TÉMA

Herculaneum

Záhadné svitky z Herculanea jsou rozluštěné. Stačili na to tři studenti a umělá inteligence

Před dvěma sty lety nalezené svitky konečně vydaly svá tajemství: vědci zjistili, že první rozluštěný obsahuje doposud neznámý filosofický text.
8. 2. 2024|
Doporučujeme

Podařilo se rozluštit první slovo ze starověkých svitků z Herculanea. Pomohla umělá inteligence

Na první pohled nevypadají svitky z Herculanea nijak pozoruhodně, připomínají kus uhlí. Přežily výbuch sopky Vesuv v roce 79, a kdyby se někdo pokusil dva tisíce let staré dokumenty znovu rozvinout, rozpadly by se. Odborníci se už dlouho pokoušejí je rozluštit, i když text je pro lidské oko prakticky nečitelný. Teď ale hlásí první úspěchy, k nimž jim pomohla umělá inteligence (AI).
23. 10. 2023Aktualizováno29. 10. 2023, 08:17|

Archeologové našli dvě další těla v Pompejích. Vědce překvapilo, že muže nezabila erupce Vesuvu

Starořímské Pompeje vedle výbuchu Vesuvu, který vedl ke zničení města, postihlo zřejmě i zemětřesení. Ukazuje to nedávný nález těl dvou obětí katastrofy, které vykazují zranění způsobená patrně pádem zdi.
18. 5. 2023|

V Pompejích znovuotevřeli nádhernou vilu propuštěných otroků. Je to Sixtinská kaple města, říkají restaurátoři

V Pompejích se tento týden po dvaceti letech náročné obnovy návštěvníkům opět otevřel dům Vettiů. Podle ředitele archeologického parku Gabriela Zuchtriegela je dům kvůli svým nástěnným malbám významnou památkou. Luxusní rezidence patřila dvojici mužů, zřejmě bratrům, kteří zbohatli na obchodování s vínem.
11. 1. 2023|

Pompeje hlídá čtyřnohý robo-pes, pomáhá mu létající dron. Zaměří se i na nelegální vykopávky

Stav archeologického parku v Pompejích nově monitoruje čtyřnohý robot. Podle vedení parku se hodí pro mapování menších či hůře přístupných míst. Díky kameře a 3D skeneru bude moci automaticky kontrolovat stav památek a sbírat o nich data, uvedl italský tisk. Vedení parku však chce robota využít i v případě nelegálních archeologických vykopávek.
30. 3. 2022|

Muži v antickém Herculaneu jedli enormní množství ryb. Výzkum ale ukázal, že tamní ženy měly jiný jídelníček

Mezinárodní vědecký tým dokázal díky analýze izotopů v mrtvých tělech obyvatel Herculanea popsat, jak se lišila strava antických lidí v této oblasti. Našel významné rozdíly nejen proti dnešku, ale také mezi pohlavími.
28. 8. 2021|

Dávná erupce Vesuvu proměnila mozek oběti ve sklo, zjistili vědci

Silný výbuch italské sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu přeměnil mozkovou tkáň jedné z obětí ve sklo, zjistili vědci. Muže ležícího ve zbytcích dřevěné bedny objevili odborníci v římském městě Herculaneu na západním úpatí vulkánu, v jeho lebce našli lesklé černé úlomky, napsala agentura AP.
24. 1. 2020|

Velká interaktivní mapa Pompejí ukazuje, jak se žilo před dvěma tisíci roky ve městě popraveném sopkou

Pompeje byly po dva tisíce let symbolem ničivosti přírodních sil a pomíjivosti lidských snah dát světu řád. Nyní se staly pokladem pro archeology a historiky, kterým nabízí možnost, jak detailně prozkoumat už dávno neexistující svět.
20. 2. 2019|