TÉMA

Operátor

V Praze žije asi o 200 tisíc lidí víc, než uvádí ČSÚ. Data operátorů ukázala skutečný pohyb obyvatel

V Praze reálně žije asi o 200 tisíc lidí a v Brně o šedesát tisíc lidí víc než podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vyplynulo to z analýzy geolokačních dat od operátorů, které získalo ministerstvo vnitra. Analýza rovněž ukázala v některých městech významné rozdíly v počtu obyvatel v závislosti na době, typicky v centrech cestovního ruchu. Změny také podle úřadu souvisejí i s dojížděním za prací či studiem, kdy se lidé nevracejí každý den domů, ale způsobuje je i nenahlášení změn bydliště do evidence obyvatel.
5. 12. 2023|

Pomůže s nákupem nebo instalací počítače. Na druhém konci aplikace pro nevidomé jsou dobrovolní operátoři

Zjistit, jestli je prošlé mléko, správně nastavená pračka nebo barevně spárované ponožky, je pro zdravého člověka triviální záležitost. Ne však pro nevidomé. A pomoc nemusí být vždy na blízku. Dán Hans Jorgen Wiberg, sám se zrakovým postižením, proto vytvořil s týmem kolegů speciální aplikaci Be My Eyes, která pomocí chytrých telefonů spojí nevidomé s dobrovolníky – operátory. Ti jim pak mohou pomoci při nákupech nebo v domácnosti.
17. 8. 2023|

Vojenský dron s umělou inteligencí v simulaci zabil svého lidského operátora. Bránil mu zničit cíl

Americká armáda měla provést virtuální cvičení, při kterém se testovalo, jak by se drony vybavené umělou inteligencí (AI) zachovaly při útocích na cíle a tento stroj podle informací amerického plukovníka měla v simulaci zabít člověka. Velitel později své vyjádření dementoval s tím, že se špatně vyjádřil.
2. 6. 2023|

Lidé s nízkými příjmy mohou telefonovat levněji, slevu 200 korun lze využít u čtyř operátorů

Stát začal nově přispívat lidem s nízkými příjmy na telefonování nebo připojení k internetu. Dvousetkorunový příspěvek sice již stát poskytoval, ale pouze lidem se zdravotním postižením. Nově na něj dosáhnou například samoživitelé, které trápí nedostatek peněz.
8. 2. 2023|

Poslední mobilní operátor zdražuje tarify. O tom, co by celkově pomohlo zlevnit volání, se vedou spory

Operátor Vodafone od konce února zdraží paušální mobilní tarify. Po T-Mobilu a O2 je tak posledním z velkých hráčů, který se rozhodl zvýšit ceny některých produktů. Krok společnost vysvětluje rostoucími náklady. Podle některých odborníků by ceny tarifů mohl snížit vstup čtvrtého velkého operátora na trh, to však nyní dle předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu Marka Eberta není reálné.
6. 2. 2023|

Operátoři dronů na Ukrajině pomáhají dělostřelcům i letectvu, záleží na každém výstřelu

Ukrajinští operátoři dronů se pohybují velmi blízko fronty, jen těsně z dohledu nepřátel. A přesto, že ve válečných podmínkách používají jen upravené civilní stroje, daří se jim Rusům vzdorovat a znepříjemňovat bojové operace už měsíce. Pokud nepřítele objeví, informace okamžitě předávají letectvu či dělostřelcům.
17. 11. 2022|

PPF získala 90,01 procenta O2. Chce iniciovat stažení cenných papírů z burzy

Investiční skupina PPF získala v rámci zrychleného odkupu akcií podíl 90,01 procenta v operátorovi O2, chystá se proto iniciovat stažení těchto cenných papírů z pražské burzy. Před středečním vyhlášením zrychleného odkupu skupina ovládala 83,58 procenta akcií operátora. PPF o tom informovala v tiskové zprávě. Členem burzy cenných papírů se naopak od 1. července stane holding SAB.
24. 6. 2021Aktualizováno24. 6. 2021, 13:37|

Virtuální operátor si účtoval bezplatnou koronavirovou linku. Šlo o chybu, tvrdí

Koronavirová informační linka 1221 má být bezplatná. Tři největší operátoři od podzimní dohody se státem hovory neúčtují. Vrituální operátoři, jejichž služby využívají stovky tisíc lidí v Česku, ale mají volnější ruce.
26. 4. 2021|

Operátoři v USA musejí začít odstraňovat zařízení čínské Huawei

Americké telekomunikační společnosti musejí začít ze svých sítí odstraňovat zařízení čínské společnosti Huawei Technologies a nahradit je zařízením jiných výrobců. Vybraným operátorům to ve čtvrtek nařídila Federální komise pro spoje (FCC). Ta rovněž zahájila proces k odejmutí licence čínské telekomunikační společnosti China Telecom, která by tak nemohla působit na americkém trhu, uvedl server BBC.
11. 12. 2020|

Objem přenesených mobilních dat stoupl až o polovinu. Za nárůstem stojí on-line výuka, home office i hry

Lidé v době pandemie používají až o polovinu více dat a také častěji telefonují. Česká televize oslovila všechny tři největší operátory. Potvrdili, že objem přenesených dat byl říjnu i listopadu až o polovinu větší oproti běžnému měsíci tohoto roku. Za nárůstem je nejen práce a výuka z domova, ale také streamovací platformy a hraní her on-line.
2. 12. 2020|

Zájemce o čtvrtého operátora odradila malá nabídka kmitočtů, vysvětluje ministerstvo

O vytvoření čtvrtého mobilního operátora neměl nikdo z velkých zahraničních investorů v nedávné aukci 5G zájem kvůli malému množství nabízených kmitočtů. Menší firmy Nordic Telecom, CentroNet a Poda budou moci třem mobilním operátorům konkurovat díky povinnosti poskytnout jim nákladově orientovaný národní roaming. To by mělo přinést nižší ceny mobilních služeb, uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko.
26. 11. 2020|

Čtvrtý velký operátor v Česku nebude, vyplývá z aukce kmitočtů

Čtvrtý velký mobilní operátor v Česku nebude, vyplývá z výsledků aukce kmitočtů, kterou provedl Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Klíčové kmitočty pro chytré mobilní sítě 5G v pásmu 700 megahertzů (MHz) si mezi sebou rozdělí O2, T-Mobile a Vodafone. Tyto firmy si také se společnostmi CentroNet a Nordic Telecom rozdělily bloky v pásmu 3400 až 3600 MHz. Kmitočty se celkem vydražily za 5,6 miliardy korun. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) považuje dražbu za úspěšně dokončenou. Podle něj se tak zvýší konkurenční tlak na operátory a na další snížení cen.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 21:46|

Data ukazují, že na podzim lidé pohyb příliš neomezili. Operátory překvapilo vyjádření ministra

Jedním z hlavních argumentů pro zavedení nových restrikcí bylo podle vlády stále příliš velké množství kontaktů mezi lidmi, které dosud nepokleslo o tolik jako na jaře. Pomoct má právě zavření některých obchodů i služeb a omezení pohybu. Data ze sčítačů aut na dálnicích potvrzují, že v předešlých dnech se pohyb lidí neomezil tak výrazně, jak kabinet předpokládal. Ministr zdravotnictví říká, že vláda využívá také údaje od mobilních operátorů, jejich asociaci to ale překvapilo.
23. 10. 2020|

CETIN si vybral za výhradního dodavatele 5G firmu Ericsson

Rychlou mobilní síť 5G postaví společnost CETIN na technologiích firmy Ericsson. Na svém twitterovém účtu to uvedl člen představenstva PPF, které CETIN patří, Vladimír Mlynář. Ericsson má být výhradním dodavatelem technologií. Ostatní operátoři zatím dodavatele neoznámili.
19. 10. 2020Aktualizováno19. 10. 2020, 16:23|

Operátoři budou muset uvádět přesnou rychlost internetu, uvedla Továrková

Operátoři budou muset od příštího roku ve smlouvách se zákazníky uvádět přesnou rychlost poskytovaného připojení k internetu. Pokud deklarovanou rychlost nedodrží, čekají je od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) pokuty, uvedla v rozhovoru s ČTK předsedkyně úřadu Hana Továrková. ČTÚ také chystá do příštího roku nabídnout minimálně čtyři další pásma rádiových kmitočtů pro rychlý internet nebo digitální televizi. V listopadu příštího roku dále vypíše soutěž na nového držitele poštovní licence, kterou má nyní Česká pošta.
21. 9. 2020Aktualizováno21. 9. 2020, 11:16|

Jsou to operátoři, kteří musí zajistit bezpečnost sítí, ne dodavatelé, zdůraznil viceprezident Huawei Radoslaw Kedzia

Česko by mělo posuzovat dodavatele technologií pro mobilní sítě 5G na základě technických kritérií, ale při zachování mimořádné možnosti státu vyloučit dodavatelskou firmu na základě politického rozhodnutí. Rizikovost dodavatelů by měli primárně hodnotit operátoři, kteří jsou za bezpečnost sítí zodpovědní, a nikoliv stát. Vyplývá to ze studie advokátní kanceláře Toman & Partneři, kterou prezentovala na tiskové konferenci spolu s firmou Huawei, která studii platila.
17. 9. 2020Aktualizováno17. 9. 2020, 12:05|

Covidová linka 1221 by mohla být zdarma. Volání je ale zatím bezplatné pouze u T-Mobilu

Mobilní operátoři začali jednat s ministerstvem zdravotnictví o provozu celostátní linky 1221. Ta je zatím zpoplatněna od 3 do 6 korun za minutu. Společnost T-Mobile uvedla, že od středy nebude při volání účtovat žádné poplatky. Zároveň jako ostatní operátoři dodává, že o účelu linky až do úterka nevěděli.
9. 9. 2020|

Nová linka hygieny kvůli koronaviru je zpoplatněná, někteří lidé to netuší

Před týdnem hygienická služba spustila novou celostátní linku 1221, kde se lidé radí o koronaviru. Operátoři odbavili jen za pondělí téměř 900 hovorů. Sloužit má jako jeden z nástrojů chytré karantény. Podle jednoho z dokumentů Ministerstva zdravotnictví má být služba zdarma. V praxi se ale ukázalo, že lidé za volání platí.
8. 9. 2020|

Řada obcí stále ještě nemá vysokorychlostní internet, ministerstvo vypíše další výzvu

V Česku na řadě míst stále chybí připojení k vysokorychlostnímu internetu. Některé obce ale už na pomoc ze strany státu nečekají. Snaží se přivést internet vlastní cestou a přesvědčují operátory, že se jim investice vyplatí. Už v září pak slibuje ministerstvo průmyslu a obchodu, že vypíše výzvu na čerpání evropských dotací. Na internet by měla jít miliarda a půl.
31. 8. 2020|

ČTÚ zahájil tendr na kmitočty pro rychlé mobilní sítě 5G. Nedá se vyloučit kolaps aukce, varuje jeden z operátorů

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v pátek zahájil výběrové řízení, ve kterém formou elektronické aukce rozdělí rádiové kmitočty pro rychlé mobilní sítě 5G v pásmech 700 MHz a 3400 až 3600 MHz. Samotná aukce by se zřejmě měla uskutečnit na podzim. Na podmínky připravované soutěže si už dříve stěžovali tuzemští operátoři. Vodafone je kritizuje i nyní, T-Mobile plánuje zvážit další kroky, včetně možných žalob. Společnost O2 si chce podmínky nejprve prostudovat.
7. 8. 2020|

Británie zakázala operátorům používat technologie čínské firmy Huawei při stavbě sítí 5G

Britská vláda zakázala tamním mobilním operátorům, aby po letošním 31. prosinci při výstavbě sítí páté generace (5G) využívaly technologie čínské firmy Huawei Technologies. V úterý to na zasedání Národní bezpečnostní rady (NSC) oznámil ministr Oliver Dowden, do jehož kompetence spadá také digitalizace. Čínský podnik v reakci uvedl, že rozhodnutí Londýna je pro něj zklamáním.
14. 7. 2020Aktualizováno14. 7. 2020, 19:24|

O2 spustila v části Prahy a Kolína rychlou síť 5G

Společnost O2 spustila v části Prahy a Kolína mobilní síť 5G. Během léta bude dostupná pro 15 procent obyvatel hlavního města. Oproti stávající technologii LTE umožní až desetinásobnou rychlost internetového připojení, uvedli zástupci společnosti.
17. 6. 2020Aktualizováno17. 6. 2020, 22:17|

Síť Vodafonu postihl výpadek. Týkal se hovorů, datových služeb i televize

Síť Vodafonu v Česku ve čtvrtek odpoledne postihl několikahodinový výpadek služeb. Týkal se hovorů, mobilních dat, pevné sítě i televize. Problémy se objevovaly po celém území Česka, oznámila Kateřina Šantorová z tiskového oddělení firmy. Služby byly plně obnoveny po 18:00, uvedla.
28. 5. 2020Aktualizováno28. 5. 2020, 18:43|

Služby operátorů jsou předražené, aukce by měla zvýšit konkurenci, míní nová šéfka ČTÚ

Nová předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková považuje služby mobilních operátorů za předražené. Chystaná aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G by proto podle ní měla být nastavena tak, aby podpořila konkurenci. Továrková to řekla v pořadu Byznys ČT24. V čele ČTÚ nahradila Jaromíra Nováka, který nesouhlasil s plány ministerstva průmyslu a obchodu na změnu pravidel aukce.
5. 2. 2020|