TÉMA

Federica Mogheriniová

Morales neměl ve volbách dost hlasů, soud sčítání zastavil. Nyní bolivijský prezident hlásí vítězství
V některých částech Bolívie propukly nepokoje poté, co prezident Evo Morales sporným způsobem zvítězil už v prvním kole voleb hlavy státu. Sčítání hlasů v neděli na den pozastavil volební soud poté, co z předběžných výsledků vyplývalo, že bude nutné druhé kolo, nyní oznámil vítězství v prvním kole. Morales by tak vládl už čtvrté období za sebou. Opoziční kandidát Carlos Mesa prozatímní výsledek neuznal a hovoří o podvodu.
22. 10. 2019Aktualizováno22. 10. 2019, 19:36|
„Moskevský teror,“ píše o zásahu na demonstraci Novaja gazeta. Hromadné zatýkání odsoudila i česká diplomacie
Moskevská policie zatkla podle serveru OVD-Info při sobotním sedmihodinovém nepovoleném protestu 1373 lidí. Ruské úřady zatím neuvedly, jakému obvinění dotyční čelí. Protestující přišli vyjádřit svůj nesouhlas s podmínkami komunálních voleb, z nichž úřady vyloučily opoziční kandidáty. Hromadné zatýkání odsoudila šéfka unijní diplomacie Federika Mogheriniová i české ministerstvo zahraničí.
28. 7. 2019Aktualizováno28. 7. 2019, 14:08|
Kdo nahradí na podzim Junckera a spol.? Chystá se druhé kolo obsazování předních postů Unie
Šéfy států a vlád zemí Evropské unie čeká v neděli večer v Bruselu druhý pokus o dohodu, kdo v příštích letech obsadí klíčové posty ve vedení unijních institucí. Od summitu se očekává především rozhodnutí, kdo na podzim vystřídá Jeana-Claudea Junckera v čele Evropské komise (EK).
30. 6. 2019|
Opakování voleb v Istanbulu spustilo bouři. „Nemá v EU co dělat,“ prohlásil Kurz na adresu Turecka
Anulování výsledků voleb v Istanbulu podle opozice poškozuje principy právního státu v zemi. Rozhodnutí turecké ústřední volební komise kritizovali také německý ministr zahraničí Heiko Maas a rakouský kancléř Sebastian Kurz. „Kdo neakceptuje demokratické volby, nemá v EU co dělat,“ prohlásil Kurz. Stoupenci opozice vyšli na protest do ulic Istanbulu. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana opakování voleb naopak posílí demokracii.
7. 5. 2019Aktualizováno7. 5. 2019, 15:56|
Maršál Haftar se snaží obsadit metropoli Libye. Před boji prchají tisíce lidí
Samozvaná Libyjská národní armáda (LNA) bombardovala jediné fungující tripoliské letiště. Úřady ho poté na několik hodin uzavřely a cestující terminál opustili. Boje na jihu Tripolisu si od neděle vyžádaly nejméně 25 mrtvých a 80 zraněných, uvedla s odvoláním na libyjské ministerstvo zdravotnictví agentura Reuters. Jednotky LNA, která je spřízněna s odpadlickou vládou na východě země a které velí polní maršál Chalífa Haftar, dorazily v neděli na předměstí libyjské metropole a střetly se tam s bezpečnostními jednotkami mezinárodně uznávané vlády.
8. 4. 2019Aktualizováno8. 4. 2019, 20:15|
Rusko má stále možnost vrátit se k raketové smlouvě, řekl v Mnichově Stoltenberg
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na mnichovské bezpečnostní konferenci vyzval Rusko, aby se vrátilo k naplňování smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu (INF) a zničilo své rakety středního doletu, které mohou nést jaderné zbraně. NATO si podle něj přeje zachování smlouvy, ale připravuje se i na možnost, že se to nepodaří. Na konferenci přijely diskutovat desítky světových lídrů a diplomatů o narušení světového liberálního řádu, problémech v transatlantických vztazích či budoucnosti Evropské unie.
15. 2. 2019Aktualizováno15. 2. 2019, 18:05|
Huawei
„USA by musely omezit své operace v Evropě,“ varoval Pompeo v Budapešti před firmou Huawei
Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v pondělí v Budapešti varoval, že Spojené státy by mohly být nuceny omezit některé operace v Evropě, pokud by evropské státy nadále obchodovaly s čínským výrobcem telekomunikačního zařízení Huawei.
11. 2. 2019Aktualizováno11. 2. 2019, 21:51|mkk