TÉMA

Náchodsko

Odpadu přibývá. Někteří ho hromadí na zahradě k nelibosti téměř bezmocných sousedů

Podle dat Českého statistického úřadu vyprodukují Češi stále více komunálního odpadu. Loni to bylo pět a půl milionu tun. Někteří hromadí velké množství nepotřebných věcí i odpadků na svých pozemcích, kde tak vznikají privátní skládky. Ty vadí zbytku obyvatel obce, zejména sousedům. Problém se ale radnicím nedaří řešit.
3. 4. 2024|

Soud nepravomocně poslal muže za výrobu a distribuci drog na jedenáct let do vězení

Krajský soud v Hradci Králové poslal Petra Včeliše za nedovolenou výrobu a distribuci marihuany na jedenáct let do vězení. Podle spisu za několik let na Náchodsku vypěstoval okolo půl tuny vysoce účinné marihuany a inkasoval z jejího prodeje desítky milionů korun, většina drogy končila v Polsku. Soud projednával případ za zpřísněných bezpečnostních opatření, v jednací místnosti byli těžkooděnci vězeňské služby se samopaly. Rozsudek není pravomocný, Včeliš se na místě odvolal.
7. 12. 2023Aktualizováno7. 12. 2023, 19:51|

Silné bouřky na východě Čech lámaly stromy, zaplavovaly sklepy či ulice

Silné bouřky v noci na pondělí v Královéhradeckém kraji působily škody hlavně v Novém Bydžově, Jaroměři a Náchodě a v okolí těchto měst. Hasiči odstraňovali spadlé stromy a čerpali vodu ze zatopených prostor. Na Náchodsku zastavil sesuv půdy nákladní vlak, nikomu se nic nestalo, informovala ráno mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. První telefonáty v souvislosti se silnými bouřkami začalo dostávat krajské operační a informační středisko hasičů před půl druhou ráno.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 10:10|

Maskovaný masopustní průvod prošel bývalou pevností v Josefově

Mnohá města a obce ožívají masopustními veselicemi. Období masopustu, které začíná po svátku Tří králů 6. ledna a končí Popeleční středou na začátku půstu před Velikonocemi, je spojeno s maškarními průvody a hodováním. Protože Popeleční středa nemá pevné datum, masopust končívá různě, v době od poloviny února po začátek března. Letos připadla Popeleční středa na 22. února. V sobotu se na cestu po obci vypravil maskovaný průvod v Josefově na Náchodsku.
18. 2. 2023|

Policie obvinila muže z obce u České Skalice z vraždy rodičů

Policisté od páteční noci vyšetřují případ dvojnásobné vraždy na Náchodsku. V sobotu kriminalisté obvinili pětatřicetiletého muže z vraždy rodičů v rodinném domě v obci u České Skalice. Podle mluvčí policie Ivy Kormošové ho zadrželi na místě činu. V sobotu odpoledne na podezřelého soud uvalil vazbu.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 14:31|

Obec u Náchoda šetří, polovina domácností je v noci bez vytápění a teplé vody

I když ruský plyn zatím do Česka proudí, ceny komodity na burze dlouhodobě rostou. Některé obce proto hledají způsoby, jak ušetřit. A tak třeba v Meziměstí na Náchodsku firma Tepelné hospodářství, kterou město vlastní, mezi 23. hodinou večer a pátou ranní lidem dodávky omezuje. Kdo ponocuje, nebo musí brzy vstávat, se v Meziměstí moc neohřeje - v tu dobu tam víc než polovině domácností z kohoutků teče jenom studená voda a radiátory mají studené.
2. 4. 2022|

Rozhledna vystřídala větrník. Z vrchu Šibeník vidí turisté až do Polska

U Nového Hrádku na Náchodsku byla před Vánoci otevřena nová rozhledna na vrchu Šibeník. Vznikla z tubusu bývalé větrné elektrárny a pro turisty je přístupná bezplatně od východu do západu slunce. Stavba byla realizována v rámci projektu Česko-polská hřebenovka – východní část. Většinu nákladů pokryla evropská dotace.
3. 2. 2021|

Nesnáze na železnici. Dopravci jezdili pozdě, nečekali na sebe a nekomunikovali

Železniční dopravu po Česku komplikují nové jízdní řády a změny, které přinesly. Regionální doprava na úvod týdne kolabovala na Valašsku, problémy měla hlavně společnost Arriva. Se zpožděním či nefungujícím internetem na palubě se však museli vypořádat i cestující v Královéhradeckém nebo Libereckém kraji.
16. 12. 2019|

Za pád vrtulníku na Náchodsku zřejmě může srážka s ptákem

Příčinou pádu vrtulníku na Náchodsku v minulém týdnu byla nejspíš srážka s ptákem. Při nehodě zemřeli dva lidé. Vrtulník havaroval uprostřed pole asi 200 metrů od posledního obytného domu v obci, po dopadu začal hořet.
29. 3. 2019Aktualizováno29. 3. 2019, 17:39|

U Slavoňova na Náchodsku se zřítil vrtulník. Oba lidé na palubě zahynuli

Při pádu vrtulníku u Slavoňova na Náchodsku zahynul letecký instruktor a zahraniční pilot ve výcviku. Zřícený vrtulník nebyl záchranářský, šlo o cvičný let, uvedl Daniel Tuček z firmy DSA, která byla provozovatelem stroje. K národnosti pilota ve výcviku se nevyjádřil. Vrtulník havaroval uprostřed pole asi 200 metrů od posledního obytného domu v obci. Po dopadu začal hořet.
22. 3. 2019Aktualizováno22. 3. 2019, 19:15|