TÉMA

Převaděči

Řidiče Boltu, kteří převáželi migranty, soud vyhostil z Česka a dal jim podmínku

Převaděči, které policie loni v červenci zadržela na Pražském okruhu, budou vyhoštěni z Česka. Muži také dostali podmínku. Mezi auty, v nichž převáželi migranty původem ze Sýrie, byla i dvě provozovaná jako vozidla služby Bolt. České televizi to sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Kateřina Kaspar Studecká. Rozsudek je pravomocný.
26. 1. 2024|

Policie loni zadržela při tranzitní migraci méně lidí než v roce 2022. Běženci míří nejčastěji do Saska

Policisté v loňském roce zadrželi při tranzitní migraci 4742 lidí, což oproti předchozímu roku představuje pokles o více než sedmnáct tisíc lidí, uvedl v pondělí policejní prezident Martin Vondrášek. Číslo je však o zhruba 3400 lidí vyšší než v roce 2021, který předcházel velké migrační vlně. Kontroly na hranici se Slovenskem podle policejního prezidenta výrazně přispěly k tomu, že se loni v Česku pohybovalo méně nelegálních migrantů.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 14:08|

Německo o dva měsíce prodlouží kontroly na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem

Německo prodlouží kontroly na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem nejméně o další dva měsíce, sdělila listu Rheinische Post německá ministryně vnitra Nancy Faeserová. Je prý přesvědčena o tom, že fungují. Stacionární kontroly byly dosud schválené do 15. prosince, Berlín ale dopředu avizoval, že je může prodloužit.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 12:04|

Němečtí policisté budou hlídkovat na české i polské straně hranice, oznámila Faeserová

Němečtí policisté budou kvůli boji proti nelegální migraci hlídkovat společně s českými a polskými kolegy na české a polské straně hranice. V pátek to oznámila německá ministryně vnitra Nancy Faeserová, která se na tom dohodla s českým a polským protějškem Vítem Rakušanem (STAN) a Mariuszem Kamińským. Dle Rakušana jde o stejný model, jaký nyní policie využívá na Slovensku. Trojice ministrů se podle Berlína rovněž dohodla na vytvoření společné operační skupiny proti převaděčům.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 13:34|

V kamionu nedaleko Sofie našla policie osmnáct mrtvých migrantů, zadržela tři lidi

V odstaveném kamionu nedaleko bulharské metropole Sofie nalezla policie osmnáct mrtvých migrantů, mezi nimiž bylo i dítě. Dalších 34 běženců včetně pěti dětí bylo převezeno do nemocnice. S odvoláním na vyjádření bulharských představitelů o tom informovala agentura Reuters. Vozidlo naložené dřevem převáželo podle prvních informací 52 lidí původem z Afghánistánu, uvedl podle bulharského serveru 24 časa šéf bulharské národní vyšetřovací služby Borislav Sarafov. Bulharské úřady podle něj v souvislosti s tragédií zadržely tři osoby.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 19:10|

Rakousko o dalších 30 dnů prodloužilo kontroly na hranicích se Slovenskem

Rakousko o dalších 30 dnů prodloužilo kontroly na hranicích se Slovenskem, trvat tak mají nejméně do 26. ledna. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na ministra vnitra Gerharda Karnera, podle nějž je toto opatření nadále nutné z hlediska boje proti převaděčům.
23. 12. 2022|

Počty chycených lidí na hranici se Slovenskem po týdnu kontrol klesají

Česká republika před týdnem zavedla kontroly v plném rozsahu na hranicích se Slovenskem. Potrvají do 8. října. Od neděle tam celníky a policisty posílí i vojáci. Důvodem je zvýšený záchyt lidí vstupujících do země nelegálně. Mimořádné měsíční střežení hranice vyjde na zhruba 110 milionů korun.
7. 10. 2022|

Policie zatkla při zátahu proti gangu převaděčů v několika zemích 205 lidí

Policie při masivním mezinárodním zátahu zatkla v Rakousku, Česku, Rumunsku a na Slovensku 205 lidí podezřelých z převaděčství. Gang pomohl v nelegálním přechodu hranic více než 36 tisícům lidí, informovala rakouská agentura APA s odvoláním na tamní ministerstvo vnitra. Podle ní měla zločinecká organizace na svědomí mimo jiné lednovou střelbu na rakouské vojáky střežící hranici s Maďarskem nebo říjnovou smrt dvou běženců, kteří se udusili v malé dodávce.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 15:37|

Soud potrestal gang za nelegální převoz Vietnamců do Německa a Česka

Okresní soud v Olomouci potrestal osmičlenný gang za nelegální přepravu cizinců, zejména Vietnamců, do schengenského prostoru. Dvěma obžalovaným zpřísnil nepodmíněné tresty za jiné trestné činy, jednoho poslal na tři a půl roku do vězení. Třem již za jiné případy uvězněným členům gangu ponechal tresty stejné. Dvěma obžalovaným udělil podmínky a peněžité tresty. ČT to řekla předsedkyně senátu soudu Kristýna Hradilová. Rozsudek není pravomocný, jeden obžalovaný už se odvolal.
15. 11. 2021|

Polské bezpečnostní složky očekávají další pokusy o zdolání hranic

Polsko spolu s Litvou a Lotyšskem zvažuje kvůli krizi na hranicích s Běloruskem aktivaci článku čtyři smlouvy o Severoatlantické alianci, řekl agentuře PAP polský premiér Mateusz Morawiecki. Skupina pěti desítek běženců v noci na neděli podle polské policie hranici překonala, bezpečnostní složky očekávají v noci další pokusy o zdolání hranic. Varšava se také snaží vyvrátit zvěsti, podle kterých se dohodla na přesunu migrantů do Německa. Podle Polska, Litvy, Lotyšska i EU je situace výsledkem hybridní války.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 22:06|
Doporučujeme

Ve čtrnácti ji chtěli prodat o generaci staršímu ženichovi, dnes je Somálka Kafiya Mahdi úspěšnou modelkou

Dvaadvacetiletá Somálka Kafiya Mahdi dorazila do Maďarska jako nezletilá uprchlice v roce 2014. Ze své rodné země utekla před nuceným sňatkem. Její vlastní otec ji chtěl ve čtrnácti letech prodat o generaci staršímu muži. Dnes je z ní známá maďarská modelka a lidskoprávní aktivistka. Nedávno navštívila s filmovým dokumentem, který o ní vznikl, festival v Jilemnici.
13. 10. 2021|

Za převoz 13 iráckých běženců poslal soud muže z Lotyšska na rok a půl do vězení

Lotyš Georgs Glibickis, který byl v dubnu zadržen na dálnici D1 při převozu třinácti iráckých běženců, stráví za převaděčství rok a půl za mřížemi. České televizi to potvrdil soudce Jiří Večeřa z okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou. Glibickis se proti rozsudku neodvolal, trest  je tak pravomocný. Pětatřicetiletý muž už nastoupil do vězení.
30. 7. 2019|

Policie obvinila 12 cizinců z převaděčství. Pašovali lidi z jihovýchodní Asie do Německa

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi dvanáctičlennou skupinu převaděčů. Ta měla více než rok zajišťovat převozy nelegálních migrantů z jihovýchodní Asie. Jednalo se zhruba o stovku běženců z Bangladéše, Srí Lanky a Vietnamu. Policie zajistila také milion korun v hotovosti, střelné zbraně a padělané doklady.
15. 3. 2019|