TÉMA

Olomoucko

Sucho v Česku zastavilo menší vodní elektrárny. Některé už léta nevydělávají

Dlouhodobě suché počasí omezuje provoz některých vodních elektráren v Česku. Už loni v tomto období vyráběly o čtvrtinu méně elektrické energie, než je běžné. Letos je situace zatím podobná. Nejhůře jsou na tom elektrárny na malých tocích. Například vodní elektrárna v Háji u Mohelnice se úplně zastavila už v květnu. Kvůli suchu je prodělečná posledních pět let.
18. 7. 2023|

Na Olomoucku narazil autobus do rodinného domu, při nehodě se zranilo pět lidí

V Lutíně na Olomoucku ve čtvrtek dopoledne čelně narazil linkový autobus do rohu rodinného domu, při nehodě se zranilo pět lidí. Hasiči z kabiny havarovaného autobusu vyprostili zaklíněného řidiče. K havárii vyjeli také policisté a zdravotníci. Na místo byl povolán statik, který zkontroloval stav poškozeného domu. Havarovaný autobus se po poledni podařilo vyprostit, informoval mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 12:51|

Za zabití mladíka na faře udělil soud devítiletý trest. Rozsudek vynášel už počtvrté

Za smrt mladíka, jehož tělo bylo nalezeno na faře v Chudobíně na Olomoucku, uložil ve středu olomoucký krajský soud Miroslavu Vepřekovi devět let vězení. Odsouzen byl za zabití. Je to jeho v pořadí čtvrtý rozsudek, naposledy krajský soud muže potrestal v srpnu 2021 za vraždu a uložil mu 17 let vězení. Šestadvacetiletý dosud netrestaný muž se k činu doznal, soudy se ale nemohly dosud shodnout na právní kvalifikaci, od které se odvíjí výše trestu – zda šlo o vraždu nebo zabití. Objasnění případu komplikoval i fakt, že se incident odehrál bez svědků.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 15:02|

Reportéři ČT mluvili se ženou, která kvůli falešné lásce zpronevěřila miliony. Hrozí jí až deset let vězení

Paní Helena z Olomoucka uvěřila na internetu pod záminkou seznámení falešnému lékaři z Jemenu. Během necelých dvou měsíců mu poslala téměř patnáct milionů, které ovšem ukradla z účtu školy, kde pracovala jako účetní. „Moc dobře vím, co jsem udělala,“ řekla žena v rozhovoru, který pro Reportéry ČT natočil Ondřej Golis.
6. 12. 2022|

30 let zpět: Český materiál na domy pro sovětské vojáky

Když se v roce 1990 jednalo s příslušníky Sovětské armády o odchodu z Československa, Sověti argumentovali mimo jiné tím, že pro všechny vojáky nemají ve své vlasti dostatek ubytovacích kapacit. Poslední jednotky Sovětské armády odjely z ČSFR v červnu 1991. A necelý rok poté česká firma Ekotrend vypravila konvoj s materiálem na stavbu rodinných domů pro sovětské důstojníky. Čechům za to na místě osobně poděkoval ruský velvyslanec Alexander Lebeděv.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 3. 2022|

Kriminalisté odhalili na školách zneužívání léků na předpis. Mají podobné účinky jako pervitin

Osm desítek dětí a mladistvých bylo podle přerovských kriminalistů zapojeno do případu rozsáhlého zneužívání léků na předpis na Přerovsku a Olomoucku. Nelegálně distribuované léky mají u zdravých lidí podobný účinek jako některé stimulační drogy – například pervitin. Policisté zahájili třináct trestních řízení osob ve věku 14 až 20 let. Dva případy policie odložila kvůli nízkému věku pachatelů.
7. 11. 2019Aktualizováno7. 11. 2019, 12:46|

Olomoucký kraj dá letos na paliativní péči téměř sedm milionů. Investovat chce i v příštích letech

Bezmála sedm milionů korun letos Olomoucký kraj rozdělí poskytovatelům paliativní péče o těžce nemocné a staré lidi na sklonku života. Tři nové dotační programy mají pomoci modernizovat dosud opomíjenou oblast sociálních služeb v Olomouckém kraji. V pondělí to uvedl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).
18. 2. 2019|