TÉMA

Muzeum umění

Středoevropské fórum získá futuristický vzhled. Stavět se bude podle původního návrhu

Dlouho plánovanou expozici středoevropského výtvarného umění (SEFO) vybuduje Muzeum umění definitivně v proluce v Denisově ulici, a to podle původního návrhu architekta Jana Šépky. Rozhodnutí v pátek oznámilo vedení muzea a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Na stavbu výjimečné expozice futuristického vzhledu loni v lednu vláda uvolnila 593 milionů korun.
11. 9. 2020|

Trestní oznámení kvůli SEFO policie odložila. Bývalí ředitelé muzea údajně trestný čin nespáchali

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa a Pavla Zatloukala, které před odchodem z funkce ministra kultury podal Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO). Projekt se připravuje už zhruba deset let a vláda na něj uvolnila 600 milionů korun. Podle policie se trestný čin nestal.
4. 11. 2019Aktualizováno4. 11. 2019, 11:53|

Křesťanské symboly i sportovec v červených trenýrkách. Výstava představí 500 let olomouckého orloje

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevře ve čtvrtek výstavu k 500. výročí první známé písemné zmínky o olomouckém orloji. Expozice je umístěna v největším výstavním sále svaté Kláry. Návštěvníci uvidí umělecké i technické součásti orloje z různých etap jeho vývoje, kromě toho i obrazové, písemné doklady z minulosti této památky. Chybět nebude ani takzvaný Fabriciův astroláb: astronomický číselník, který byl na orloji déle než tři sta let.
2. 10. 2019|

Náměstí Republiky už nemá vypadat jako parkoviště. Olomouc zkouší omezení pro auta

Náměstí Republiky v Olomouci čekají v budoucnu změny. Radnice plánuje zrušit v této lokalitě parkoviště pro osobní auta, nebo alespoň parkování na náměstí výrazně omezit. V tuto chvíli má magistrát připravených několik variant budoucí podoby prostranství. Po celý týden bude místo pro auta z velké části uzavřeno, město tím chce nasimulovat možné využití plochy. Akce probíhá v rámci Evropského týdne mobility.
16. 9. 2019|

Zaorálek zrušil Staňkovo výběrové řízení pro olomoucké muzeum umění

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) oznámil, že zruší vypsané výběrové řízení na ředitele Muzea umění v Olomouci. Do jejího čela jmenuje Ondřeje Zatloukala, který instituci nyní z pověření vede. Bývalý ředitel Michal Soukup, kterého odvolal předchozí šéf resortu, se podle Zaorálka může stát Zatloukalovým zástupcem a vést jeden z odborů muzea. Ministr se mu také za kroky svého předchůdce omluvil.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 18:46|

Staněk vyhlásil výběrové řízení na ředitele olomouckého Muzea umění. Bez šéfa je od dubna

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) vyhlásil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc (MUO). Předchozího šéfa Michala Soukupa odvolal společně s ředitelem Národní galerie Praha Jiřím Fajtem letos v dubnu a kvůli hospodaření obou institucí podal na oba trestní oznámení.
3. 7. 2019Aktualizováno3. 7. 2019, 13:16|

Vydatné deště v Olomouci zavřely obrazárnu Muzea umění. Zaměstnanci odstraňují vlhkost

Muzeum umění v Olomouci muselo tento týden zavřít část jedné ze svých největších expozic nazvanou Století relativity, která se nachází v Obrazárně. Důvodem je vlhkost, jež se v místnostech objevila po současných vydatných deštích. Výstavní prostory jsou uzavřené do odvolání, exponáty podle vedení muzea poškozeny nejsou.
29. 5. 2019|

Rozhodnutí o řediteli Muzea umění bude na novém ministrovi, předpokládá Soukup

O řediteli Muzea umění v Olomouci pravděpodobně rozhodne až nový ministr kultury, kterého šéf ČSSD Jan Hamáček oznámí na konci měsíce. Řekl to Michal Soukup, kterého nedávno ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal z funkce ředitele muzea. Soukup tvrdí, že je jeho odvolání neplatné, protože si rozhodnutí ministerstva nepřevzal. Ministr Staněk ve středu oznámil, že z vedení resortu odejde k poslednímu květnu.
16. 5. 2019|

Podle olomouckého Muzea umění neplatí odvolání ředitele, protože si nepřevzal rozhodnutí

Zástupci Muzea umění v Olomouci se s ministerstvem kultury přou o platnost odvolání ředitele Michala Soukupa. Podle nich je neplatné, protože Soukup doposud rozhodnutí ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) nepřevzal. Zástupci resortu to však odmítají a tvrdí, že odvolání nabývá účinnosti po deseti dnech od doručení.
14. 5. 2019|

Ministr kultury Staněk podal trestní oznámení i na dva exředitele olomouckého Muzea umění

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) podal trestní oznámení na nedávno odvolaného ředitele Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa a na jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Ten vedl muzeum 23 let a řadí se mezi přední historiky umění. Zatloukal odmítl, že by se za jeho vedení dělo v Muzeu umění cokoliv nezákonného.
25. 4. 2019Aktualizováno25. 4. 2019, 14:40|

Zaměstnanci Muzea umění Olomouc chtějí mluvit se Staňkem. Nechápou odvolání ředitele

Zaměstnanci Muzea umění Olomouc žádají o schůzku s ministrem kultury Antonínem Staňkem (ČSSD). Chtějí, aby jim vysvětlil odvolání ředitele instituce Michala Soukupa. Důvody, které dosud zmínil, nepovažují za konkrétní. Staněk pověřil řízením muzea do vypsání výběrového řízení dosavadního zástupce ředitele Ondřeje Zatloukala.
24. 4. 2019|

Na SEFO v Olomouci proběhne nová soutěž. Domluvil se na tom ministr Staněk s vedením muzea

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) se domluvil s vedením Muzea umění na nové architektonické soutěži na Středoevropské fórum v Olomouci. Zároveň se připraví i vypořádání závazků k projektu. Podle ministra by soutěž neměla předem vyloučit žádného z potenciálních účastníků. Původní autor projektu Jan Šépka se v případě vyloučení ze soutěže obrátí na soud.
4. 4. 2019|

Spor ohledně Středoevropského fóra chce urovnat olomoucký hejtman Okleštěk

Do sporu ohledně plánované stavby Středoevropského fóra (SEFO) v Olomouci se vložil i hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Mezi znesvářenými stranami, tedy Muzeem umění v Olomouci a ministrem kultury Antonínem Staňkem (ČSSD), chce zastávat roli mediátora. Staněk hejtmanovo angažmá uvítal. Spor se vede o to, zda se má pořádat nová soutěž a zda stará splňovala zákonné podmínky.
26. 3. 2019Aktualizováno26. 3. 2019, 14:55|

Olomoucké muzeum bojuje s ministrem Staňkem o Středoevropské fórum. Pracovníci ho vyzvali k rezignaci

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) by měl podle části pracovníků olomouckého Muzea umění rezignovat kvůli tomu, jak ministerstvo připravuje stavbu Středoevropského fóra. Pracovníci muzea sepsali otevřený dopis, ve kterém ministra obvinili, že Muzeum umění „neustále záměrně dehonestuje“. Staněk výzvu k rezignaci odmítl, uvedl, že je připraven svoji politiku obhájit.
21. 3. 2019Aktualizováno21. 3. 2019, 14:45|