TÉMA

Sluneční elektrárna

Solární elektrárny na moři mají potenciál způsobit průlom v čisté energii

Zatímco větrná energie už v současné době funguje v mořích běžně, u té solární to zatím neplatilo. Přitom nevyužívaná plocha hladiny se k tomto účelu vysloveně nabízí. Nový projekt v Číně ukazuje, že se dá vypořádat i s technologickými komplikacemi.
24. 7. 2023|

Nejvyšší soud odmítl dvě dovolání exšéfky ERÚ Vitáskové. Za trestní stíhání v kauze solárních elektráren chtěla milionové odškodnění

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková neuspěla u Nejvyššího soudu. Ve dvou dovoláních se po státu domáhala 48,5 milionu korun jako odškodnění za trestní stíhání v kauze solárních elektráren a dalších více než 183 milionů za ušlý zisk. O odmítnutí obou dovolání informoval Českou televizi v tiskové zprávě mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.
3. 1. 2023|

Energetici mnohde odmítají žádosti na připojení solárů k síti. Nestačí kapacita

Ministerstvo životního prostředí letos podpořilo už skoro padesát tisíc solárních elektráren na střechách rodinných či bytových domů. To je už čtyřikrát více než v loňském roce. S tím ale přicházejí i problémy. Například na jihovýchodě republiky už totiž přestává stačit kapacita sítě. Žadatele o připojení solárů k síti tak energetici začínají odmítat. Elektrárna do sítě připojená být nemusí, domácnost ji může využívat i bez toho.
10. 12. 2022|

Ústavní soud zamítl stížnost firmy, která přišla o licenci na solární elektrárnu u Kojetína

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost společnosti Solar 6, která na základě soudního rozhodnutí přišla o licenci pro fotovoltaickou elektrárnu u Kojetína na Přerovsku. Ta byla Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) udělena v roce 2010 s výhodnými podmínkami odkupu energie. V době provádění revize však nebyla solární elektrárna podle soudního rozhodnutí zcela dokončená.
22. 8. 2022|

Solární elektrárny jsou zdrojem elektřiny pro statisíce Ukrajinců, jejich produkce ale nestačí pokrýt ztráty

Solární elektrárny jsou klíčovým zdrojem elektřiny pro statisíce Ukrajinců na východě země. Oprava panelů zničených raketami je snadná, jejich produkce ale nedokáže kompenzovat elektřinu z jaderných elektráren.
16. 8. 2022|

Hrozící nedostatek mědi ohrožuje energetickou transformaci, varuje S&P Global

Poptávka po mědi prudce roste, ale dodávky nejsou schopné udržet tempo s poptávkou, což by mohlo zmařit energetickou transformaci a ohrozit cíl nulových čistých emisí. Měď je důležitá pro elektromobily, větrné a solární elektrárny a také pro infrastrukturu, která zajišťuje přepravu a skladování obnovitelné energie. Do roku 2035 se má poptávka po mědi téměř zdvojnásobit. Pokud nebudou k dispozici významné nové dodávky, zůstanou klimatické cíle nedosažitelné. Vyplývá to ze studie společnosti S&P Global, na kterou upozornil server CNBC.
16. 7. 2022|

Načerno postavená elektrárna stále nese miliony. Stopy vedou na známé adresy

U obce Moldava v Krušných horách stojí sluneční elektrárna, která za jedenáct let načerpala od českého státu zhruba půl miliardy korun jako podporu při prodeji elektřiny. Majitel elektrárny přitom nezákonně získal jak stavební povolení, tak licenci pro výrobu energie. Obojí pravomocně potvrdily soudy. Zatím rozhodly, že musí vrátit pětapadesát procent vyplacené podpory, přes dvě stě milionů si tedy může nechat. Podle rejstříku patří elektrárna investorovi z afrického Tuniska, stopy přitom vedou k bývalému chomutovskému starostovi a senátorovi ODS Alexandru Novákovi. Tématu se pro Reportéry ČT věnoval Michael Fiala.
8. 2. 2022|

Části solárních elektráren se zřejmě zvýší daň, rozhodli poslanci

Solárním elektrárnám uvedeným do provozu v letech 2009 a 2010 se zřejmě zvýší solární daň o deset procentních bodů a současně se sníží jejich podpora. Počítá s tím novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou schválila sněmovna. Nyní ji projedná Senát. Ve finále jsou také změny v odměnách pěstounů a v příspěvcích na děti v klokáncích. Odpoledne poslanci ve druhém čtení projednali zvýšení důchodů od příštího roku.
14. 7. 2021Aktualizováno14. 7. 2021, 18:39|
Reportéři ČT

Solární elektrárna na Moldavě vydělává stovky milionů, podle žalobců přitom vůbec neměla vzniknout

V Krušných horách stojí solární elektrárna, která vydělává svým majitelům stovky milionů korun, ačkoli neměla podle práva vůbec vzniknout. Stavby si všimla sousedka, která ji pozorovala z okna své chalupy. V případu se objevuje jméno bývalého politika ODS Alexandra Nováka, odsouzeného již dříve za korupci. Na lavici obžalovaných sedí kvůli solární kauze dva jeho spolupracovníci. Natáčel Reportér ČT David Havlík.
5. 3. 2019|

Čína chce postavit první solární elektrárnu ve vesmíru. Má být dvakrát větší než ISS

Čína se chystá ve vesmíru vybudovat první solární elektrárnu. Vědci už zahájili výstavbu experimentální základny ve městě Čchung-čching. Prvním krokem bude vývoj menší, zkušební elektrárny, která by měla být uvedena do provozu ve stratosféře v letech 2021 až 2025. Dalším krokem má být elektrárna o výkonu jednoho megawattu v roce 2030 a poté přijdou větší. Uvedl to list ministerstva vědy a technologií Science and Technology Daily.
19. 2. 2019|

Kvůli podvodům při stavbě solární elektrárny Ševětín chce policie obžalovat pět lidí

Policie navrhla obžalovat pět lidí, které podezírá ze stomilionového podvodu při stavbě fotovoltaické elektrárny Ševětín na jihu Čech. Radiožurnálu to potvrdila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Kriminalisté z tehdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zahájili jejich trestní stíhání v roce 2016. Návrh policie nyní posoudí státní zástupce. „S ohledem na závažný charakter této trestné činnosti a její rozsah lze očekávat rozhodnutí státního zástupce řádově v měsících,“ dodala Bradáčová.
11. 2. 2019|