TÉMA

Krach

Bylo to letadlo, tvrdí policie o zkrachovalém fondu WCA. Člověka a firmu obvinila z dvoumiliardového podvodu

Z podvodu obvinila policie v souvislosti s úpadkem investiční společnosti WCA International jednoho člověka a jednu právnickou osobu. Podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslava Ibeheje vznikla tisícům klientů škoda v celkové výši zhruba 2,1 miliardy korun. Firma nabízela vysoké zisky z investovaných peněz, klienti ale o vložené finance přišli. Podle vyšetřovatelů všechno fungovalo jako pyramidový podvod.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 20:18|

Výplata věřitelů české Sberbank začne v půlce března

Výplata věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začne 18. března. Informovala o tom insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová. Věřitelé, kterých je přes patnáct tisíc, by měli dostat zhruba 57 miliard korun.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 16:14|

Soud schválil výplatu 57 miliard zhruba šestnácti tisícům věřitelů Sberbank CZ

Městský soud v Praze v pondělí povolil schválení výplaty 57 miliard korun zhruba šestnácti tisícům věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ formou částečného rozvrhu. Všechny skupiny věřitelů by tak mohly dostat do dvou měsíců 95 procent pohledávek. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Upozornil na to server e15.
13. 11. 2023|

Šéfa zkrachovalé burzy kryptoměn FTX Bankmana-Frieda obvinili z podvodu. Hrozí mu trest až 115 let vězení

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v úterý obvinila zakladatele a bývalého ředitele kryptoměnové burzy FTX Samuela Bankmana-Frieda z podvodu na investorech, praní špinavých peněz i porušení zákonů o financování volebních kampaní. Hrozí mu trest až 115 let vězení. Podvod údajně spočíval mimo jiné v tajném odvádění prostředků klientů do jeho společnosti Alameda Research se sídlem v Hongkongu, uvádí komise ve svém prohlášení. Bankman-Fried navíc čelí trestnímu stíhaní kvůli obvinění z podvodu, praní špinavých peněz a porušení zákonů o financování volebních kampaní. Hrozí mu trest až 115 let vězení.
13. 12. 2022Aktualizováno13. 12. 2022, 17:28|

Šéf Wirecard stanul před soudem. Firma zesměšnila úřady a podvedla banky i akcionáře

V Německu začíná soud se šéfem zkrachovalé finanční společnosti Wirecard Markusem Braunem. Proces začíná více než dva roky poté, co firma zabývající se digitálními platbami, která byla německou nadějí na technologického šampiona, jenž by konkuroval Silicon Valley, zkrachovala.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 22:35|

Nobelovu cenu za ekonomii získali tři Američané za výzkum bank a finančních krizí

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získala trojice amerických vědců Ben Bernanke, Douglas Diamond a Philip Dybvig za „výzkum bank a finančních krizí“. Oznámila to švédská Královská akademie věd. Po týdnu tak končí vyhlašování letošních nositelů prestižního ocenění, kdy byli postupně zveřejňováni laureáti cen za lékařství, fyziku, chemii, literaturu a mír.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 14:54|

V Česku padl další dodavatel energií, firma První Moravská Plynární

Dodavatel plynu a elektřiny První Moravská Plynární oznámil ukončení činnosti. Rozhodnutí zdůvodnil bezprecedentní a nepřehlednou situací na energetickém trhu. Na ukončení činnosti upozornil web TN.cz, podle kterého měla firma letos v lednu 267 klientů. Ti budou nyní převedeni pod takzvaného dodavatele poslední instance. Ceny plynu a energie v posledních dnech výrazně vzrostly po ruské invazi na Ukrajinu.
9. 3. 2022|

Čínský realitní gigant v potížích Evergrande prodá část aktiv státnímu správci

Zadlužená čínská realitní skupina Evergrande Group, která má problémy se splácením svých závazků, prodá část svého podílu v regionální bance Shengjing Bank státnímu správci aktiv Shenyang Shengjing Finance Investment Group za 9,99 miliardy jüanů (33,7 miliardy korun). Evergrande má ve středu další termín splátky úroků dluhopisů zahraničním věřitelům, upozornila agentura Reuters.
29. 9. 2021|

Obyvatelé bytů po H-Systemu zpochybňují cenu, kterou za ně mají zaplatit. Chtějí slevu 85 procent, dostali 15

Družstvo Svatopluk, které sdružuje část obyvatel bytů po H-Systemu v Horoměřicích, zpochybňuje stanovenou cenu, za kterou by si obyvatelé měli své domovy odkoupit. Věřitelský výbor jim nabízí patnáctiprocentní slevu oproti tržním cenám, podle Svatopluku by ale měla být sleva 85procentní. Družstvo navíc tvrdí, že je vlastníkem inženýrských sítí.
26. 9. 2020|

Britská letecká společnost Flybe zkrachovala, přispěl k tomu i koronavirus

Problémové britské regionální aerolinky Flybe končí. Společnost, které už letos pomohla vláda, se nedokázala vyrovnat s prudkým poklesem poptávky po cestování kvůli koronaviru. Všechny lety byly s okamžitou platností ukončeny, oznámila společnost.
5. 3. 2020|

Byl slyšet děsivý zvuk, letadlo se ve vzduchu třáslo. Dvanáct mrtvých po pádu Fokkeru 100 v Kazachstánu

Dvanáct mrtvých potvrdily kazašské úřady poté, co se u letiště Almaty zřítilo letadlo místních aerolinek s 98 lidmi na palubě. Původní čísla hovořila o patnácti obětech. Stroj při vzletu neudržel výšku a narazil do dvoupodlažní budovy. Při havárii se nejméně 66 lidí zranilo, z nichž padesát záchranáři odvezli do nemocnice. Podle radnice jsou dvě desítky z nich ve vážném stavu.
27. 12. 2019Aktualizováno27. 12. 2019, 11:53|

Repatriace Britů z dovolených končí. Bylo „zachráněno“ přes 140 tisíc klientů CK Thomas Cook

Největší repatriace v dobách míru skončila. Při operaci Matterhorn, kterou řídil Britský úřad pro civilní letectví (CAA), bylo za dva týdny dopraveno zpět do Velké Británie přes 140 tisíc klientů zkrachovalé cestovní kanceláře Thomas Cook. Její česká pobočka, cestovní kancelář Neckermann, pro tento týden zrušila zájezdy pro padesát klientů a zároveň vyjednává s německými investory o svém dalším osudu.
7. 10. 2019|

Osud klientů H-Systemu je jim známý. Případ stavby bytových domů v Řečkovicích stále řeší soud

Za bydlení zaplatili předem, neměli se ale kam nastěhovat a ani své peníze už nedostali zpátky. Problém, který řeší klienti podvedení firmou H-Systém, zažili i lidé na jižní Moravě. V brněnských Řečkovicích začala před dvěma dekádami stavět společnost Stromi, zkrachovala ale ještě před dokončením bytů. Peníze přitom zájemcům nevrátila, potrestán nebyl nikdo. A podobný scénář se ve stejné lokalitě opakoval i o několik let později.
2. 10. 2019|

Ústavní soud odmítl stížnost bývalých klientů H-Systemu. Budou se muset vystěhovat

Ústavní soud odmítl stížnost družstva Svatopluk, které sdružuje část klientů zkrachovalého H-Systemu. Ti chtěli zvrátit rozhodnutí o vyklizení domů v Horoměřicích u Prahy, které jim pravomocně nařídil Nejvyšší soud již loni v létě. Rozhodnutí Ústavního soudu by mělo být tuzemskou tečkou za sporem obyvatel domů s insolvenčním správcem Josefem Monsportem. Družstvo však avizovalo, že se obrátí na Evropský soud pro lidská práva.
1. 10. 2019Aktualizováno1. 10. 2019, 23:12|

Neckermann zatím zrušil jeden zájezd. O osudu dalších 650 vyjednává s hoteliéry

Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachované britské kanceláře Thomas Cook, zatím musela zrušit jeden svůj naplánovaný zájezd. Do konce října jich má firma prodaných kolem 650, o jejich osudu rozhodnou jednání s nasmlouvanými hotely.
24. 9. 2019|

Britská cestovní kancelář Thomas Cook zkrachovala, na dovolené je s ní přes 600 tisíc lidí

Jedna z největších cestovních kanceláří na světě, britská firma Thomas Cook kvůli finančním potížím zkrachovala. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Společnost Thomas Cook patřila mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě a jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně.
23. 9. 2019Aktualizováno23. 9. 2019, 13:48|

Zkrachovaly aerolinky a Brno ztratilo spojení s Mnichovem. Kraj zkusí najít náhradu

Brno přišlo o další leteckou linku. Kvůli krachu britské letecké společnosti BMI Regional všechny spoje do Mnichova bez náhrady skončily. Linku dotoval jak Jihomoravský kraj, tak samo letiště. Moravské metropoli měla pomoci prosadit se v mezinárodním obchodu. Teď bude kraj hledat náhradního provozovatele.
18. 2. 2019|