TÉMA

Salmonelóza

Smrt mohl přinést i polibek. Vědci popsali, jaké nemoci mučily naše předky

Když se lidé poprvé usadili a začali se věnovat zemědělství, změnilo to nejen jejich stravu, ale také to přineslo do té doby neznámé zdravotní hrozby. Konkrétně záplavu bakterií, proti nimž tehdejší kultury neměly obranu.
27. 3. 2024|

Inspektoři odhalili dvě šarže zmraženého kuřecího masa se salmonelou

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila dvě šarže zmraženého kuřecího masa se salmonelou. Inspektoři vzorek masa původem z Ukrajiny v obou případech odebrali v provozovně JIP východočeská, jednou v Českých Budějovicích a podruhé v Harrachově na Jablonecku. Provozovatelům nařídili neprodlené stažení šarží z tržní sítě, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
12. 7. 2023|

Chystají se nová pravidla prodeje kratomu. Vzorky návykové látky odhalily i salmonelózu

Ministerstvo zdravotnictví chystá nová pravidla prodeje kratomu. Stimulant, který podle odhadů užívá v Česku asi sto tisíc lidí, je teď volně dostupný. Mnozí odborníci varují před závislostí. Novela zákona by látku zařadila na seznam, pro který platí přísná regulace. Do té doby ji chce ministerstvo zakázat.
27. 6. 2023|

Za nákazu v hradecké restauraci zřejmě mohla arašídová omáčka, míní hygienici

Zdrojem nákazy z jídla ve vietnamské restauraci v Hradci Králové byla podle hygieniků zřejmě arašídová omáčka. Počet lidí se zdravotními potížemi se zvýšil na 127, z toho u 78 z nich byla potvrzena salmonelóza, sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí. Hradecká fakultní nemocnice dosud v souvislosti s případem poskytla péči 46 lidem s průjmovým onemocněním.
11. 4. 2023|

Lidí s problémy po jídle z hradecké restaurace přibylo. Už jich je 89, část má salmonelózu

Počet lidí se zdravotními obtížemi po jídle z jedné z restaurací v centru Hradce Králové se zvýšil na osmdesát devět. Salmonelóza byla dosud potvrzena u třiceti osmi z nich. Konkrétní zdroj zdravotních obtíží zatím není objasněn. Několik vzorků hygienici odeslali do Národní referenční laboratoře. Výsledky by hygienici měli znát v příštím týdnu.
5. 4. 2023|

U šestnácti lidí, kteří jedli v hradecké restauraci, byla potvrzena salmonelóza

U šestnácti lidí, kteří měli zdravotní obtíže po jídle v jedné z asijských restaurací v centru Hradce Králové, byla potvrzena salmonelóza. Krajská hygienická stanice (KHS) Královéhradeckého kraje má k úternímu ránu nahlášeno celkem 46 osob, které měly potíže. Ředitel tamní nemocnice Aleš Herman ale už v pondělí ČT sdělil, že pomoc lékařů vyhledalo na šedesát lidí. Hygienici nařídili uzavření provozovny a její sanitaci. Zástupci restaurace se na Facebooku zákazníkům omluvili.
4. 4. 2023Aktualizováno4. 4. 2023, 11:25|

Veterináři v Blatné odhalili v polském mase salmonelu. Vyráběl se z něho kebab

Veterináři v Blatné na Strakonicku odhalili, že kuřecí maso použité k výrobě asi 1,5 tuny kebabů obsahovalo salmonelu. Žádný z polotovarů se ale na trh nakonec nedostal. Provozovateli hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
16. 6. 2021|

Hygienici zatím nepotvrdili zdroj salmonely ve zlínské nemocnici. Onemocnělo 29 lidí

Devětadvacet pacientů a zaměstnanců Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně onemocnělo na konci minulého týdne salmonelózou. Zdroj nákazy zatím krajská hygienická stanice nepotvrdila, šlo pravděpodobně o kuře s rýží, které se podávalo ve čtvrtek k obědu. Hygienici také odebrali vzorky surovin a stěry prostředí v kuchyni i ve skladu.
18. 3. 2019|