TÉMA

Veřejné osvětlení

Nové lampy a úspornější svítidla. Přes 550 obcí a měst rekonstruuje veřejné osvětlení

Česká města a obce rekonstruují svá veřejná osvětlení. Podle dat, která ČT poskytlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), už resort za rok a půl obdržel téměř 700 žádostí za zhruba miliardu a půl. Obce a města motivuje snaha ušetřit náklady na vybudování nového osvětlení a i na svícení samotné.
5. 12. 2023|

V Novém Sedle překáží lampy uprostřed chodníku, projektant nechtěl zasáhnout inženýrské sítě

V Novém Sedle na Sokolovsku stojí veřejné osvětlení uprostřed chodníku, místo na jeho kraji, a lampy tak překážejí chodcům. Starosta města považuje výsledek za absurdní a hloupý. Projektant ale tvrdí, že jinak to nešlo.
22. 5. 2023|

Francouzské městečko se snaží být energeticky nezávislé a ekologicky čisté. Inspiruje i další obce

Dvoutisícová obec Muttersholtz na hranicích Alsaska a Německa se nově pyšní titulem ekologicky nejrozmanitější město ve Francii. Předčila devadesát soupeřů a kvůli respektu k životnímu prostředí se stala inspirací pro další místa po celé Evropě.
17. 2. 2023|

Obce by mohly dát na své budovy víc solárních panelů. Ušetřily by na investice

Obce hledají způsob, jak platit méně za elektřinu. Ve spolupráci s ministerstvy pro místní rozvoj a průmyslu připravují projekty na využití solární energie. Sdružení místních samospráv mezitím na radnicích zjišťuje, jaké mají výdaje a možnosti, kam solární panely umístit. Objevovat by se měly na střechách obecních budov.
9. 2. 2020|

Strakonice se chystají na volební kampaň. Podmínky opět vyvolávají kritiku

Hnutí Strakonická Veřejnost, které loni zvítězilo v komunálních volbách, jež soud zneplatnil, se v opakovaných volbách vzdá propagace na sloupech veřejného osvětlení. Na setkání kandidujících stran a hnutí o rovných podmínkách předvolební kampaně to řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). Kritici jeho hnutí loni vytkli, že inzeráty zaplnilo většinu lamp. Výhrady mají i letos.
14. 10. 2019|

Hrusický světelný zázrak narazil na normy. „Chytré“ lampy musí z ulic zmizet

Středočeské Hrusice se zbavují takzvaného biodynamického veřejného osvětlení. Podle části odborníků chránilo životní prostředí. Další ho považovali za nesmysl, který ohrožuje řidiče. Na svém místě každopádně nevydrželo ani půl roku. Obec reklamovala chyby, kvůli kterým se obávala o bezpečnost.
22. 7. 2019|

První obec v Česku má ohleduplné veřejné osvětlení. V Hrusicích šetří energii i přírodu

Veřejné osvětlení, které respektuje přirozené cykly přírody, si jako první v Česku pořídily středočeské Hrusice. Biodynamické lampy září naplno, jen když kolem nich někdo prochází – a během noci mění barvu světla tak, aby nevytvářely světelný smog a nerušily biologické hodiny lidí, zvířat, hmyzu ani rostlin.
7. 2. 2019|