Řidiče Boltu, kteří převáželi migranty, soud vyhostil z Česka a dal jim podmínku

Převaděči, které policie loni v červenci zadržela na Pražském okruhu, budou vyhoštěni z Česka. Muži také dostali podmínku. Mezi auty, v nichž převáželi migranty původem ze Sýrie, byla i dvě provozovaná jako vozidla služby Bolt. České televizi to sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Kateřina Kaspar Studecká. Rozsudek je pravomocný.

Před soudem stanulo celkem pět lidí. Všechny pravomocně odsoudil za organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Jednoho z obžalovaných za další nesouvisející trestné činy poslal na dva a půl roku do vězení.

„Čtyřem z pěti obžalovaných byl uložen trest odnětí svobody v trvání dvou let s podmíněným odkladem jeho výkonu na zkušební dobu v trvání pět let, dále trest vyhoštění z území České republiky na dobu sedm let a trest propadnutí věci (mobilní telefony),“ uvedla Kaspar Studecká.

„Osoby, které řídily vozidla provozovaná jako vozidla služby Bolt, patří mezi ony čtyři osoby,“ doplnila mluvčí s tím, že mělo jít celkem o dvě auta alternativní taxi služby. Média v minulosti hovořila o jednom, které na videozáznamu zachytila i ČT. Rozsudek je pravomocný od prosince.

Manažerka Boltu pro Česko a Slovensko Soňa Stloukalová pro ČT uvedla, že s policií při vyšetřování plně spolupracovali. „Stejně jako to děláme u jiných případů, kdy nás policie osloví ke spolupráci,“ dodala.

„Je nutné zdůraznit, že partnerští řidiči nejsou zaměstnanci společnosti Bolt, ale samostatné podnikatelské subjekty. Partnerští řidiči využívají aplikaci Bolt pro své podnikání. Vozidla, leč s označením Bolt, nepatří společnosti Bolt, ale soukromým podnikatelským subjektům,“ upřesnila vztah alternativní taxi služby a jejích řidičů Stloukalová.

Nelegální migrace taxíkem

Mluvčí cizinecké policie Josef Urban už v minulosti pro ČT potvrdil, že taxíky patří mezi dopravní prostředky využívané pro ilegální migraci. „Motivací ze strany cizinců využívat vozidla taxislužby je představa, že mají nižší pravděpodobnost kontroly ze strany policie,“ vysvětlil Urban.

Policie čtyři převaděče zadržela loni 25. července na Pražském okruhu, podle dřívějších informací měli převážet migranty ze Sýrie včetně matky s dítětem. Do Česka se měli dostat takzvanou balkánskou cestou přes Slovensko, namířeno měli do Německa. Mezi obviněné později přibyl ještě pátý převaděč.

V loňském roce zadrželi policisté při tranzitní migraci celkem 4742 lidí a obvinili 388 lidí, kteří přes Česko nelegálně převáželi migranty.