TÉMA

Velká Kraš

Do Orlických hor, Jeseníků i na jižní Moravu přišly velmi silné bouřky

Velmi silné bouřky s prudkými lijáky přišly v neděli do Orlických hor a Jeseníků, silně pršelo také na jižní Moravě v pásu přibližně od Třebíče po Vyškov. Hasiči kvůli prudkým bouřkám museli v neděli podvečer odčerpávat vodu v obcích Vlčice a Velká Kraš na Jesenicku. Meteorologové během dne vydali výstrahu, podle které hrozily silné bouřky ve východní části republiky až do sedmi hodin večer.
28. 8. 2022Aktualizováno28. 8. 2022, 22:20|

Po deštích se rozvodnily řeky. Hladina stoupala na Botiči i tocích pod Českomoravskou vrchovinou

Na Botiči, Chotýšance, Žirovnici a Želetavce pozvolně ubývá vody. Všechny tyto řeky se po vydatných deštích z noci a úterního dopoledne ocitly na prvním stupni povodňové aktivity. Na noc a úterní dopoledne vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu na povodně i na vydatný déšť, platnost obou však skončila a žádnou další již meteorologové nevydali.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 17:36|

Železniční trať z Vidnavy do Velké Kraše se zatím rušit nebude. Sloužit by mohla k dopravě kaolínu

Ministerstvo dopravy zastavilo řízení o zrušení regionální dráhy z Vidnavy do Velké Kraše. Správa železnic stáhla svou žádost kvůli záměrům soukromé společnosti vozit po trati vytěžený kaolín. Vlaky mezi Vidnavou a Velkou Kraší přestaly jezdit v roce 2010. Správci železnic se ji pak pokoušeli marně prodat.
16. 9. 2020|

Řeky se zklidnily, voda opadává. Meteorologové už před povodněmi nevarují

Situace na řekách, které v úterý zvedl vydatný déšť, se přes noc uklidnila. Na několika místech ještě ale řeky zůstávají na nejnižším, prvním stupni povodňové aktivity, například Šlapanka v Havlíčkově Brodě, tok Jihlava na Třebíčsku a Ropičanka v obci Řeka. Po kulminaci je také Novohradka v Úhřeticích, která v noci vystoupala na druhý povodňový stupeň, aktuálně však její hladina klesla na první stupeň.
2. 9. 2020Aktualizováno2. 9. 2020, 16:20|

Ministerstvo zahájilo řízení o zrušení železnice z Velké Kraše do Vidnavy

Ministerstvo dopravy zahájilo správní řízení o zrušení regionální železniční tratě z Velké Kraše do Vidnavy na Jesenicku. Trať není už několik let využívaná a ani po třech pokusech se nepodařilo najít kupce. Po zrušení trati dělníci odstraní ze zhruba 4,5kilometrového úseku koleje a pak bude bezúplatně nabídnuta obcím k jinému využití.
26. 2. 2019|