TÉMA

Miloslav König

Úsvit v kinech. Intersexualita za Bati vede k současným obavám z jinakosti
Ředitel továrny pod Tatrami se snaží vybudovat moderní město po vzoru baťovského Zlína, přípravy ale naruší nález mrtvého dítěte. Film Úsvit se inspiroval skutečným příběhem ze třicátých let, v nichž se snímek v režii Matěje Chlupáčka také odehrává. V hlavních rolích historického dramatu s tématy přesahujícími do současnosti se představuje Eliška Křenková a Miloslav König. V kinech se Úsvit promítá od 5. října.
5. 10. 2023|
Když baťovský svět naruší jinakost. Soutěžní Úsvit může být kontroverzní, připouští režisér
Jedním ze dvou tuzemských titulů v hlavní soutěži letošního filmového festivalu ve Varech je detektivní drama Úsvit. Odehrává se v meziválečném období na Slovensku, přesto podle režiséra Matěje Chlupáčka pojednává o současných tématech. V hlavní roli silné ženské postavy, která se pokusí vzepřít utopickému světu, se představuje Eliška Křenková.
1. 7. 2023|
Divadlo Na zábradlí vzkřísilo Tolstého mrazivou odpověď na smysl života
Ve svém posledním románu Vzkříšení vylíčil Lev Nikolajevič Tolstoj společenskou atmosféru Ruska konce devatenáctého století. Příběh o pokřivenosti ruské justice a morálky se rozhodlo v dramatizaci uvést pražské Divadlo Na zábradlí. V hlavních rolích morálně čisté prostitutky a prohnilého šlechtice se představují Kateřina Císařová a Miloslav König.
19. 6. 2023|
Bakchantky a Dionýsos předvádí v Národním divadle nesmiřitelnou show
V Euripidově tragédii přichází bůh Dionýsos se svými stoupenkyněmi, bakchantkami, do Théb, aby zdejší obyvatele zasvětil do svého kultu. V hudebně-divadelní inscenaci Národního divadla ale místo starověkého města prochází současným Českem a lyru nahradil elektrickou kytarou. Zůstala ovšem pořádná show. V aktualizované antické klasice se představuje Petr Vančura, Saša Rašilov, David Prachař či hostující Miloslav König, podstatnou roli má i sbor, který dal hře název – Bakchantky.
20. 2. 2023|
Filmaři postavili slovenské město Svit z roku 1937. Je sedmkrát menší než ve skutečnosti
Nový film Úsvit je inspirován třicátými lety v Československu a prvorepublikovými podnikateli. Detektivní drama v koprodukci České televize dotočil režisér Matěj Chlupáček. K vytvoření dobových reálií využili tvůrci osvědčené filmové triky. Model města Svit postavili v poměru 1 : 7 v hale u Slaného.
21. 9. 2022|
Lidi krve. Bambušek točí v Sudetech o zmizelých německých Češích
Divadelník Miroslav Bambušek natáčí svůj první celovečerní hraný film. V dramatu Lidi krve střídá současnost období poválečného vysídlování Němců. Štáb filmoval v těchto dnech na Moravě, do kin se Bambuškův debut dostane příští rok na podzim.
20. 7. 2020|
Erben i transky. Ceny divadelní kritiky za rok 2019 zveřejnily nominace
Divadlem roku 2019 se může stát ostravské Divadlo Petra Bezruče, HaDivadlo Brno nebo Městská divadla pražská. Ceny divadelní kritiky vybírají také nejlepší inscenace, herce a další divadelní umělce. Vítěze pořadatelé oznámí 16. března v divadle Komedie a v přímém přenosu na webu České televize.
11. 2. 2020|
Recenze: Autenticita, přirozenost, skromnost. Karel, já a ty vytvořili české filmové zjevení
Snímek Karel, já a ty byl po premiéře na karlovarském festivalu označen za „situační esej“ nebo „rozcházecí film“. Podobné škatulky svědčí o tom, že s díly této křehkosti a přemýšlivosti v Česku nemáme moc zkušeností. Skvělý celovečerní debut režiséra Bohdana Karáska nabízí (od 14. listopadu také v biografech) naší kinematografii cestu, která by si zasloužila rozvíjet.
15. 11. 2019|Marek Koutesh
Ceny Thálie se ohlížejí za uplynulou sezonou, vidí Rašilova, Dyka, Kněžíkovou či Čechovou
Na divadelní Ceny Thálie jsou letos nominovány tři desítky umělců z činohry, opery, muzikálu a tance. Novinkou je kategorie vyzdvihující výkony v alternativním a loutkovém divadle. Ze dvou nominací se může těšit herečka Lucie Trmíková; z inscenací je dvojí očekávání díky nominovaným umělcům spojeno s Křížem u potoka ve Slováckém divadle, muzikálovým thrillerem Sweeney Todd v Plzni a Marnou opatrností uváděnou baletem Národního divadla. Výroční ocenění převezmou ti nejlepší 5. října, v přímém přenosu České televize.
10. 9. 2019|
Recenze: Nepřítel lidu na operačním stole levicového léčitele Háby
Nová inscenace v repertoáru Městských divadel pražských vykládá hru Henrika Ibsena Nepřítel lidu současnou levicově-intelektuální, „anarchoekoteroristickou“ optikou. Nakolik ovšem fakticky směřuje „nad rámec Ibsena“, to je dost sporné.
28. 1. 2019|Ester Žantovská