TÉMA

Jan Boháč

Soud uložil Peltovi v kauze sportovních dotací šest let vězení a pětimilionový trest

Soud uložil bývalému šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi za zmanipulování sportovních dotací šest let vězení, peněžitý trest pět milionů korun a pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech spolků. Exnáměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou poslal soud do vězení na 6,5 roku, zakázal jí výkon vedoucích funkcí ve veřejné správě na šest let a dal jí dvoumilionový peněžitý trest. Českou unii sportu (ČUS), jejího šéfa Miroslava Janstu a Fotbalovou asociaci ČR (FAČR) naopak osvobodil. Verdikt není pravomocný. Pelta, Kratochvílová i státní zástupce se proti němu odvolali.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 23:03|

Na ovlivnění dotací jsem byl malý pán, řekl v závěrečné řeči u soudu Pelta

Na ovlivnění dotačního řízení jsem byl malý pán, řekl v závěrečné řeči ve čtvrtek u soudu exšéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Ke kauze zmanipulování sportovních dotací ministerstva školství dodal, že někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) u něj jako člověk navždy prohrála. Valachová má v procesu postavení svědkyně. Proti její výpovědi se ve čtvrtek vymezili i ostatní obžalovaní včetně šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty a bývalé náměstkyně pro sport Simony Kratochvílové. Rozsudek vyhlásí pražský městský soud 27. dubna.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 17:07|

Exministryně Valachová vypovídala před soudem. Odmítla, že by sama ovlivňovala rozdělování dotací

Někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) je přesvědčena, že za jejího působení na ministerstvu školství byla pravidla pro rozdělování dotací transparentní, a pokud nebylo s jejich rozdělováním vše v pořádku, bylo to tím, že je obžalovaní porušovali. Řekla to před soudem, kde figuruje jako svědkyně. Odmítla, že by vydávala jakékoli pokyny, jak by měly být sportovní dotace řešeny. V kauze čelí obžalobě z manipulací dvě organizace a pět lidí, včetně bývalé ministerské náměstkyně Simony Kratochvílové a někdejšího předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty. Ti vinu odmítají.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 20:05|

Vrchní soud zrušil rozsudek v případu sportovních dotací

Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek v případu údajných manipulací se sportovními dotacemi kvůli nejasnému popisu skutku, pochybnostem o způsobené škodě, ale i kvůli zprošťující části rozsudku. V případu je obžalován mimo jiné bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta a někdejší náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová. Oba už v minulosti vinu odmítli. Městský soud v Praze loni v listopadu Peltu za zmanipulování dotací nepravomocně poslal na šest let do vězení, Kratochvílovou potrestal 6,5 lety.
19. 10. 2022|

Každý pohyb stav chlapce zhoršoval, řekl znalec u soudu se zdravotníky pardubické nemocnice

Postup obžalovaných zdravotníků Pardubické nemocnice při komplikacích u malého chlapce po operaci mandlí nebyl správný. Uvedl to znalec z oboru ORL Jan Betka. Stejný názor vyjádřil už dříve znalec Jan Boháč. Před soudem stojí dvě zdravotní sestry a lékařka, obžaloba je viní z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti či neposkytnutí pomoci. Obžalobě čelí i nemocnice jako právnická osoba.
22. 2. 2022|

Pelta v závěrečné řeči odmítl obžalobu v kauze sportovních dotací

Bývalý předseda české fotbalové asociace (FAČR) Miroslav Pelta u soudu zopakoval, že nesouhlasí s obžalobou v kauze rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Ta ho viní z podplácení i navedení ke zneužití pravomoci. Městský soud v Praze vynese rozsudek v listopadu nebo v prosinci.
14. 10. 2021Aktualizováno14. 10. 2021, 15:20|

Úředníci svědčí v kauze sportovních dotací. Podle obžalovaných mohou být ve střetu zájmů

V kauze údajného manipulování sportovních dotací končí výpovědi úředníků ministerstva školství, kteří z pozice svědků vysvětlují systém přidělování peněz. Podle obžalovaného sportovního funkcionáře Miroslava Jansty ale mohou být někteří ve střetu zájmů, protože se nechávali zvát na sportovní zájezdy Českého olympijského výboru, který v případu vystupuje jako poškozený.
29. 9. 2020|

Náměstkem pro sport bych jmenoval někoho zkušenějšího, řekl u soudu expremiér Sobotka

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek vypověděl jako svědek v kauze manipulování sportovních dotací, že situace ve financování sportu nebyla v letech 2016 a 2017 jednoduchá. Měnil se systém financování, s čímž souvisela i změna rozpočtových prostředků. Uvedl, že osobně by v dané době jmenoval náměstkem pro sport někoho staršího a zkušenějšího než obžalovanou Simonu Kratochvílovou.
28. 8. 2020Aktualizováno28. 8. 2020, 20:41|

Přepis rozhovoru s Kratochvílovou je podle Pelty vytržený z kontextu. „Nedává mi to logiku,“ řekl u soudu. „Mně taky ne,“ kontrovala soudkyně

Soud v kauze ovlivňování sportovních dotací pokračoval výslechem bývalého předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty, který na dotaz soudkyně uvedl, že spoluobžalovanou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou neovlivňoval. Vyjádřil přesvědčení, že na informace o rozdělování peněz pro sport měl nárok. Soudkyně ho pak konfrontovala s úryvky některých odposlechů. Vypovídali také Jan Boháč s Miroslavem Janstou, oba vinu rovněž odmítli.
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 16:42|

Školský resort žádá 1,1 miliardy za údajnou manipulaci dotací pro sport. Obžalobě čelí Pelta i Jansta

Náhradu škody 1,116 miliardy korun požaduje v kauze údajné manipulace sportovních dotací ministerstvo školství. V započatém hlavním líčení to uvedla zmocněnkyně úřadu. Český olympijský výbor ani Česká obec sokolská, které v trestním řízení také figurují jako poškozené, se žádné náhrady nedomáhají.
16. 6. 2020Aktualizováno16. 6. 2020, 19:45|

Kauza sportovních dotací dospěla k obžalobám. Před soud půjde Pelta, Jansta i bývalá náměstkyně

Kauza nezákonné manipulace se sportovními dotacemi má pokračování, před soudem stane pětice obviněných. Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na exšéfa Fotbalové asociace (FAČR) Miroslava Peltu a bývalou náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou. Spolu s nimi půjde před soud předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta, někdejší ředitel odboru sportu na ministerstvu školství Zdeněk Bříza a generální sekretář ČUS Jan Boháč. Obžaloba se týká i samotných organizací ČUS a FAČR.
2. 3. 2020Aktualizováno2. 3. 2020, 18:13|

Pelta uspěl se stížností proti svému obvinění. O podplácení se z formálních důvodů nerozšíří

Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo v kauze sportovních dotací rozšíření stíhání Fotbalové asociace České republiky (FAČR) a jejího bývalého předsedy Miroslava Pelty o podplácení. Vyhovělo tak stížnostem obviněných. Informoval o tom mluvčí zastupitelství Petr Malý. Důvody zrušení byly podle něj formální, protože napadené usnesení bylo nadbytečné.
6. 2. 2019Aktualizováno6. 2. 2019, 11:46|