TÉMA

Tančící dům

Stíhačky s motýlími křídly na pražském Máji. Černý záměr konzultoval s autory stavby, kurátorka nevidí souvislost místa s NATO

Dvě několikametrové sochy složené z trupů stíhaček Spitfire a motýlích křídel mají už za necelé dva měsíce zdobit fasádu obchodního domu Máj na pražské Národní třídě. Památkářům se návrh sochaře Davida Černého nelíbí. Autor soch o připravovaném díle diskutoval v pořadu Události, komentáře s kurátorkou umění ve veřejném prostoru Marií Foltýnovou, která zkritizovala nejasnost záměru – nevidí souvislost místa s NATO a českým členstvím v této organizaci, k čemuž mají sochy odkazovat.
20. 4. 2024|

Zemřel spoluautor Tančícího domu. Architektu Milunićovi bylo 81 let

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český architekt chorvatského původu Vlado Milunić, který se do povědomí veřejnosti dostal jako spoluautor Tančícího domu v Praze, uvedl v sobotu Český rozhlas s odvoláním na architektovu rodinu. Rodák z Chorvatska, který od mládí žil v Česku, byl znám i svými názory na podobu pražských sídlišť či jako spoluautor řady sociálních staveb. Jako pedagog působil na ČVUT, kde vystudoval architekturu.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 16:09|

S pomocí Václava Havla roztančil proluku na nábřeží Prahy. Architekt Milunič slaví osmdesátku

Veřejnost ho zná jako autora Tančícího domu. Český architekt chorvatského původu Vlado Milunić má ale kromě spolupráce s kanadsko-americkým architektem Frankem Gehrym na kontě i mnoho veřejně prospěšných budov. Do povědomí se zapsal i pro své názory na podobu pražských sídlišť či mrakodrapovou zástavbu. Rodák z Chorvatska, který ale od šestnácti žije v Česku, slaví osmdesátku.
3. 3. 2021|

Vzácnou diagnózu si našla sama. Zjistila, že je to dysautonomie

Od základní školy provázely Adélu zdravotní problémy. Žádné vyšetření ale nic neobjevilo, tak začala hledat sama. Na internetu si nakonec svou diagnózu našla. Právě na to často narážejí pacienti s vzácným onemocněním. Stanovení diagnózy a následná péče jsou velké problémy, na které upozorňují odborníci a organizace poslední únorový den, který je věnovaný právě málo častým chorobám. 28. února se proto rozzáří v Praze v barvách Dne vzácných onemocnění Petřínská rozhledna, Tančící dům, ministerstvo zdravotnictví a budova elektrotechnické fakulty ČVUT.
28. 2. 2021|
30 let svobody

Co zanechalo 30 let svobody na kulturní scéně? Rolling Stones, Entropu i Český sen

Kolja získal Oscara, do Prahy se přivalili Rolling Stones, nadšení i kritiku sklidila stavba Tančícího domu a Václav Havel v pětasedmdesáti letech natočil filmový debut. U příležitosti výročí sametové revoluce se ČT24 ve speciálním pořadu ohlédla za třiceti lety na kulturní a společenské scéně. Jako hosté se k bilanci přidali scenáristé Zdeněk Svěrák a Petr Jarchovský, divadelní režisér David Radok, herec Ondřej Vetchý, historik architektury Zdeněk Lukeš nebo výtvarník David Černý.
7. 11. 2019|
Události komentáře

Pozlacené koleje Zahy Hadid ve mně budí rozpaky, říká exprimátor a nový šéf komory architektů Kasl

Novým předsedou České komory architektů se stal Jan Kasl. Sedmašedesátiletý pražský rodák je známý nejen jako architekt, ale také jako někdejší výrazný komunální politik. V barvách ODS byl v letech 1998 až 2002 pražským primátorem. V rozhovoru s Jakubem Železným v Událostech, komentářích představil své priority a také zhodnotil některé moderní pražské stavby.
25. 4. 2019Aktualizováno28. 4. 2019, 12:34|

Erotika až na prvním místě. Velká retrospektiva představuje dosud neznámé obrazy Káji Saudka

Tvorba krále českého komiksu se vrací do galerie Tančícího domu v Praze. Rozsáhlá retrospektivní výstava Káji Saudka nazvaná příznačně Od aut po ženy zve diváky na průřez jeho tvorbou pro film, ale ukazuje i dosud nevystavené erotické malby.
27. 3. 2019|

Muž, který nechal domy plout, tančit a ohromovat. Architekt Frank Gehry slaví devadesátiny

Frank O. Gehry svou tvorbou ukazuje, že domy nemusí být jenom krychle. S kubistickým nadšením si pohrává s tvary budovy, které se kroutí a svíjejí. Každý jeho počin se pak stává v podstatě automaticky turistickou atrakcí, své o tom ví například španělské Bilbao s Guggenheimovým muzeem. Gehry ale zanechal stopu i v Česku, kde spolupracoval na pražském Tančícím domě. Otec odvážných architektonických počinů teď slaví devadesáté narozeniny.
28. 2. 2019|