TÉMA

Daniel Morys

Ostravská MHD podraží. Podnik reaguje na ceny energií i růst mezd

Ceny krátkodobých nezlevněných jízdenek v Ostravě vzrostou od 10. prosince z 25 na 30 korun. Nově ale budou platit pro přestup 60 minut místo 45. Dlouhodobé jízdenky zdraží v průměru o deset procent. Informovali o tom zástupci Dopravního podniku Ostrava (DPO) a města, které je jeho zřizovatelem. Městem navržený tarif schválila valná hromada společnosti Koordinátor ODIS, která řídí systém hromadné dopravy v kraji.
23. 11. 2023|

Ostravský dopravní podnik poslal na Ukrajinu už deset autobusů. Chce věnovat i tramvaje

Na Ukrajinu odjely další tři naftové autobusy, které daroval Dopravní podnik Ostrava (DPO). Ve městě Konotop na severovýchodě Ukrajiny nahradí vozidla, která od počátku konfliktu musela sloužit válečným účelům.
18. 8. 2023|

Ostravané si na městské „metro“ ještě počkají, dopravní podnik čeká hloubkový audit

Projekt takzvaného ostravského metra – konceptu páteřních tramvajových linek – se odkládá na příští rok. Rozhodlo o tom nové vedení města. Podle radního Lukáše Semeráka (Ostravak) není zeštíhlení tramvajové koncepce dostatečně připravené, a je potřeba ho dopracovat. Po kritice části veřejnosti se má vrátit i desetiminutová jízdenka, která z tarifu vypadla na začátku roku. Dopravní podnik navíc čeká forenzní audit. Ten má zjistit, jestli společnost správně hospodaří s dotacemi města.
10. 5. 2023|

Ke koncepci tramvajové dopravy v Ostravě přicházejí stovky připomínek. Podnik je zváží

Stovky stížností i podnětů na novou koncepci tramvajové dopravy v Ostravě dostal dopravní podnik i starostové městských částí. Proti záměru se vymezují hlavně lidé z Dubiny nebo Výškovic. Kritizují, že nemají mít přímé spojení do fakultní nemocnice. Podle vedení dopravního podniku není návrh finální a firma připomínky Ostravanů zváží.
18. 4. 2023|

Ostrava se inspiruje ve Švýcarsku. „Metro“ má zrychlit dopravu i za cenu více přestupů

Dopravní podnik Ostrava (DPO) se chystá kompletně změnit systém tramvajové dopravy ve městě. V novém systému budou tři páteřní linky, které budou jezdit ve špičce v intervalu tři až pět minut a o víkendech co deset minut, a na ně bude navazovat sedm vedlejších linek. Lidé sice budou muset více přestupovat, do cíle by se ale měli dostat rychleji. Systém by mohl být uvedený do provozu ještě letos.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 20:01|

V Ostravě je už čtvrtý úsek, po kterém mohou tramvaje jezdit osmdesátkou

Dopravní podnik Ostrava (DPO) obnovil provoz na zmodernizované tramvajové trati v nejlidnatějším obvodu Jih. Renovace mezi zastávkami Josefa Kotase a Václava Jiříkovského stála více než 85 milionů korun. Jde už o čtvrtý úsek v krajském městě, kde tramvaje jako jediné v Česku mohou jezdit rychlostí až 80 kilometrů za hodinu, řekl generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.
11. 12. 2022|

Dopravní podniky v Praze a Ostravě darují ukrajinským městům tramvaje a autobusy

Pražský dopravní podnik spolu s magistrátem věnuje ukrajinskému Charkovu dvě desítky vyřazených tramvají a městu Chmelnyckyj dva autobusy. Tramvaje a autobusy chce věnovat městu Konotop také ostravský dopravní podnik. Celkem má k dispozici až čtyřicet tramvají a sedm dieselových autobusů. Vozy by jinak byly k prodeji.
19. 9. 2022|

V Ostravě i Olomouci začnou další tramvajové výluky. Dotknou se hned několika linek

V Ostravě i Olomouci začnou v nejbližších dnech další výluky v tramvajové dopravě. V ostravském obvodu Jih se v sobotu začne rekonstruovat trať v Horní ulici. Až do 10. prosince kvůli tomu nebudou jezdit tramvaje ve směru na Dubinu a lidé budou muset cestovat náhradními autobusy. V Olomouci zase kvůli opravě trati nepojedou od pondělí 19. září tramvaje na Novou Ulici. Výluka začne hned, jak se otevře tramvajová trať mezi tržnicí a křižovatkou u Drápala.
14. 9. 2022|

Na trať v Opavské ulici v Ostravě se vrátí tramvaje. Budou mít nižší hlučnost a vyšší životnost

Více než 1,6 kilometru dlouhý úsek tramvajové trati v Opavské ulici v Ostravě-Porubě má za sebou modernizaci za 236 milionů korun. Z klasického kolejového roštu se trať změnila na systém pevné jízdní dráhy, jízda tak bude tišší a s menšími vibracemi. Kvůli přestavbě tam měly tramvaje celé prázdniny výluku, po upravené trati začnou do Poruby znovu jezdit ve čtvrtek.
31. 8. 2022|

Ostrava uvádí do provozu elektrobusy. V budoucnu má být každý desátý vůz „na baterky“

Dopravní podnik Ostrava (DPO) uvedl do provozu první z 24 elektrických autobusů s průběžným dobíjením. V Hranečníku ve Slezské Ostravě začala fungovat i nová nabíjecí stanice. Další elektrobusy podnik uvede do provozu postupně do podzimu, kdy přibudou i další tři nabíjecí stanice ve Valchařské ulici v centru Ostravy. Celková hodnota autobusů Solaris včetně dobíjecích ramen je bez DPH 308 milionů korun, řekl předseda představenstva a generální ředitel DPO Daniel Morys.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 16:22|

V ostravské MHD zazněl neznámý známý hlas. Informace cestujícím nově předává Marika Tošková

Informace o zastávkách či změnách v provozu od pondělka cestujícím ve vozidlech městské hromadné dopravy v Ostravě oznamuje nový hlas. Více než třináct set typů hlášení namluvila učitelka a moderátorka Marika Tošková. Po dvaceti letech tak nahradila hlas rozhlasové moderátorky Yvetty Dadamové, uvedl generální ředitel a předseda představenstva Dopravního podniku Ostrava (DPO) Daniel Morys.
13. 12. 2021|

Nová tramvaj od Škodovky začala v Ostravě vozit cestující. Zatím jen zkušebně

Nová tramvaj Škoda 39T, která od půlky října jezdí v Ostravě ve zkušebním provozu, začala v pondělí vozit cestující. Dosud absolvovala 20 tisíc kilometrů bez lidí, což jí umožnilo postoupit do další fáze. Během zkušebního provozu s cestujícími musí tramvaj najezdit rovněž 20 tisíc kilometrů. Dopravní podnik Ostrava (DPO) očekává, že to stihne do konce ledna. Tramvaj bude zatím jezdit na lince číslo 4.
29. 11. 2021|

Dopravci chtějí osvobodit od poplatku za obnovitelné zdroje energie. Nevylučují zdražování jízdného

Železniční dopravci a městské dopravní podniky se bouří, chtějí osvobodit od poplatku za obnovitelné zdroje energie. Ročně by tím ušetřili téměř jednu miliardu korun. Ministerstvo financí ale takovou změnu odmítá. Dopravci proto nevylučují zdražování jízdného a také zpomalení rozvoje ekologické hromadné dopravy.
18. 6. 2021|

Ostravský dopravní podnik chce zvýšit bezpečnost v nočních linkách. Nasadí tam asistenty přepravy

Dopravní podnik Ostrava (DPO) rozšířil službu asistentů přepravy. Nyní je cestující mohou potkat i v nočních spojích. Pravidelně tak nočními linkami cestují dvě čety po čtyřech asistentech společně se strážníky. Dopravní podnik tak vyšel vstříc požadavku cestujících. Novinářům to v pondělí řekl ředitel DPO Daniel Morys.
4. 2. 2019|