TÉMA

Horní Planá

Mezi chatami u Lipna se otevřela hluboká jáma, propadl se tam grafitový důl

Uprostřed chatové osady v Hůrce u lipenské nádrže se otevřela dvanáct metrů hluboká jáma. V těsné blízkosti chat a chalup se terén propadl do starého grafitového dolu. Tuha se tam dobývala ve velkém, štoly u Lipna proto nejsou ničím neobvyklým. Nově otevřenou jámu nyní musejí sanovat báňští záchranáři.
3. 3. 2024|

Ledová kra poškodila lipenský přívoz na Českokrumlovsku. Opravy mohou trvat týden

Lipenský přívoz v Horní Plané na Českokrumlovsku stojí kvůli poruše. Loď, která tam jako jediná během zimy vozí auta a lidi na druhý břeh, totiž poškodil led. Hasiči a převozníci ji museli vytáhnout z vody, aby zjistili přesnou příčinu problému.
29. 1. 2024|

Lipenskou a vranovskou přehradu trápí sucho. Mají méně vody než loni

V Lipenské a vranovské přehradě je na podzim méně vody než před rokem. Důvodem je nedostatek srážek a slabý přítok. Například vranovská přehrada je aktuálně naplněna zhruba z poloviny. Na Lipně hladina nádrže pro změnu klesla za poslední měsíc o šedesát centimetrů. Zatímco lodě po ní plují většinou bez omezení, majitelé jachet v přístavech mají problémy.
20. 10. 2023|

Petice se snaží zabránit výstavbě na břehu Lipna, obává se znečištění vody. Kraj objedná studii

Ztráty krajinného rázu i zhoršení kvality vody se obávají lidé, kteří se podepsali pod petici proti plánované výstavbě na levém břehu vodní nádrže Lipno. O ní jednali krajští zastupitelé, podle nichž je potřeba, aby vzniklo několik studií. Polipenští starostové se však plánů developerů zastávají, odkazují na územní plány i na to, že signatáři petice vesměs nejsou místní obyvatelé.
13. 10. 2022|

Supercela u Uherského Hradiště, tisíce domácností bez proudu. Česko zasáhly silné bouřky

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku po páteční 21. hodině informoval, že u Uherského Hradiště se zformovala supercelární bouře. Už v podvečer skončily kvůli bouřkám bez proudu tisíce domácností v Královéhradeckém kraji. Bouřky s přívalovým deštěm a kroupami hrozí během večera na většině území republiky, například v Ostravě déšť přerušil probíhající hudební festival.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 23:14|

Před sto lety se z Oberplanu stala Horní Planá. U příležitosti výročí město odhalilo pamětní lavičky

Před sto lety začalo město Horní Planá na Českokrumlovsku používat svůj český název, do té doby se jmenovalo Oberplan. Souviselo to s tím, že drtivou většinu obyvatel tvořilo německy hovořící etnikum. V současnosti v rozlehlém katastru Horní Plané žijí už jen tři německé rodiny. Město se neustále snaží propojovat obě národnosti, při té příležitosti ve středu odhalilo pamětní lavičky rakouského spisovatele Adalberta Stiftera a českého literáta Iva Nového, kteří v Horní Plané tvořili.
19. 5. 2021|

Dvě dýky do zad letních kin. Nepříznivé počasí a nedostatek filmových premiér

Letní kina patří k prázdninám. Někde už desítky let, jinde začaly uvádět filmy poprvé letos. To, zda lidé na venkovní promítání přijdou, závisí hlavně na počasí. Letos ale provozovatelé řeší ještě další problém: chybějí české i zahraniční premiéry. Řadu z nich distributoři kvůli pandemii posunuli.
15. 7. 2020|

Kvůli ochraně zvířat mají řidiči utrum. Od Lipna do Rakouska se nejkratší cestou nedostanou

Starostové obcí v okolí Lipna na Českokrumlovsku protestují proti noční uzávěře silnice u hranic s Rakouskem. Kvůli ochraně vzácných živočišných druhů má začít platit od nového roku mezi desátou večer a šestou ráno. Místní lidé pracující v Rakousku trasu využívají pro cestu do zaměstnání.
30. 10. 2019|

Staronový rybník za dva miliony pomůže perlorodce říční. Veřejnost ho nikdy neuvidí

Na mapě Šumavy se po zhruba 80 letech znovu objevil Pucheřský rybník. Bude zadržovat vodu pro okolní lesy a zároveň pomáhat kriticky ohroženým druhům. Obnova rybníka stála dva miliony korun. Veřejnost ale nádrž na vlastní oči nikdy neuvidí. Ukrývá se totiž ve vojenském újezdě Boletice, kam je vstup přísně zakázán.
19. 10. 2019|

Lipnu schází kapitáni přívozů. Zájemce odrazují náročné podmínky

Provozovatelům lipenských přívozů schází kapitáni. Nové uchazeče odrazují zdlouhavé a náročné zkoušky. Převozníci v Horní Plané nebo ve Frymburku na Českokrumlovsku jsou přetížení a nedostatek kapitánů hlásí většina lodních dopravců v republice.
1. 10. 2019|

Roky pendlují mezi dvěma státy. Schengen usnadnil Čechům práci za hranicemi

Členství v Evropské unii, zejména však v schengenském prostoru, usnadnilo lidem hledání práce za hranicemi, čehož využívá i řada Čechů. Nejvíc jich pracuje v sousedním Německu a Rakousku. Lákají je větší platy či sociální jistoty. Někteří takzvaně pendlují, další naopak přicházejí za štěstím do Česka.
2. 5. 2019|

Na Lipně by se mohly o víkendu otevřít bruslařské okruhy, led postupně sílí

Bruslení na zamrzlé lipenské přehradě ještě není zcela bezpečné. Aktuální mrazy sice pomohly a led postupně sílí, ale na hromadné bruslení to zatím nestačí. Dobrovolníci teď připravují okruhy na třech místech přehrady, které by mohli otevřít už o víkendu. Celou ledovou magistrálu ale zatím nezprovozní.
25. 1. 2019|