TÉMA

Ammán

Davy na Blízkém východě podpořily Palestince a pálily fotky Netanjahua. Demonstrovalo se i v Evropě

V Turecku, Jordánsku, Íránu, Egyptě či Tunisku protestovaly ve středu opět tisíce lidí proti izraelskému bombardování palestinského Pásma Gazy, na jihu Libanonu demonstranti také pálili fotografie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a amerického prezidenta Joea Bidena. Ten přiletěl do Tel Avivu podpořit izraelskou vládu v boji proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás, které 7. října provedlo rozsáhlý pozemní a vzdušný útok na Izrael. Právě v odvetě na tento útok Izrael Pásmo Gazy masivně bombarduje a uvalil na něj také totální blokádu. Za Palestinu se pochodovalo i v evropských městech včetně Prahy.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 22:01|

Izraelcům se přiblížilo bezvízové cestování do USA. Výhodu budou mít i někteří Palestinci

Izraelci by mohli už letos začít bezvízově cestovat do Spojených států. Vedlejším produktem vyjednávání je i snazší cestování pro desítky tisíc Palestinců, kteří mají kromě palestinského i americké občanství. Ti měli dosud omezenou možnost vstoupit do Izraele, do světa tak museli cestovat skrz složité procedury přes Jordánsko.
17. 9. 2023|

Blízký východ trápí nezvykle suché měsíce. Zima je přitom jediným obdobím v roce, kdy prší

Blízký východ se potýká se suchým začátkem zimy. Izrael i některá další místa ve východním Středomoří hlásí výrazně podprůměrné srážky. Období mezi listopadem a březnem je přitom jediné v roce, kdy v regionu prší. Rostoucí populace i zdejší zemědělství přitom vodu nutně potřebují.
12. 12. 2021|

Volnost a zákaz se v Jordánsku vystřídají během týdne. Země zvolila nezvyklý boj proti covidu

Jordánsko zpřísňuje opatření proti covidu a zvolilo originální přístup. Přes týden ponechává společenský a ekonomický život bez výraznějších omezení, ale o víkendu zavádí takřka plný zákaz vycházení. Počet nových případů totiž znovu stoupá a vláda musí balancovat mezi nutnými restrikcemi a potřebou nezastavit celou ekonomiku.
4. 3. 2021|

Ukočíroval statisíce uprchlíků i arabské jaro. Král Abdalláh II. udělal z Jordánska ostrov stability

Jordánský král Abdalláh II. slaví dvacet let na trůnu. Ačkoliv jeho království nepatří mezi ekonomické a vojenské velmoci, vládcům z hášimovské dynastie se daří proplouvat skrz mezinárodní a regionální krize. Z Jordánska se tak stal opěrný bod stability v jinak nepříliš stabilním koutě světa.
8. 2. 2019|