TÉMA

Nadace Partnerství

Stojí v širém poli, statečná a odolná. Stromem roku je hrušeň z Mrákotína

Stromem roku 2023 je hrušeň, která roste v širém poli u Mrákotína u Skutče v Železných horách. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu Česka se umístila lípa u Nepomyšle na Lounsku a bronzovou příčku obsadila lípa rostoucí na školní zahradě v Sulíkově na Blanensku. Anketu pořádala podvaadvacáté Nadace Partnerství, výsledky vyhlásila v brněnské hvězdárně. Předchozí titul Strom roku 2022 získala také hrušeň, šlo o třísetletý strom z Drásova na Příbramsku.
24. 10. 2023|

Lípa chránící uprchlíky nebo borovice Krásná Pepina. V anketě Strom roku je pět finalistů

Hlasování v anketě o Strom roku v pondělí vstoupilo do tajné fáze, v níž hlasující nevidí, kolik stromy dosud získaly hlasů. Do takzvaného superfinále postoupilo pět stromů z původních deseti finalistů. Vítěze se veřejnost dozví 24. října, jeho cesta potom povede do mezinárodního kola.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 20:59|

Jak ekologicky obnovit válkou zničenou zemi. Ukrajinci se přijeli inspirovat na jižní Moravu

Patnáct zástupců ukrajinských samospráv, neziskového sektoru nebo univerzit se účastnilo stáže, na které mohli najít inspiraci, jak ekologicky obnovit válkou zničenou zemi. Následky ruské agrese lze využít k tomu, aby země přešla k nezávislosti na fosilních zdrojích a využívala inovativní ekologické technologie, řekl ředitel Nadace Partnerství Petr Kazda. Nadace připravila spolu s Jihomoravským krajem stáž, na které si lidé z Česka a Ukrajiny vyměňovali své zkušenosti, a navštívili firmy, které mohou moderní technologie na Ukrajinu dodávat.
28. 7. 2023|

Přerovská radnice prohrála spor o ovocnou stezku. Stromy musí přesadit

Po pěti letech soudních tahanic prohrála přerovská radnice spor o takzvanou ovocnou stezku. Stovku stromů vysadila na staré barokní trase – sice na městských pozemcích, ale příliš blízko těch sousedních, a to bez svolení jejich majitelů. Podle rozsudku tak město musí stromy přesadit.
19. 4. 2023|

Sedával pod ní Jirásek i Nováková. Zpívající lípa z Telecí se stala Stromem roku

Ve dvacátém ročníku populární ankety Strom roku pořádané Nadací Partnerství zvítězila Zpívající lípa z obce Telecí na Svitavsku. Od veřejnosti dostala 2635 hlasů. Druhé místo obsadil strom s přízviskem Dubisko valašisko tvrdé z Kozlovic na Frýdeckomístecku, bronz slaví v Brně, kde uspěl smrk ztepilý v Ramešově ulici.
22. 9. 2021|

Všechny domácnosti v obcích zasažených tornádem by měly mít do začátku srpna plyn i elektřinu

Nouzové zásobování jídlem by v obcích zasažených tornádem mělo fungovat do prvního srpna. Do stejného data by také měly mít všechny domácnosti plyn i elektřinu, dnes fungují na různé záložní zdroje. Po jednání krizového štábu v Podivíně to řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Práce hasičů končí, v místech budou působit policisté a armáda.
22. 7. 2021Aktualizováno22. 7. 2021, 14:08|

V Brně začala fungovat půjčovna nákladních kol

Obyvatelé Brna mají možnost vyzkoušet si nákladní kola pro převoz rozmanitého nákladu. Nadace Partnerství otevřela na zkoušku jejich půjčovnu. V provozu bude do července a jejím cílem je ověřit, zda bude tento koncept fungovat stejně jako například v Německu.
22. 2. 2021|

Strom roku je poprvé ovocný. V anketě zvítězila jabloň z Machova na Náchodsku

Vítězství v anketě Strom roku si poprvé odnáší ovocný a zároveň nejmladší strom. Jabloň U Lidmanů získala přes dva tisíce hlasů. Stříbro si s více než tisícovkou hlasů vysloužily lípy v Hřebenech na Sokolovsku. Bronz si odnesl dub Hugo z jihomoravské Lednice. Devatenáctý ročník ankety pořádala Nadace Partnerství. Kvůli mimořádným opatřením v souvislosti s šířením onemocnění covid-19 letošní vyhlášení proběhlo on-line.
20. 10. 2020|

Bonsaj v přehradě. Chudobínská borovice je nejkrásnějším stromem v Evropě

Chudobínská borovice v břehu Vírské přehrady se stala Evropským stromem roku. Prestižní ocenění putuje v desetileté historii ankety do České republiky vůbec poprvé. Se ziskem přes čtyřicet sedm tisíc hlasů nechala ostatní soupeře daleko za sebou. Kvůli uzavření evropských hranic se slavnostní vyhlášení ankety přesunulo na internet.
17. 3. 2020|

Strom roku stíní břehy Vírské přehrady. Lidé v anketě vyzdvihli i duby z Třebíčska a Šumperska

Titul Strom roku 2019 získala Chudobínská borovice rostoucí nad břehem Vírské přehrady na Žďársku. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu ČR skončil Žižkův dub v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku, třetí je dub z žádlovického zámku v Lošticích na Šumpersku. Anketu pořádala již poosmnácté Nadace Partnerství. Její výsledky ve čtvrtek vyhlásila v Brně.
3. 10. 2019|

Česko sází budoucnost. Do pěti let má krajinu svlažit 10 milionů nových stromů

Dostat dřeviny do krajiny a měst v Česku, a zlepšit tak jejich odolnost vůči změnám klimatu. Takový je cíl akce „Stromy pro budoucnost“, při níž se plánuje vysazení 10 milionů stromů. Nyní je potřeba najít vhodná místa pro výsadbu, ministerstvo životního prostředí vypíše výzvu na podporu stejnojmenného projektu.
3. 8. 2019|

Brno odstartovalo dotace na zelené střechy. Měly by ochlazovat město

Od 1. června mohou Brňané žádat o příspěvek na vybudování zelené střechy na svém domě, garáži či přístřešku. Brno zavádí motivační program jako první město v Česku. Rozdělit chce dvacet milionů korun. Vydává se tak ve stopách německého Hannoveru nebo rakouského Lince, kde podobné projekty úspěšně fungují.
3. 6. 2019|

Brno rozdělí dvacet milionů na zelené střechy a zadržování dešťové vody

Na zelené střechy a zadržování dešťové vody rozdělí Brno v dotacích dvacet milionů korun. Chce tak bojovat s horkem a suchem. Od 1. června se mohou elektronicky hlásit lidé, kteří staví rodinné domy, ale také firmy nebo městské části. Žádat můžou příspěvky například na střechy škol a školek.
24. 4. 2019|

Nová zeleň a vodní prvky. V městech a obcích vyrostou další Zelené oázy

Obce v několika regionech získají nová místa pro odpočinek. Stane se tak díky Nadaci Partnerství, která podpořila z grantu Zelené oázy devatenáct projektů částkou téměř jeden a půl milionu korun. Z těchto peněz vznikne na veřejných prostranstvích měst a vesnic zeleň a vodní prvky. Komise vybírala z 86 žádostí.
27. 2. 2019|

Ptačí strom nebo Strom lásky soutěží o titul Evropský strom roku

Veřejnost bude moci od 1. února hlasovat v soutěži Evropský strom roku, který z finalistů získá královský titul v roce 2019. Evropská obdoba ankety Strom roku, kterou pořádá v České republice dlouhodobě Nadace Partnerství, vznikla v roce 2011 díky organizaci Environmental Partnership Association (EPA). EPA je uskupením šesti nadací z Bulharska, České republiky, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska, které podporují projekty zaměřené na ochranu životního prostředí a aktivizaci místních komunit.
31. 1. 2019|