TÉMA

Orangutan

Kandidáti na šéfa ústecké zoo představili své plány. Pšenková chce vzácné chovy, Fejk otevřené expozice

Návrhy na rozvoj zoologické zahrady v Ústí nad Labem v pondělí městskému zastupitelstvu představili dva kandidáti na jejího ředitele. Bývalý ředitel pražské zoo Petr Fejk uvedl, že by se město mělo vzdát chovu drahých zvířat, která podle něj aktuálně živoří. Druhou kandidátkou je dřívější zooložka ústecké zoo Ilona Pšenková. Ta má představu o mezinárodně uznávané zoo, která bude dál chovat ikonická zvířata. Obě koncepce budou od 25. května do půlky června na webu města, lidé k nim budou moci psát komentáře, až poté radní zvolí nového ředitele.
24. 5. 2021|

Už žádná selfíčka s gorilami a šimpanzi, žádají experti vědce i fotografy

Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN), což je organizace zaměřená na uchování přírodních zdrojů, chce, aby vědci změnili své chování vůči primátům. Žádají je, aby se vyvarovali společných snímků s nimi, aby na Instagram nedávali fotky, jak se s orangutany drží za ruce ani jak se „přátelí“ se šimpanzi.
28. 1. 2021|

Pandemie nemoci COVID-19 může ohrozit i gorily, šimpanze a orangutany, obávají se experti

Pandemie nemoci COVID-19 by mohla dopadnout i na ohrožené populace goril, šimpanzů a orangutanů, varovali experti na primáty. Lidské viry totiž mohou tato zvířata kvůli genetické blízkosti napadat.
25. 3. 2020|

Německé policii se přihlásily ženy, které zřejmě způsobily požár pavilonu opic

Po požáru pavilonu opic v zoologické zahradě v západoněmeckém Krefeldu se policii přihlásily tři ženy, které o silvestrovské noci vypustily létající lampiony. Na tiskové konferenci to oznámil místní státní zástupce, uvedla agentura DPA. Při neštěstí v zoo zahynuly přes tři desítky zvířat včetně orangutanů, goril a šimpanzů.
2. 1. 2020|

Rus se pokusil z Bali propašovat orangutana a plazy. Hrozí mu pět let vězení

Ruský turista byl na letišti Denpasar na indonéském ostrově Bali zatčen poté, co se pokoušel opustit zemi s orangutanem. Lidoop byl zřejmě omámený antihistaminiky a uložen v turistově zavazadle, oznámila agentura AFP s odvoláním na místní policii.
23. 3. 2019|

Nejohroženější orangutany světa může vyhubit projekt vodní elektrárny

Nejohroženější orangutani na světě mohou být odsouzeni k zániku poté, co indonéský soud schválil projekt kontroverzní přehrady v pralese Batang Toru na severu ostrova Sumatra. Tato oblast je domovem orangutanů tapanulijských, kteří byli jako samostatný druh identifikováni teprve v roce 2017. Ve volné přírodě jich zbývá jen 800 a všichni žijí v tomto ekosystému, informoval zpravodajský server BBC News.
7. 3. 2019|