TÉMA

Syrská observatoř pro lidská práva

USA zaútočily v Sýrii na cíle využívané Íránem

Spojené státy v posledních týdnech podruhé uskutečnily útok na zařízení ve východní Sýrii, které podle Pentagonu využívají íránské revoluční gardy a na ně napojené skupiny. Oznámil to americký ministr obrany Lloyd Austin. Úder je odvetou za to, že v posledních několika týdnech přibývá útoků na základny v regionu, kde jsou umístěné americké jednotky. Podle agentury AFP bylo při útoku zabito devět osob, které byly napojeny na skupiny podporované Íránem.
9. 11. 2023|

Nové otřesy v turecko-syrském pohraničí mají osm obětí a stovky zraněných

Nejméně osm mrtvých a více než 760 zraněných si v Turecku a v Sýrii vyžádalo pondělní zemětřesení o síle 6,4 stupně. Na základě aktualizované bilance o tom informovala agentura DPA. Otřesy půdy zasáhly oblast čtrnáct dní poté, co mohutné zemětřesení zabilo na jihu Turecka a severu Sýrie přes 47 tisíc lidí.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 10:11|

Na severu Sýrie se šíří cholera, úřady žádají o mezinárodní pomoc

V severní Sýrii zemřeli na choleru tři lidé. Oznámily to tamní kurdské úřady a požádaly o mezinárodní pomoc, aby se zabránilo dalšímu šíření nemoci. Mnoho případů onemocnění je podle agentury AFP na severovýchodě, v provincii Dajr az-Zaur.
10. 9. 2022|

Izraelské nálety na sklady zbraní v Sýrii připravily o život přes dvacet lidí, tvrdí exilová organizace pro lidská práva

Nejméně sedm syrských vojáků a šestnáct bojovníků z řad jejich spojenců zahynulo v noci na středu při náletech zaměřených proti skladištím zbraní a armádním pozicím na východě Sýrie. Podle agentury AFP to oznámila Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která sídlí ve Velké Británii a válku v Sýrii monitoruje prostřednictvím svých kontaktů na místě. Organizace tvrdí, že útoky byly provedeny izraelskými letadly.
13. 1. 2021|

Nizozemsko chce dostat syrský režim před mezinárodní soud, viní ho i z použití chemických zbraní

Nizozemsko zahájilo právní kroky, které mohou Sýrii dovést před Mezinárodní soudní dvůr (ICJ). Chce totiž, aby se vláda prezidenta Bašára Asada zodpovídala z používání chemických zbraní a z porušování lidských práv. Nizozemský ministr zahraničí Stef Blok to dopisem oznámil tamnímu parlamentu a informoval i Sýrii. Amsterdam se tak rozhodl kvůli neschopnosti Rady bezpečnosti OSN dohodnout se na postihu Damašku.
18. 9. 2020|

Rusko posílá k Sýrii dvě válečné lodě. Turecko přišlo v Idlibu o desítky vojáků

Syrská armáda ve čtvrtek zabila 33 tureckých vojáků a dalších více než třicet vážně zranila při palbě v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. Podle agentury AP jde o nejvyšší počet tureckých vojáků zabitých v Sýrii za jeden den od začátku ofenzivy v Idlibu loni v prosinci. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Turci byli mezi útočícími povstalci, což ale turecký ministr obrany popřel. Moskva posílá do Středozemního moře další dvě válečné lodě. Americký prezident Donald Trump o situaci hovořil s tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Vyzvali společně ke konci syrsko-ruské ofenzivy.
28. 2. 2020Aktualizováno28. 2. 2020, 18:48|

Izrael zaútočil na cíle teroristů z Islámského džihádu v Gaze a v Sýrii

Izrael v noci na pondělí podnikl nálety proti teroristické palestinské skupině Islámský džihád v Sýrii a v Pásmu Gazy. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) při leteckých úderech v Damašku zemřelo šest lidí. Palestinští radikálové následně zřejmě v reakci na noční údery odpálili několik raket z Pásma Gazy na území Izraele. Podle listu The Times of Israel to bylo za hodinu 14 raket, z nichž 12 zachytil protiraketový systém Iron Dome (Železná kupole).
24. 2. 2020Aktualizováno24. 2. 2020, 12:59|

Syrská a turecká armáda se střetly v Idlibu, který je poslední povstaleckou provincií

Nejméně šest tureckých vojáků bylo zabito a několik dalších utrpělo zranění v provincii Idlib na severozápadě Sýrie při ostřelování vedeném syrskými vládními vojsky. Při opětovaném ostřelování zemřely tři desítky syrských vojáků, řekl podle agentury TASS turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zemřelo při turecké odvetě třináct syrských vojáků.
3. 2. 2020Aktualizováno3. 2. 2020, 12:47|

Krvavá sobota v Sýrii. Lidé umírali při explozi na tržišti a ruském náletu

Nejméně třináct mrtvých si vyžádal výbuch na tržišti syrského pohraničního města Tall Abjád. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany. Šest obětí má podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) nálet ruského letectva v Idlibu. Dalších osm lidí utrpělo zranění. Podle SOHR je to za poslední dva měsíce poprvé, co si útoky ruských letadel bojujících na straně prezidenta Bašára Asada vyžádaly takové množství civilních obětí.
2. 11. 2019|

Spojenci Ankary zabili na severu Sýrie několik civilistů, včetně přední kurdské političky

Syrští povstalci ze Syrské národní armády bojující na straně Turků zabili nejméně devět civilistů, včetně přední kurdské političky Hevrin Chalafové, oznámila exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Uvedla také, že ze zajateckého tábora Ajn-Ísa uprchlo několik set lidí, podle zdroje z tábora převážně žen a dětí radikálů z Islámského státu (IS). Podle amerického ministra obrany a libanonské televize al-Majádín jednají Kurdové se syrskou armádou o podpoře proti Turkům.
13. 10. 2019Aktualizováno13. 10. 2019, 18:43|

Ruské nálety v Sýrii si vyžádaly životy šestnácti civilistů, říká exilová organizace

Nejméně 16 civilistů přišlo v pondělí ráno o život při ruských náletech v severozápadní syrské provincii Idlib. S odvoláním na sdělení exilové Syrské organizace pro lidská práva, která konflikt v Sýrii dlouhodobě monitoruje a sídlí v Británii, o tom informovala agentura AFP.
22. 7. 2019Aktualizováno22. 7. 2019, 15:28|
Válka v Sýrii

„Tohle je jejich poslední den.“ Na východě Sýrie zuří finální boj s Islámským státem

Na východě Sýrie pokračují těžké boje při obléhání poslední bašty teroristické organizace Islámský stát (IS). Arabsko-kurdské koalici SDF, která zahájila ofenzivu v sobotu, vzdoruje poblíž hranice s Irákem asi 500 radikálů. Koalice zatím získala 41 postů dosud obsazených radikály, ale narazila na protiútok. V obklíčeném městečku Baghúz Faukání mohou být podle reportéra stanice CNN i stovky civilistů.
10. 2. 2019Aktualizováno10. 2. 2019, 17:20|