TÉMA

Vlaková nehoda

Policie obvinila řidiče polského kamionu za úterní střet s vlakem v Olomouci

Kriminalisté obvinili pětašedesátiletého řidiče polského kamionu za úterní střet s osobním vlakem na přejezdu v olomoucké části Bělidla z obecného ohrožení z nedbalosti. Hrozí mu až osm let vězení. Řidič je stíhán na svobodě.
19. 10. 2023|

Za tragickou srážku vlaků v Řecku mohou drážní firmy i zaměstnanci, zjistila komise

Za únorovou srážku dvou vlaků v Řecku, při které zahynulo 57 lidí, nesou zodpovědnost provozovatel drážní infrastruktury OSE, železniční dopravce Hellenic Train a jejich zaměstnanci. Uvádí to zpráva trojčlenné komise odborníků, kterou ve čtvrtek představilo řecké ministerstvo dopravy. Podle nich nehoda vznikla souhrou více faktorů, píše deník Kathimerini. Experti vyzvali k urychlené modernizaci řecké železnice.
20. 4. 2023|

Vykolejení vlaku u Mariánských Lázní bude muset chebský soud řešit znovu. Strojvůdce loni zprostil obžaloby

Případ vykolejení nákladního vlaku u Mariánských Lázní v roce 2019 se vrací Okresnímu soudu v Chebu. Krajský soud v Plzni zrušil jeho dřívější rozsudek, který strojvedoucího  Radima Růžičku zprostil viny. Podle plzeňského soudu v Chebu nevyhodnotili všechny souvislosti a rozhodovali pouze jednostranně ve prospěch strojvedoucího.
9. 2. 2022Aktualizováno9. 2. 2022, 15:16|

Pět stavebních manažerů je podle soudu vinných za vlakové neštěstí u Studénky

Okresní soud v Novém Jičíně uznal pět manažerů stavebních firem vinnými za pád mostu ve Studénce, do nějž narazil vlak. Zdeněk Malý a Oldřich Magnusek z firmy Bögl & Krýsl dostali tři a půl roku vězení nepodmíněně. Petr Janouškovec a Michal Foniok ze společnosti Ostravské dopravní stavby (dnes Eurovia) a Miroslav Kovalík z firmy Bögl & Krýsl dostali podmíněné tresty, řekla mluvčí soudu Pavla Nippertová.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 16:54|

Soud podmíněně propustil Jaromíra Baldu, který byl jako první Čech odsouzený za terorismus

Okresní soud v Nymburce podmíněně propustil Jaromíra Baldu, který byl odsouzený na čtyři roky vězení za teroristický útok na železnici a za vyhrožování teroristickým činem, řekl Baldův advokát Aleš Tolnay. Balda pokácel stromy na trať na Mladoboleslavsku, stal se prvním člověkem odsouzeným v České republice za teroristický útok.
8. 12. 2020|

Soud v kauze Studénka potvrdil zproštění obžaloby u pěti osob. U dalších pěti nařídil nové jednání

Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě ve čtvrtek potvrdil zproštění obžaloby pro část obžalovaných v případu železničního neštěstí ve Studénce. Pět osob se ale k soudu vrátí, soudce nařídil nové projednání jejich případu. Po nehodě v srpnu 2008 zemřelo osm lidí. Do trosek zříceného silničního mostu tehdy narazil ve vysoké rychlosti mezinárodní rychlík. Okresní soud v Novém Jičíně desítku obžalovaných už dvakrát zprostil obžaloby. Státní zástupce se odvolal. Proto případ řešil odvolací senát nadřízeného soudu.
8. 10. 2020Aktualizováno8. 10. 2020, 16:04|

Na Brněnsku vykolejil vlak. Hasiči z něj evakuovali 150 lidí

V Tišnově na Brněnsku vykolejily ve čtvrtek po deváté ranní poslední dva vagony rychlíku Vysočina jedoucího z Prahy do Brna. Vozy se ale nepřevrátily. Z vlaku hasiči evakuovali 150 lidí, událost se obešla bez zranění. Provoz se na trať vrátí pravděpodobně v pátek.
13. 8. 2020Aktualizováno13. 8. 2020, 11:22|

Na Havlíčkobrodsku smetl vlak kamion, který vjel na přejezd. Pro řidiče musel přiletět vrtulník

Na železničním přejezdu ve Ždírci nad Doubravou na Havlíčkobrodsku se v pátek ráno srazil osobní vlak s kamionem. Odhadnutá škoda je více než jeden milion korun. V osobním vlaku byli v době nehody čtyři cestující a dva pracovníci drah. Řidiče kamionu se středně těžkým zraněním přepravil vrtulník do nemocnice v Hradci Králové.
27. 3. 2020|

Zelená, a pak zase červená. Na návěstidle zasvítil povel k odjezdu, asi proto se v Brně srazily dva vlaky

Březnová srážka vlaků v Brně měla složitější průběh, než se zdálo. ČT zjistila, že strojvedoucí, který byl dosud označovaný za jediného viníka, skutečně dostal signál k odjezdu, i když se vzápětí změnil zpět na červenou. Drážní inspekce to potvrdila, podle ní to ukazuje na systémový problém, který vyvolalo rušení výpravčích.
23. 5. 2019|

V Brně se srazily dva osobní vlaky. Záchranáři ošetřili celkem 23 lidí, nikdo ale nebyl zraněn vážně

V Brně se u hlavního nádraží srazily dva vlaky. Zdravotníci ošetřili dohromady třiadvacet lidí, patnáct z nich poslali do nemocnice. Jedna žena zkolabovala až doma. Evakuováno bylo na 250 osob, jihomoravští hasiči ale upřesnili, že nikoho nebylo potřeba resuscitovat ani vyprošťovat. Provoz na trati byl zastaven zhruba na hodinu, poté zůstal omezen po celé dopoledne až do 11:40. Podle Drážní inspekce se vlaky nejspíš srazily proto, že jeden ze strojvedoucích udělal chybu a vydal se na cestu předčasně. Policie nehodu vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení, alkohol byl u strojvůdců vyloučen. Škoda dosáhla téměř půl milionu korun. O nedávných nehodách na železnici bude ve středu mimořádně jednat vedení Českých drah.
5. 3. 2019Aktualizováno5. 3. 2019, 12:42|

Soud znovu projednává tragédii ve Studénce. Letos od ní uplyne už jedenáct let

Okresní soud v Novém Jičíně od pondělka opět projednává železniční neštěstí ve Studénce z roku 2008, které nepřežilo osm lidí. První rozhodnutí novojičínského soudu, který zprostil obžaloby všech deset obžalovaných, ostravský krajský soud loni zrušil. Nově předvolaní znalci se mají navzájem vyjádřit k vyhotoveným znaleckým posudkům. Hlavní líčení potrvá do čtvrtka, pak bude proces pravděpodobně odročen.
18. 2. 2019Aktualizováno18. 2. 2019, 18:52|