TÉMA

Myslivec

Policie propustila myslivce podezřelého ze zastřelení muže v Ostravě. Čeká na posudky

Policie zatím neobvinila čtyřiačtyřicetiletého myslivce podezřelého ze zastřelení muže v Ostravě. Dotyčný byl propuštěn. Nyní se čeká na posudky, znalci budou zkoumat i zajištěné zbraně, sdělila mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková.
26. 11. 2023Aktualizováno26. 11. 2023, 13:29|

Během honu na divočáky u Odry zemřel muž. Případ vyšetřuje policie

Při odlovu divočáků byl v Ostravě postřelen muž, který na místě zřejmě rybařil. Podle záchranné služby byl zraněn na hlavě a zemřel při převozu do nemocnice. Policisté podezřívají z usmrcení z nedbalosti jednoho ze dvou zadržených myslivců. Neštěstí se stalo v pátek v noci u slepého ramene řeky Odry.
25. 11. 2023Aktualizováno25. 11. 2023, 15:14|

Divočáci sbírají odvahu, troufnou si skoro až do centra města. Přibývá i nehod se zvěří

V lesích vrcholí sezona lovu trofejní zvěře, myslivci tak regulují počty přemnožených druhů. Černá a spárkatá zvěř hospodářům působí obrovské škody na stromech a polích, podle odhadů ministerstva zemědělství ročně až za pět miliard korun. Například divočáci se za potravou stahují už i do rušného města, přibývá i srážek se zvěří. Resort proto připravuje novelu zákona o myslivosti. Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) ji chce poslat kolegům k posouzení do konce října.
14. 10. 2023|

V okolí Prahy pokračuje pátrání po medvědovi. Viděli ho u Brandýsa, nad městem kroužil i vrtulník

V okolí Prahy i v neděli pokračovalo pátrání po medvědovi, který se hledá už od pátku. Svědek zvíře údajně v neděli viděl v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi. V okolí města dokonce létal i vrtulník s termovizí, doposud se ale žádné stopy po medvědovi najít nenašlo. Do akce se podle policejního mluvčího Pavla Truxy zapojili také místní myslivci.
16. 1. 2022Aktualizováno16. 1. 2022, 20:08|

Zbytky z vánočního stolu do krmelců nepatří, mohou zvířata zabít, varují myslivci a chovatelé

Myslivci a chovatelé jako každý rok varují před nevhodným přikrmováním zvířat. Zbytky jídla z vánočního stolování do krmelců podle nich nepatří, zvěři škodí a může způsobit její úhyn. Nevhodné krmení škodí nejen zvěři v lese. Vážné případy koliky řeší například veterináři v Hlučíně v Moravskoslezském kraji, kde lidé hází přes plot koňům ovoce a zeleninu.
29. 12. 2020|

Zbytky jídla od Vánoc, ale i mršiny. Ochránci přírody varují před nezákonným vábením zvěře

V blízkosti Města Albrechtic na Krnovsku zaznamenali ochránci přírody několik případů nevhodného způsobu vábení zvěře. V lesích u posedů našli zbytky nevhodných potravin, ale také mršiny, které jsou velmi nebezpečné, protože mohou být zdrojem různých nemocí, například i afrického moru prasat. Právě takzvané masité újedě jsou dokonce zakázané a v případě porušení zákona hrozí myslivcům vysoké pokuty.
9. 1. 2020|

Divočáci ve Zlíně plundrují zahrady. Myslivci je ale odstřelit nechtějí

Divočáci ve zlínské vilové čtvrti Nivy už třetím měsícem místním demolují zahrady, venkovní nábytek i ploty. Prasata by podle obyvatel čtvrti mohl z lokality vyhnat odstřel, ten ale myslivci odmítají. Pozemek je podle nich nehonební a střílet se tam nesmí. Město o situaci ví, ale řešit ji podle mluvčího Tomáše Melzera nebude, není totiž vlastníkem sadů, kde se prasata pohybují. Místní tak shánějí myslivce na odstřel prasat na vlastní pěst.
30. 8. 2019|

Myslivci vyháněli divočáky z ústeckého sídliště. A varují: Prasata už někdy ve městech přímo bydlí

Myslivci s loveckými psy ve čtvrtek dopoledne naháněli divoká prasata na Severní Terase, největším sídlišti v Ústí nad Labem. Místní obyvatelé si totiž stěžují, že často potkávají početné skupiny divočáků a mají z nich strach. Na naháňku dohlíželi i strážníci, kteří byli připraveni v okolí sídliště omezit dopravu.
29. 8. 2019Aktualizováno29. 8. 2019, 13:44|

Myslivci našli na Brněnsku mrtvé zajíce i bažanty. Tvrdí, že je zabil jed proti hrabošům

Myslivci našli v Brně-Tuřanech a blízkých Šlapanicích desítky mrtvých zajíců a několik bažantů. Vzorky poslali na rozbor, který potvrdil otravu látkou Stutox II na hubení hrabošů, řekl předseda Okresního mysliveckého spolku Brno-město Zdeněk Živěla. Podle něj někdo rozesel jed po poli v rozporu se zákonem. Státní veterinární správa uvedla, že oficiální výsledky zveřejní ve čtvrtek. Pokud byl jed použit nelegálně, je ministerstvo zemědělství připraveno podat trestní oznámení, sdělil jeho mluvčí Vojtěch Bílý. Přípravek Stutox II se v posledních dnech stal předmětem sporu mezi státními úřady.
14. 8. 2019Aktualizováno14. 8. 2019, 20:51|

Myslivec na Vysočině zastřelil cenného psa. Policie případ šetří jako trestný čin

Policie na Vysočině během jednoho měsíce vyšetřuje už druhý případ, kdy myslivec zastřelil psa na dohled jeho majitele. Nový případ je ještě složitější, jde v něm totiž o chovnou fenu australského ovčáka, kterou si majitelka Tereza Slavotínková cení na více než 150 tisíc korun. Myslivec ji zastřelil z posedu na louce za domy.
19. 3. 2019|

Osmdesát broků v těle. Loveckého psa postřelil zřejmě myslivec, případem se zabývá policie

Policie prošetřuje případ z konce minulého týdne, kdy zřejmě někdo z myslivců postřelil na Žďársku loveckého psa. Zvíře zasáhlo 80 broků. Myslivecké sdružení čin odsoudilo, zároveň ale upozornilo, že právě kvůli lidem se psy nebo běžkařům trpí v zimě lesní zvěř.
27. 2. 2019|

Beskydy: Dejte pozor na medvěda, radí lesníci. Možná jich je víc

Lesníci stále varují chataře i turisty v Beskydech před medvědem hnědým, který roztrhal už několik zvířat a který se ještě neuložil k zimnímu spánku. Kvůli bezpečnosti už dříve požádali Správu CHKO Beskydy o jeho přemístění do jiné lokality, ta to ale odmítla.
14. 2. 2019|