TÉMA

Zálohování

Vracet v obchodech, nebo zálohovat přes aplikaci? Řeší se, co s plastovými obaly

Plastové obaly by se mohly zálohovat digitálně pomocí QR kódu. Je to varianta, kterou představili zástupci podnikatelů a obcí. Podle nich je modernější a levnější než návrh ministerstva životního prostředí. To od ledna 2026 plánuje vykupovat PET lahve a plechovky přímo v obchodech. Hlavním argumentem je, že právě tímto způsobem se vytřídí a znovu použije víc plastového odpadu. Vláda by měla novelu zákona probrat v létě.
před 23 h hodinami|

Zálohování PET lahví se blíží, už teď jich lidé v rámci zpětného odběru vracejí tisíce týdně

V průměru 24 tisíc PET lahví a plechovek týdně vrátí zákazníci do prodejen, které testují jejich zpětný odběr. Od února, kdy s tím začaly, jich shromáždily přes 260 tisíc. Podle řetězců je to ale pořád jen asi desetina množství, které by se vybralo při zálohování. To teď chystá ministerstvo životního prostředí.
7. 6. 2023|

Zálohování PET lahví a plechovek by mohlo fungovat od roku 2025

V Česku by mohl nejdříve od poloviny roku 2025 fungovat zálohový systém na plastové lahve a plechovky. Konkrétně by bylo možné vrátit obaly nápojů od sto mililitrů do tří litrů a nápoje do patnácti procent alkoholu. Návrh v úterý představil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V praxi by pak lidé ze zaplacené částky mohli při vrácení lahve dostat až pět korun zpět. Novelu chce resort představit do konce roku.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 19:23|

Resort životního prostředí chce zálohování PET lahví a plechovek. Řada výrobců to vítá, obce mají obavy

O zálohování plastových lahví a nápojových plechovek se diskutuje již roky. Nyní ministerstvo životního prostředí začalo změnu chystat, místo speciální normy chce novelu zákona o obalech. Systém funguje například již přes rok na Slovensku. Blíží se také povinnost vyrábět tyto lahve zčásti z recyklovaného materiálu. I proto řada výrobců stojí o zálohování, aby cíle nové regulace splnila. Některé obce se však obávají o současný systém třídění odpadu.
18. 3. 2023|

Zákaz plastových příborů, talířů nebo brček je ve sněmovně před schvalováním

Zákaz jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček dle předpisů Evropské unie je ve sněmovně před závěrečným schvalováním. Poslanci navrhli ve druhém čtení spíše dílčí změny vládní předlohy, která upravuje povinnosti výrobců některých plastových výrobků. Dolní komora rozhodne o zákazu zřejmě na příští schůzi 14. června. Volba nových členů Rady České televize, kterou přerušily spory o její tajnost, proběhne o den později 15. června.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 15:40|

Slováci budou zálohovat PET lahve a plechovky

Slovensko na začátku příštího roku spustí systém zálohování plastových lahví a plechovek, od kterého si slibuje snížení množství odpadu a vyšší recyklaci použitých nápojových obalů. Do projektu se zaregistrovalo více než dva tisíce sběrných míst, mimo jiné i prodejny, které umožní vratnou zálohu věnovat na dobročinné účely.
27. 12. 2021|

PET lahve budou povinně obsahovat recyklát, výrobci proto podporují jejich zálohování

Zájem o recyklovaný polyethylentereftalát (PET) roste. Za tři roky se bude muset povinně přidávat do lahví, takže se vrací diskuze o možném zálohování. Výrobci plastů tvrdí, že právě recyklované PET lahve nejsou takovou hrozbou přírodě, jak se obecně soudí.
6. 12. 2021|

Výrobci nápojů chtějí zavést vratné PET lahve. Malé obchody kritizují vysoké náklady

Velcí výrobci nápojů jako Kofola, Plzeňský prazdroj nebo Coca-Cola plánují zavést vratné zálohy na PET lahve a plechovky. Mělo by to podle nich zvýšit podíl vytříděných plastů. Kritikům ale vadí, že náklady ponesou především malé obchody.
14. 11. 2021|

Nápoje ve skleněných lahvích se vrací do supermarketů. Budou zálohované

Čeští výrobci nápojů se částečně vrací ke skleněným lahvím. Ty budou zálohované a bude je možné vrátit v automatech umístěných například v supermarketech. Výrobci rozhodnutí zdůvodňují mimo jiné ekologickými požadavky některých zákazníků, kteří nechtějí využívat jednorázové plasty.
30. 8. 2021|

Pokus se zálohováním PET lahví zaujal přes polovinu zákazníků. Stát je ale proti jejich vykupování

Skončil pilotní projekt zálohování PET lahví. Zhruba před rokem k němu přistoupil výrobce minerálních vod, který chtěl ukázat, že taková možnost existuje. Nemá však politickou podporu. Ministerstvo životního prostředí je proti plošné regulaci a zálohování plastových obalů povolilo jen na dobrovolné bázi.
29. 4. 2021|

Zálohování plastových lahví se výrobcům nevyplatí. A nový zákon ho neřeší

Poslanci se v lednu začnou zabývat novou odpadovou legislativou, která by měla platit od roku 2021. Čtyři zákony regulují mimo jiné nakládání s odpady, obaly a vybranými výrobky s ukončenou životností. Diskuse se dlouhodobě vede nad otázkou celoplošného zálohování PET lahví, se kterou návrh zákona nepočítá. Povinnost vykupovat zálohované PET lahve funguje třeba ve velkých obchodech v Německu.
12. 1. 2020|
Doporučujeme

V Evropě začíná fungovat zálohování plastových lahví, přidat se chce i Slovensko

Plastový odpad zamořuje lesy, půdu, vzduch, vodní toky i oceány. Jedním ze způsobů, jak lépe chránit životní prostředí, je zálohování. Plastové lahve by díky němu měly zůstat v oběhu, recyklovat se, ale hlavně zmizet z přírody. Systém už funguje v deseti evropských státech. Například v Německu se tak daří vytřídit na 98 procent plastových lahví.
20. 11. 2019Aktualizováno23. 11. 2019, 12:27|

Němci chtějí zakázat plastové tašky, dobrovolníci bojují i s pohozenými cigaretami

Německá vláda chystá zákaz plastových tašek. Návrh zákona, který by měl začít platit příští rok, počítá s pokutou až 100 tisíc eur pro obchody, které by takové produkty dál nabízely. Přes 60 tisíc Němců po vládě navíc požaduje další nezvyklý krok: zálohování cigaret.
16. 10. 2019|

V Německu chystají zákaz plastových tašek. Aktivisté žádají také zálohování cigaret

Německá vláda chystá zákaz plastových tašek. Návrh zákona, který by měl začít platit příští rok, počítá s pokutou až sto tisíc eur pro obchody, které by tašky z plastu nabízely. Přes 60 tisíc Němců po vládě navíc požaduje další nezvyklý krok: zálohovat cigarety.
30. 9. 2019|

Myšlenka vracení PET lahví naráží u některých výrobců. Dnešní třídění je podle odpůrců záloh funkční

Patří do kontejneru, nebo spíš zpátky do obchodu? V Česku pokračuje diskuse o tom, jestli by země neměla, například po vzoru Německa, zavést zálohy na PET lahve. Část výrobců nápojů je pro, část proti – stejně jako například obce. Většina účastníků středečního setkání Spotřebitelského fóra se shodla, že navrhovaný systém záloh není nutný. Podle zastánců změny by ale zálohy pomohly snížit množství PET lahví odhozených v přírodě.
20. 2. 2019|