TÉMA

Mekong

Doporučujeme

Himálajských ledovců rapidně ubývá. Tání může připravit o vodu téměř dvě miliardy lidí

Ledovce v pohořích Hindúkuš a Himálaj by do konce století mohly ztratit až 75 procent svého objemu, pokud nebudou výrazně omezeny emise skleníkových plynů. Tání může zvýšit pravděpodobnost nebezpečných záplav a sesuvů lavin a postupně omezit dostupnost pitné vody pro takřka dvě miliardy lidí, varuje zpráva Mezinárodního střediska pro integrovaný rozvoj horských oblastí (ICIMOD).
21. 6. 2023|

380 druhů, které nikdo neznal. Vědci popsali organismy ve Velkém Mekongu

Oblast takzvaného Velkého Mekongu zahrnuje pět zemí světa. Je to místo obrovské přírodní rozmanitosti, ale současně i region, kterému hrozí velké poškození. Vědci teď oznámili výsledky dvouletého výzkumu, který prozkoumal i neznámé části.
25. 5. 2023|

Ekosystém Mekongu je kvůli přehradám v ohrožení. Ubývá ryb i úrodných naplavenin

Řeka Mekong je pět tisíc kilometrů dlouhou vodní spojnicí Tibetské náhorní plošiny a Jihočínského moře. Stamiliony lidí žijí z tam ulovených ryb a plodin, které rostou v přilehlých úrodných nížinách, zejména z rýže. Ekosystém je ale stále silněji narušován vodními elektrárnami. A v době, kdy je svět hladový po čisté energii, se budují další – v Číně a v okolních zemích s jejím přispěním.
16. 12. 2022|

Antimalarika přestávají fungovat, varuje WHO. Přišla proto s novou strategií

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala před tím, že základní přípravky používané proti malárii přestávají fungovat. Přišla proto s novou strategií boje proti této nebezpečné nemoci.
21. 11. 2022|

V Mekongu ulovili největší sladkovodní rybu na světě. Obří rejnok vážil tři sta kilogramů

Podle vědců byla v řece Mekong v Kambodži ulovena největší zaznamenaná sladkovodní ryba na světě – obří rejnok. Na délku měřil téměř čtyři metry a vážil skoro tři sta kilogramů. Rekordní úlovek oznámil v pondělí projekt Wonders of the Mekong.
21. 6. 2022|

Vědci objevili v oblasti Mekongu přes dvě stě nových druhů. Je mezi nimi i opice s kruhy kolem očí

Více než 220 nových živočišných a rostlinných druhů objevili vědci v širší oblasti Mekongu, která zahrnuje Thajsko, Kambodžu, Myanmar, Vietnam a Laos. Je mezi nimi i opice s výraznými bílými kruhy kolem očí, čolek či desítky plazů, žab a ryb, informovala zpráva Světového fondu na ochranu přírody (WWF).
28. 1. 2022|

Čína chce ekonomicky vytěžit Mekong. Lidé žijící podél řeky se bojí, že zničí ekosystém

Řeka Mekong je životodárnou silou pro víc než šedesát milionů lidí žijících v jejím povodí. O největší tok jihovýchodní Asie se čím dál víc zajímá Čína, která s ním má obchodní plány. Na řece staví hráze, které však podle obyvatel na dolním toku nenávratně mění tamní ekosystém.
2. 11. 2019|

Voda proudí volně už jen ve třetině veletoků, ukázal výzkum

Dvě třetiny nejdelších světových řek jsou přerušeny přehradami a jinou infrastrukturou, což ohrožuje jejich ekosystém i obyvatelstvo žijící v jejich blízkosti. Odborníci to napsali ve studii zveřejněné tento týden v odborném časopise Nature. Voda proudí volně pouze v 37 procentech z 246 toků, jejichž délka přesahuje tisíc kilometrů.
9. 5. 2019|

Naděje pro vymírající delfíny žije. Kambodža se snaží zachránit ikonické orcely

Řeka Mekong v Kambodži byla statisíce let domovem mnoha druhů ryb, ale také unikátních delfínů orcel tuponosých. Žily jich zde až desetitisíce. Ovšem v 70. letech začali delfíni vymírat, a to velmi rychle. Na přelomu tisíciletí jich zbývalo posledních sto kusů. Mimořádná opatření kambodžské vlády ale dala vzácným orcelám naději.
12. 4. 2019|

Z Hindúkuše a Himálaje zmizí do roku 2100 třetina ledovců. A s nimi voda pro stamiliony lidí

Kvůli globálnímu oteplování roztaje do konce století nejméně jedna třetina ledovců v asijských pohořích Hindúkuš a Himálaj, což vážně ovlivní životy dvou miliard lidí. Vyplývá to z první souhrnné zprávy, která komplexně vyhodnocuje jmenovaný region. Na zprávu, na níž se podílelo kolem 350 vědců a akademiků z 22 zemí a 185 organizací, v pondělí upozornil list The Guardian.
4. 2. 2019|