TÉMA

Ganga

V Indii se už podruhé za 14 měsíců zřítil do řeky rozestavěný čtyřproudý most

U indického města Bhágalpur ve státě Bihár se v neděli ráno zřítil do řeky Gangy rozestavěný most se čtyřproudou silnicí. K neštěstí došlo už podruhé za 14 měsíců, upozornil server Times of India. Tehdy za pád mostu mohl údajně kabel uvolněný během bouře. Video z nedělního incidentu se rozšířilo na sociálních sítích a vyvolalo vlnu kritiky. Most se zřejmě zřítil kvůli celkovým chybám v konstrukci a nedodržení bezpečnostních pravidel.
5. 6. 2023|

Himálajské ledovce tají stále rychleji. Ohrožuje to zásobování vodou milionů lidí v Asii

V posledních desetiletích himálajské ledovce ztrácejí led desetkrát rychleji než v minulosti. Vědci z univerzity v Leedsu to prozkoumali za dobu sedmi set let.
21. 12. 2021|

Pandemie ve světě: Dánsko zrychluje rozvolnění. Merkelová se nechala očkovat AstraZenecou

Díky příznivé a stabilní epidemické situaci uspíší Dánsko rozvolňování o dva týdny. Lidé budou moci do restaurací či na stadiony. Mírné rozvolnění od pondělí čeká také Slovensko. Německá kancléřka Angela Merkelová se nechala naočkovat vakcínou firmy AstraZeneca. Nepříznivě se pandemie vyvíjí v Indii. Tamním nemocnicím chybí kyslík, nedostatek je také léků.
16. 4. 2021Aktualizováno16. 4. 2021, 19:39|

Nová mutace koronaviru, masivní festivaly a nedostatečné očkování. Indii zasáhla druhá vlna s nebývalou razancí

Šíření nákazy koronavirem se v Indii od počátku pandemie dělo poněkud odlišně od dalších států. V zemi bylo nejdříve málo případů a byla premiantem světa, aby se posléze dostala na přední příčky žebříčků nakažených. Jen o pár měsíců později se ale situace výrazně zlepšila. V dubnu 2021 už ovšem počty nakažených opět dosahují astronomických výšin a vědci se tak ptají, co za podivným vývojem v zemi stojí.
15. 4. 2021|

Poutníci zaplavili řeku. Hinduistická Kumbhaméla je pro ně symbolem nesmrtelnosti

Stovky tisíc hinduistů se o víkendu ponořily do toku Gangy ve městě Haridváru a Indie zahájila jeden z největších světových náboženských festivalů zvaný Kumbhaméla. Akce se uskutečnila i přesto, že úředníci poukázali na největší nárůst případů koronaviru v posledních třech měsících. Všichni účastníci jsou letos povinni před vstupem do areálu předložit negativní výsledek testu na covid. Hinduisté věří, že koupání v Ganze zbavuje lidi hříchů a během Kumbhamély přináší spásu z věčného koloběhu života a smrti.
12. 4. 2021|

Indii a Bangladéš zasáhne mohutný cyklon, evakuováno má být přes milion lidí

V Bengálském zálivu se vytvořil cyklon Amphan, který nyní míří k oblasti hranice Bangladéše a Indie. Podle stanice BBC zde může jít o nejsilnější bouři od roku 1999, kdy zemřelo přes devět tisíc lidí. Jak Indie, tak i Bangladéš se v současné době potýkají s epidemií koronaviru a úder cyklonu by mohl způsobit mimořádné problémy.
18. 5. 2020Aktualizováno18. 5. 2020, 17:33|

Z Hindúkuše a Himálaje zmizí do roku 2100 třetina ledovců. A s nimi voda pro stamiliony lidí

Kvůli globálnímu oteplování roztaje do konce století nejméně jedna třetina ledovců v asijských pohořích Hindúkuš a Himálaj, což vážně ovlivní životy dvou miliard lidí. Vyplývá to z první souhrnné zprávy, která komplexně vyhodnocuje jmenovaný region. Na zprávu, na níž se podílelo kolem 350 vědců a akademiků z 22 zemí a 185 organizací, v pondělí upozornil list The Guardian.
4. 2. 2019|