TÉMA

Metropolitní opera

Kvůli koncertu ruské operní pěvkyně se radní pro kulturu sejde s ukrajinskými diplomaty

Náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil (TOP 09) se sejde v pátek se zástupci ukrajinského velvyslanectví kvůli plánovanému koncertu ruské operní pěvkyně Anny Nětrebkové v Obecním domě. Od ukrajinských diplomatů bude chtít slyšet jejich postoj a názor na koncert a na pěvkyni. Poté se rozhodne, zda doporučí vedení Obecního domu koncert zrušit.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 23:28|

Málo si uvědomujeme, co v základních uměleckých školách máme, říká Kožená

Jedna z nejžádanějších světových mezzosopranistek současnosti Magdalena Kožená pořádá ve čtvrtek při příležitosti svých padesátých narozenin Benefiční koncert pro budoucnost. Chce jím podpořit základní umělecké školy. Na Pražském hradě s Koženou ve čtvrtek vystoupí i slavný operní pěvec Rolando Villazón. Kožená v Událostech, komentářích sdělila, že základní umělecké školy jsou naprosto zásadní, protože dokáží u dětí podchytit talent.
7. 6. 2023|

Metropolitní opera odškodní Nětrebkovou. Její vazby na Putina nejsou důvod neplatit

Newyorská Metropolitní opera musí ruské operní pěvkyni Anně Nětrebkové vyplatit dvě stě tisíc dolarů (přes 4,5 milionu korun). Odškodnění sopranistce náleží za zrušená představení. Operní dům divu odmítl angažovat, protože se dost jasně nevymezila vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, tím ale porušil smlouvu. Smírčí soud uvedl, že spojení s ruským prezidentem „rozhodně není morálním prohřeškem“. Nicméně Nětrebkové uložil pokutu ve výši téměř třicet tisíc dolarů za „značně nevhodné“ výroky po napadení Ukrajiny Ruskem. MET nedávno ukončila spolupráci i s manželem sopranistky Jusifem Ajvazovem.
21. 3. 2023|

Rus, nebo Ukrajinec? Muzea revidovala národnost malířů Maleviče či Repina

Městské muzeum Amsterdam (Stedelijk Museum) nebude nadále prezentovat avantgardního umělce Kazimira Maleviče jako Rusa a nově o něm hovoří jako o malíři narozeném na Ukrajině rodičům polského původu. Také Metropolitní muzeum v New Yorku přezkoumalo informace o národnosti některých umělců a jako Ukrajince nově představuje Ilju Repina, Archipa Kuindžiho a Ivana Ajvazovského.
3. 3. 2023|

První pěvec, který prodal milion desek. Carusovi ke slávě pomohl talent i fonograf

O Enricu Carusovi se říkalo, že svým zpěvem dokáže roztříštit křišťálový pohár, hudebně vzdělávat se přitom začal až v osmnácti letech. Bylo mu lehce přes dvacet, když jako operní pěvec debutoval na scéně v Neapoli, kde se 25. února před sto padesáti lety narodil. Ve svém rodném městě, kde jeho jméno ponese brzy nové muzeum, také zemřel. Už jako umělec světového věhlasu. Ke slávě a slušnému jmění mu kromě neobyčejného talentu pomohla také technika. Caruso – příznivec moderních technologií – ke zvěčnění svého hlasu využíval tehdejší vynálezy, jako byl fonograf a gramofon.
25. 2. 2023|

Hodiny odtikávají jeden den Virginii Woolfové i v opeře

Metropolitní opera v New Yorku (MET) připravila adaptaci oceňovaného románu Hodiny od Michaela Cunninghama. V příběhu tří žen žijících v různé době se inspiroval dílem spisovatelky Virginie Woolfové. Přímé přenosy Hodin i dalších operních kusů z MET promítají také česká kina.
13. 12. 2022|

Na Rusy tlačí kulturní sankce. Zapomenout můžou na premiéry Hollywoodu, plány Netflixu i pozvánku do Cannes

Světová kulturní sféra pokračuje v omezování kontaktů s Ruskem. Hollywoodské společnosti pozastavují premiéry nových snímků v tamních kinech, přestože země pro ně představuje velmi lukrativní trh. Ze streamovacích platforem na agresi vůči Ukrajině reagoval především Netflix, mimo jiné pozastavuje práci na chystaných ruských projektech. Mnohé, nejen filmové, festivaly daly najevo, že proputinovští umělci nejsou na jejich červených kobercích vítáni.
4. 3. 2022|

Operní pěvec Plachetka v nové knize připomíná zlomové momenty dosavadní kariéry

Adam Plachetka vydal knihu To je klasika aneb nevážné rozmluvy o vážné hudbě. Publikace nabízí vhled do muziky, divadla, ale i do života operního pěvce. Rozhovory s ním vede hudební redaktor Českého rozhlasu Vojtěch Babka, mimo jiné umělcův spolužák z konzervatoře.
27. 12. 2021|

Dirigent Hrůša a sopranistka Beňačková získají Ceny Antonína Dvořáka

Ceny za rok 2019 a 2020 budou umělcům předány na koncertě Jarní hvězdy České filharmonie III ve středu večer. Oceněná sopranistka Gabriela Beňačková má za sebou působení v největších světových operních domech, dirigent Jakub Hrůša se ujal nahrávky Sukových symfonických děl a loni byl nominovaný na Grammy. Koncert bude ve středu od 20:15 hodin živě přenášet program ČT art.
14. 4. 2021|

Plácido Domingo po půl století skončil v Metropolitní opeře. Z obtěžování ho viní dvacítka žen

Španělský operní pěvec Plácido Domingo ukončil spolupráci s newyorskou Metropolitní operou, kde měl ve středu vystoupit v titulní roli opery Macbeth. Důvodem je podle deníku The New York Times napětí ve sboru kvůli vyjádřením dvou desítek žen, které v médiích v předchozích týdnech obvinily Dominga ze sexuálního obtěžování v dřívějších letech. Pěvec popírá, že by je obtěžoval.
25. 9. 2019|

„Havel byl skvělý lídr, měl totiž duši umělce.“ Renée Flemingová zpívá k výročí sametové revoluce

Americká operní pěvkyně Renée Flemingová, držitelka čtyř Grammy s vřelým vztahem k české kultuře, se po deseti letech vrátila do Prahy. Za doprovodu Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK vystoupí v úterý večer ve Smetanově síni Obecního domu. Na koncertu, který je věnován třicátému výročí sametové revoluce, zazní nejslavnější operní árie i muzikálové písně.
9. 7. 2019|

Pěvkyně Renée Fleming slaví šedesátiny. Rusalka i Arabella v MET poprvé vystoupila jako záskok

Americká sopranistka Renée Flemingová slaví šedesátiny. Její kariéra je spjata s Metropolitní operou (MET), kde debutovala v roce 1991 jako hraběnka v Mozartově Figarově svatbě. Na newyorské scéně zpívala především velké lyrické postavy, například Dvořákovu Rusalku. S MET se rozloučila předloni svou další parádní rolí: Maršálkou ve Straussově Růžovém kavalírovi. Prodala přes dva miliony nahrávek.
14. 2. 2019|