TÉMA

Olovo

V některých olomouckých školách teče voda s nadlimitním obsahem olova. Může za to staré potrubí

Rozbory, které provádějí hygienici, ukázaly, že voda, která teče z kohoutků v některých školách v Olomouci, obsahuje nadlimitní koncentraci olova. Děti a učitelé musejí pít vodu z náhradních barelů, nebo si ji nosí z domova. Město už řeší výměnu starých závadných rozvodů.
6. 12. 2023|

Znečištění přispívá ke každému šestému úmrtí. Nejvíce trpí děti v rozvojových zemích

Znečištění životního prostředí přispívá každý rok na světě k úmrtí zhruba devíti milionů lidí. Uvádí to studie, kterou zveřejnil časopis The Lancet Planetary Health. Kontaminace tak podle vědců stojí za každým šestým úmrtím na světě. Mimořádně špatné údaje vykazují hlavně chudší země v Africe či Asii.
18. 5. 2022|

Za úbytek dravců v Evropě může olověné střelivo, ukazuje studie

Olověné broky, které se často používají při lovu, vedly k úbytku nejméně 55 tisíc dravců v Evropě, protože kontaminují jejich potravu. Vyplývá to z nové studie vědců z Cambridgeské univerzity. Podle autorů studie jde o první výzkum, který vypočítal dopad otrav olovem v celé Evropě.
21. 3. 2022|

S jedním z nejlepších zdrojů jsem tři roky mluvila přes prostředníka, odhaluje Slonková

Pokuta, několik trestních stíhání, odmítnutí milosti od prezidenta Václava Havla. Novinářka Sabina Slonková pro ochranu zdrojů svých informací udělá a vydrží takřka cokoli. To, co zveřejňuje, vede často k rezignacím ministrů, ale také k objednávce její vraždy, jak se stalo před dvaceti lety v kauze Karla Srby. Zná fígle politiků, policistů i úřadů, jak jí investigaci znepříjemnit, přesto si ještě nikdy v neděli neřekla, že by se jí druhý den nechtělo do práce. O tom všem Slonková mluvila v podcastu Background ČT24.
2. 2. 2022|

Vláda připravuje prodej kovů ze státních rezerv. Nejdříve se musí zjistit jejich současná kvalita a cena

Vláda pokračuje v přípravě na prodej kovů ze státních rezerv. Ve čtvrtek začali experti odebírat jejich vzorky. Stát by se podle plánů kabinetu měl celkem zbavit rezerv za víc než dvě miliardy korun. Opozice to kritizuje a tvrdí, že země by je v budoucnu mohla potřebovat.
17. 1. 2020|
Doporučujeme

Už staří Římané znečišťovali. Evropský vzduch na stovky let zaplavili olovem

Znečištění ovzduší je jedním z největších problémů současnosti. Ale podle nových archeologických důkazů se s ním potýkali už staří Římané. Konkrétně jejich těžba kovů zvýšila koncentrace olova nad Evropou desetinásobně.
9. 5. 2019Aktualizováno12. 5. 2019, 15:33|

Olovo místo omáčky: Veterináři našli vzorky zvěřiny, kde byly limity těžkého kovu překročeny 800krát

Veterináři našli vysoké množství olova ve vzorcích zvěřiny odebraných ve zpracovatelském závodě v Karlovarském kraji. Není to dalších z kauz pochybných zpracovatelských podniků, ale jen potvrzení dlouhodobého problému. Jak se olovo do masa dostalo, není zatím zcela jisté. Jedna z možností je, že pochází z broků a v případě ryb z olověných zátěží. Podle jiné byl těžký kov ve stravě zvířat. Případného zákazu broků či olůvek se ale myslivci a rybáři obávají, vhodná náhrada podle nich není.
10. 3. 2019|