TÉMA

Quentin Tarantino

Kult studia A24. Tajnůstkářský přístav osobitých filmařů tvoří s fanoušky zvláštní spiklenost

Je to studio, které nedělá pokračování ani netěží ze zavedené značky. Z jeho stáje do kin míří průrazné autorské snímky s výraznou vizualitou, v nichž se často lineární vyprávění rozpadá do ambicióznějších tvarů. Americké nezávislé studio A24, jemuž se daří propojit specifickou kvalitu, zvláštní spiklenost s fanoušky a neotřelý marketing, posílá i do českých kin nový film On se bojí. „Můžeme už mluvit o určitém kultu,“ popisuje pro ČT24 přitažlivost této značky šéf pražského kina Aero Jiří Flígl.
23. 4. 2023|

„Jedna velká šílená jízda.“ Tříhodinový Babylon sahá po filmových soškách

Brad Pitt, Margot Robbieová nebo Tobey Maguire představují herecké obsazení, na které láká nový americký film Babylon scenáristy a režiséra Damiena Chazella, tvůrce oscarového La La Landu. Komediální drama tento týden uvidí první diváci v zámoří, v Česku se pak objeví brzy po Novém roce.
21. 12. 2022|

Nominace na 92. Oscary vede Joker, radovat se může i česká Dcera

Krátkometrážní animovaný snímek Dcera, který natočila studentka pražské FAMU Daria Kashcheeva, byl vybrán do finálové pětice v cenách Oscar. Dalšího letošního českého kandidáta – Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula – akademici do nejužsích nominací nakonec nevybrali. Celkové nominace 92. ročníku vede temný Joker, často při vyhlašování padaly také názvy filmů Tenkrát v Hollywoodu Quentina Tarantina a 1917 od Sama Mendese.
13. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 17:25|

Cynik Gervais, divný Tarantino, ušlechtilý Hanks. Ohlasy Zlatých glóbů hledají skutečné vítěze a poražené

Vtipkování moderátora Ricka Gervaise, svéráznost režiséra Quentina Tarantina nebo neúspěch streamovacích služeb jsou tématy, která vyzdvihují ohlasy na Zlaté glóby. Americké filmové ocenění se v neděli večer udělovalo posedmasedmdesáté.
7. 1. 2020|

Tenkrát… v roce 1917. Zlaté glóby si odnáší Tarantino a Mendes

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama získal válečný snímek Sama Mendese 1917, v kategorii muzikálu a komedie zvítězil film Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu. Americké filmové ceny, které každoročně ukazují i na oscarové šance, převzala taky Renée Zellwegerová, Joaquin Phoenix nebo Brad Pitt.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 12:07|

Tenkrát v Hollywoodu koukala Tarantinovi pod ruce i česká kameramanka

Tenkrát v Hollywoodu, pocta zlaté éře filmového průmyslu od Quentina Tarantina, vstupuje do českých kin. Devátý film kultovního režiséra se odehrává na pozadí skutečné události, vraždy herečky Sharon Tateové a jejích přátel, kterou provedli stoupenci Charlese Mansona. Natáčení filmu se v Kalifornii zúčastnila i česká kameramanka Jana Hojdová.
14. 8. 2019|

Los Angeles kvůli Mansonovi před 50 lety sevřel strach. Tarantino atmosféru doby přenesl na filmové plátno

Píše se 9. srpna 1969, losangeleská policie prohledává místo pětinásobné brutální vraždy, která otřásla érou hippies a také pocitem bezpečí hollywoodských hvězd. Během dvou nocí zabili stoupenci Charlese Mansona v Los Angeles sedm lidí včetně tehdejší manželky režiséra Romana Polanského, těhotné herečky Sharon Tateové. Zločin stále budí hrůzu i morbidní zvědavost povzbuzovanou knihami, ale i filmem. Příští týden jde na toto téma do českých kin snímek Quentina Tarantina.
8. 8. 2019|

Glosa z Cannes: Tarantinovy historky z Hollywoodu zastínily Parazity

Před 25 lety uvedl režisér Quentin Tarantino v Cannes premiéru dnes kultovních Pulp Fiction a získal za ně tehdy Zlatou palmu. Ocenění jeho „historek z podsvětí“ posunulo žánrové hranice filmového násilí – bylo přijato jako hra. Desáté výročí pak připadá na premiérové uvedení jeho Hanebných panchartů. Na 72. ročník festivalu se sledovaný filmař vrátil s novinkou Tenkrát v Hollywoodu (Once Upon a Time in Hollywood). A pozdvižením, které jeho snímek doprovázelo, zastiňoval ostatní.
23. 5. 2019|

Tenkrát v Cannes: Zombie vs. „nové Pulp Fiction“ i Forman vs. Forman

Slavní režiséři míří do Cannes. Na francouzské Riviéře začíná 72. ročník filmového festivalu. Snímky do hlavní soutěže dovezli Pedro Almodóvar, Quentin Tarantino či Jim Jarmusch. Dohromady soutěží jednadvacet děl. Filmy českých tvůrců nebo s českou stopou uvidí publikum převážně v nesoutěžních sekcích, Cannes mimo jiné připomene Miloše Formana.
14. 5. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Tarantino odvypráví historky z hollywoodského zákulisí

Jen málo režisérů dokáže kolem svých filmů vyvolat velká očekávání. Jedním z nich je Quentin Tarantino, který v létě uvede do kin svůj údajně předposlední film. Vrací se v něm do šedesátých let, do končící zlaté éry hollywoodského světa. S sebou vzal neméně slavné herecké ikony současnosti v čele s Leonardem DiCapriem a Bradem Pittem.
24. 3. 2019|