TÉMA

Satira

Memy jako zbraň proti Rusku. Před světovými lídry se do Vilniusu sjeli internetoví bojovníci NAFO

O víkendu před summitem Severoatlantické aliance hostilo litevské hlavní město setkání dalších spojenců Ukrajiny, kteří však nepochází z politických kruhů. Do Vilniusu zavítali příznivci satirického humoru a internetových memů, kteří se vydali do virtuálního tažení proti ruské agresi. Pomocí obrázků japonského psa vybírají prostředky na podporu ukrajinského odporu. NAFO na sociálních sítích podpořili představitelé západních států, kritiku si naopak toto „hnutí kámošů“ vysloužilo od ruské opozice nebo ministerstva zahraničí.
11. 7. 2023|

Soud osvobodil muže, který chválil novozélandský útok na mešity. V příspěvcích jen „trollil“

Vrchní soud v Praze zprostil obžaloby muže, který psal v internetové diskusi souhlasné komentáře o teroristickém útoku na mešity v novozélandském Christchurchi. Podle pravomocného verdiktu muž satirickými komentáři jen „trollil“ a zesměšňoval lidi, kteří s útokem skutečně souhlasili. Soud tak zrušil prvoinstanční rozsudek, který muži uložil tříletou podmínku a peněžitý trest 60 tisíc korun. Obžalovaný vinu odmítal, příspěvky chtěl prý jen zdiskreditovat xenofoby a rasisty.
15. 2. 2023|

Zuzana Bydžovská hraje prezidenta v očistci. Inspirací byla současná hlava státu, netají dramatik

Očistec si zaslouží každý, tvrdí název inscenace „uměleckého gangu“ Depresivní děti touží po penězích. Stejného názoru ovšem není hlavní hrdina – prezident. Ten některým přeje spíš peklo. Přestože politická satira žádnou hlavu státu nejmenuje, tvůrci se netají inspirací tou současnou. Zároveň hru chápou ale i jako výpověď o společnosti. Do prezidenta se na jevišti převtělila Zuzana Bydžovská.
16. 6. 2022|

Karel Havlíček Borovský byl sršatým mistrem satiry

Před dvěma sty lety se narodil Karel Havlíček Borovský. Za pouhých 34 let života toho stihl poměrně dost. Byl mistrem básnické satiry, předním žurnalistou své doby, ale i politikem-liberálem, který hájil věc národního obrození či zrovnoprávnění jazyka.
31. 10. 2021|

I humor má své hranice, říká Tomáš Břínek alias TMBK

V poslední době si utahuje hlavně z předsedy ČSSD Jana Hamáčka, ale nešetří ani zbytek vlády, Pražský hrad, ruské agenty nebo koronavirovou pandemii, britskou královnu a americké prezidenty. „Satira a humor jsou důležitou součástí života,“ nepochybuje grafik, fotograf a satirik Tomáš Břínek alias TMBK. Zároveň si ale uvědomuje, že i humor má své hranice.
10. 5. 2021|
168 HODIN

Divadelní hru Boss Babiš v některých městech odmítli. Hlavně tam, kde vládne ANO

Pražské divadlo RePublika zařadilo na svůj repertoár novou komedii – politickou satiru s názvem Boss Babiš. Je inspirována stejnojmennou knihou Jaroslava Kmenty. Divadelní soubor nemá stálou scénu a hostuje. Jenomže se satirou o premiérovi naráží. Divadla v některých městech, kde je ve vedení Babišovo hnutí ANO, začala RePubliku náhle odmítat. Pod zárukou anonymity lidé z kulturních středisek připouštějí, že se místních politiků bojí. O obavách ze hry Boss Babiš natáčeli pro 168 hodin Zuzana Tunová a Mario Kubaš.
9. 3. 2020|
Newsroom ČT24

Když média naletí na parodii. Falešné profily jako past na zbrklé novináře

Co mají společného Karel Schwarzenberg, Jiří Ovčáček nebo ruské velvyslanectví? Třeba to, že jsou populární na sociálních sítích. A proč zrovna oni? Protože si někdo jejich jménem dělá z lidí už dlouhou dobu legraci. Parodické účty na Facebooku nebo Twitteru bývají ale někdy pastí zejména pro novináře. Naposledy se nechala nachytat televize Prima, která v reportáži citovala informace z falešného profilu ruského velvyslanectví. Tématem se v neděli zabýval pořad Newsroom ČT24, který přinesl i rozhovor s jedním z tvůrců této politické satiry.
9. 9. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Mezi komiksovými velkofilmy si Taika Waititi natočil satiru na hitlerovské Německo

Svérázný novozélandský tvůrce Taika Waititi, v němž studio Marvel našlo režiséra, který vdechl nový život postavě komiksového Thora, se svým dalším filmem vrátil k menším projektům. A podle první upoutávky svou bizarní náturou přesně zapadá do Waititiho repertoáru. Ve filmu označovaném jako satira proti nenávisti se totiž vtělil do role Adolfa Hitlera.
27. 7. 2019|

Týden obrazem: Karnevaly necudnosti a politické satiry, dirigent ve Velkém sále lidu a labutí píseň Islámského státu

V Riu de Janeiro skončil největší karneval světa, podle starosty necudný. Evropské karnevaly komentovaly politickou situaci v členských zemích. Na východě Sýrie zuří bitva o poslední výspu Islámského státu. Břehy zamrzlé sibiřské řeky Jenisej spojuje zamrzlá silnice. Turisté v amerických veteránech se prohánějí po havanském nábřeží. Oběti tornáda v Alabamě a jejich příbuzní se vyrovnávají s následky. Podívejte se na výběr z nejlepších fotografií týdne agentur Reuters a AP.
9. 3. 2019|