TÉMA

Obecní úřad

V Sokolnicích končí stavební úřad kvůli nedostatku pracovníků. Blízká obec pomoct nechce

Stavební úřady na jižní Moravě se potýkají s nedostatkem pracovníků. Ten v Sokolnicích nedaleko Brna kvůli tomu dokonce od pátku přestal fungovat úplně. Jeho agendu si teď mají rozdělit dva stavební úřady v okolních městech. Starosta jednoho z nich se ale brání, tvrdí, že na provoz většího úřadu nemá dost peněz.
4. 9. 2023|

Hladík hlasoval pro výkup pozemků svého souseda. Nejde o střet zájmů, míní úřad ve Šlapanicích

Městský úřad ve Šlapanicích nebude řešit údajný střet zájmů ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) kvůli hlasování o výkupu pozemků v brněnských Soběšicích. České televizi to sdělil vedoucí Kanceláře tajemníka Šlapanic Pavel Vojáček. Podnět k prošetření podal v lednu spolek Kverulant. Hladík podle organizace nenahlásil, že původní majitel pozemků je jeho soused.
10. 5. 2023|

Městský úřad ve Šlapanicích sbírá informace o možném střetu zájmů ministra Hladíka. Ten pochybení odmítá

Městský úřad Šlapanice sbírá informace, aby rozhodl o případném zahájení řízení ohledně možného pochybení při hlasování o prodeji pozemků, kterého se mohl dopustit ministr životního prostředí a bývalý náměstek brněnského primátora Petr Hladík z KDU-ČSL. České televizi to potvrdil vedoucí kanceláře tajemníka Šlapanic Pavel Vojáček. Městský úřad ve Šlapanicích teď jakožto nezávislý subjekt prověřuje, zda Hladík při hlasování ve prospěch souseda a podnikatele Martina Unzeitiga nemohl porušit zákon. Unzeitig podle serveru Seznam Zprávy figuruje v případu organizované skupiny manipulující privatizace bytů v Brně. Hladík možné pochybení odmítá s tím, že neměli blízký vztah.
17. 4. 2023|

Obecní úřad Moldavy na Teplicku opět vyškrtl některé lidi ze seznamu voličů

Obecní úřad Moldavy na Teplicku, kde se bude v sobotu opakovat hlasování do zastupitelstva, znovu vyškrtl některé osoby ze seznamu voličů. Sdělení podepsané starostkou obce Lenkou Novákovou (Otevřeně ke všem) je zveřejněné na úřední desce obce. Ze seznamu úřad vyškrtl 38 lidí, kteří podle vedení Moldavy v obci nežijí a nemají k ní žádný vztah. Na sobotní hlasování bude dohlížet krajský úřad, řekla mluvčí kraje Magdalena Fraňková. K volbám přijala opatření také policie, doplnil mluvčí jejího krajského ředitelství Kamil Marek.
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 12:10|

Volby 2022: Kdo, kdy a kde může volit? Co dělat, když nebudu moct do volební místnosti?

Českou republiku v pátek a v sobotu čekají volby do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu. Pokud se voliči nemohou dostavit do volební místnosti, stejně jako u jiných voleb si budou moci zažádat o přenosnou volební urnu. Voličský průkaz ale v komunálních volbách vyřídit nelze. Ten bude možné využít jen pro hlasování o kandidátech do Senátu. Ze zahraničí letos nepůjde volit vůbec, stejně jako se nepočítá s covidovými drive-in volebními místnostmi.
20. 9. 2022|

Volby by se mohly konat pouze v pátek, navrhuje ministerstvo

Volby by se od roku 2026 mohly podle návrhu ministerstva vnitra konat pouze v pátek. V případě obecních, krajských a senátních voleb by lidé hlasovali vždy v pátek prvního úplného říjnového týdne. Možné by bylo hlasovat v předstihu na obecních úřadech, netýkalo by se to ale komunálních voleb. S výjimkou těch obecních by už lidé neměli dostávat hlasovací lístky do poštovních schránek, ale až u uren. Vyplývá to z návrhů ústavní novely a zákona, které poslal resort vnitra do připomínkového řízení.
26. 5. 2022|

Akce Milionu chvilek v Průhonicích přestupkem nebyla, Černošice případ odložily

Městský úřad v Černošicích odložil případ akce spolku Milion chvilek pro demokracii, který před srpnovou autogramiádou premiéra Andreje Babiše (ANO) namaloval kříže na náměstí v Průhonicích. Akce mohla podle dřívějšího vyjádření policejního prezidenta Jana Švejdara podléhat oznamovací povinnosti podle shromažďovacího zákona. Policie věc oznámila černošickému úřadu pro podezření z přestupku.
25. 11. 2021|

Ministerstvo zahraničí nemůže pomoci Černošicím v kauze Pandora Papers

Ministerstvo zahraničí nemůže pomoci městskému úřadu v Černošicích s prověřením zahraničních majetkových poměrů premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) v souvislosti s kauzou Pandora Papers. Černošický úřad se má zkusit obrátit na ministerstvo vnitra. Obec požádala o spolupráci při zjišťování, zda Babiš mohl spáchat přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Podle ministerstva zahraničí k tomu ale resort nemá zákonné podmínky.
25. 11. 2021|

Nikdo i necelá polovina. Přístup městských úřadů k práci z domova se výrazně liší

Městské úřady přistupují k práci z domova každý po svém. Některé ji neumožňují svým zaměstnancům vůbec, jinde umožňují střídání v různých intervalech téměř polovině pracovníků. Například Městský úřad v Rychnově nad Kněžnou nemá na home office nikoho, Trutnov naopak tento režim umožňuje 40 procentům zaměstnanců. Podle Svazu měst a obcí může být překážkou špatné internetové připojení, nedostatek notebooků nebo složité rozdělování směn.
10. 3. 2021|

Podle ministra Brabce vede rožnovský úřad řízení s firmami kvůli únikům do Bečvy. Mluvčí města to popírá

Městský úřad v Rožnově pod Radhoštěm popřel, že by vedl správní řízení s konkrétními firmami v souvislosti s úniky chemických látek do řeky Bečvy. O řízeních, která by měl úřad vést ve dvou případech znečištění niklem a dusitany, přitom ve středu hovořil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). O jaké podniky má jít, ale neupřesnil. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v souvislosti se znečištěním Bečvy kyanidy z letošního září intenzivně kontroluje patnáct firem, podrobnosti ale neuvedla.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 21:32|

Útočník z rýmařovské radnice stále není obviněn. Čeká se na posudek psychiatrů

Muž, který stojí za dubnovým výbuchem na radnici v Rýmařově, stále nebyl obviněn. Policie  čeká na znalecký posudek, který je nutný pro posouzení jeho trestní odpovědnosti. Budova, která je památkou, už byla opravena a úředníci na městském úřadě fungují bez omezení.
24. 6. 2019|

Deník Právo: Černošický úřad uložil Babišovi za střet zájmů pokutu 200 tisíc

Černošický úřad uložil premiérovi Andreji Babišovi (ANO) za přestupek v podobě střetu zájmů pokutu 200 tisíc korun, napsal ve středu deník Právo s odvoláním na důvěryhodný zdroj. Premiér v úterý uvedl, že jeho právníci proti rozhodnutí Černošic podali odvolání, podrobnosti rozhodnutí úřadu dosud nebyly známy. Babiš čelí podezření, že i když je vysokým ústavním činitelem, stále prostřednictvím holdingu Agrofert ovládá média.
6. 2. 2019|