TÉMA

Stavovské divadlo

Ve Stavovském divadle kříží kulturu a zábavu, nastudovali Ariadnu na Naxu

O střetu dvou světů, klasického dramatu a komedie dell'arte, tedy vysokého umění a nízké zábavy, se hraje ve Stavovském divadle. Ve Straussově opeře Ariadna na Naxu tam v režii Slávy Daubnerové účinkuje islandská pěvkyně Arnheiður Eiríksdóttirová, činoherní roli v představení nastudovala Dagmar Pecková.
22. 1. 2024|

Čechoslováci museli jíst jinde než Američané a všude byli tajní. Pamětníci natáčení Amadea přijeli do Prahy

Je to přesně čtyřicet let, kdy Miloš Forman natáčel v Československu Amadea, film oceněný osmi Oscary. U příležitosti tohoto výročí se v Praze sešli ti, kteří u natáčení byli. Dorazili i někteří členové štábu ze Spojených států včetně herečky Cynthie Nixonové.
24. 4. 2023|

Z Oděsy uprchla po prvních ruských útocích. Po roce se ukrajinská zpěvačka vrátí na jeviště v Česku

Olha Poltoraková byla ještě před rokem sólistkou Oděské filharmonie. Krátce po prvních ruských raketových útocích domov opustila se třemi dětmi. Skoro po roce teď zase předstoupí před diváky, už ale ve sboru českého Národního divadla.
13. 2. 2023|

Reportéři ČT: Vila Bertramka léta chátrá. Mozarta vystřídali narkomani

Před třinácti lety se pražská Bertramka vrátila do rukou Mozartovy obce. Slavnou vilu, kde Wolfgang Amadeus Mozart psal operu Don Giovanni, zabavili komunisté v osmdesátých letech. Bohužel teď je zřejmé, že magické místo na pražském Smíchově po změně vlastníka neprospívá. Zahrada pustne a často v ní sídlí narkomani. Turisté a Pražané většinou narazí na uzamčenou bránu. Vila je po většinu času pro veřejnost uzavřená a je v žalostném stavu, přestože jde od roku 2019 o národní kulturní památku. Tématu se v pořadu Reportéři ČT věnoval David Vondráček.
1. 11. 2022|

V Monaku zemřela sochařka Anna Chromy, autorka „prázdného pláště“ u Stavovského divadla

Ve věku 81 let zemřela v sobotu v Monaku sochařka Anna Chromy, česká rodačka. Potvrdila to hudební producentka Renata Sabongui, která s Annou Chromy spolupracovala. V Česku je známá její plastika u Stavovského divadla, která připomíná prázdný plášť, či postavy zdobící fontánu na nedalekém Senovážném náměstí v Praze.
19. 9. 2021|

Herci někdy mají pocit, že jsou ti nejdůležitější, říká o tvorbě David Prachař

Herec a člen činohry Národního divadla David Prachař se vrací na jeviště, v rozhovoru pro Interview ČT24 však mluví i o tom, zda by se herci měli společensky angažovat, jak zaujmout diváka, i proč má rád hraní v televizních seriálech.
1. 6. 2021|

Letní scény otevírají. Příští týden mohou promítat kina a divadla hrát i uvnitř

Od pondělí se mohou konat kulturní akce pod širým nebem s účastí až 700 sedících lidí. Od pondělí 24. května se pak bude moci kulturních akcí venku zúčastnit až tisíc lidí, musí ale tak být naplněna maximálně poloviční kapacita prostoru. Budou se moci konat také akce uvnitř s účastí maximálně 500 diváků a pořadatelé také mohou obsadit maximálně polovinu celkové kapacity. To znamená, že otevřou divadla či kina. V pondělí to schválila vláda.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 17:39|

V Národním divadle se hlavně baví, ať se děje, co se děje

Svět se nemusí zachraňovat, svět se musí bavit, tvrdí jedna z postav nové inscenace Národního divadla. Hra Stát jsem já pojednává o hledání cesty ze současného, zdánlivě bezvýchodného stavu naší společnosti. První scéna novinku uvedla v odložené premiéře 8. září.
10. 9. 2020|

Vteřina dějepisu: Víte, komu skutečně patří Stavovské divadlo?

Musela to být docela velká sláva, když se 21. dubna 1783 otevíralo Hraběcí Nosticovo (dnes Stavovské) divadlo v Praze. František de Paula Antonín Josef Jan Nepomuk hrabě Nostic-Rieneck ho nechal vystavět pod vlivem osvíceneckého ducha, který tehdy obcházel Evropou. Čest otevřít nový kulturní stánek se dostalo Emilii Galotti, tedy občanské tragédii od G. E. Lessinga. Divadlo je nicméně spojováno hlavně s Mozartem. Nápis na budově ji ale zasvěcuje úplně někomu jinému – a my se ptáme: komu?
21. 4. 2020|

Valčík i Mamas and Papas. Národní divadlo uvedlo satiru v baletu Leonce & Lena

Téměř dvě stě let starou politickou satiru Leonce a Lena německého spisovatele Georga Büchnera uvedlo Stavovské divadlo jako balet. Německý choreograf Christian Spuck ji už s velkým úspěchem představil na prestižních světových divadelních scénách ve Stuttgartu nebo Montréalu. Jeho choreografie více než na tanci stojí na činohře.
2. 12. 2019|

Národní divadlo znovu otevře Státní operu. V příští sezoně chystá Idiota i Lolitu

Král Oidipús, Dostojevského Idiot, Švanda dudák, Lolita nebo Oběd u Wittgensteina. Národní divadlo v Praze pro příští sezonu nachystalo hned dvě desítky premiér. Po generální rekonstrukci se navíc v lednu 2020 znovu otevře Státní opera. Vedení první scény dále oznámilo, že prodloužilo Danielu Špinarovi mandát uměleckého šéfa činohry. Soubor divadla pak posílí herečka Zuzana Stivínová.
28. 2. 2019|