TÉMA

Hana Třeštíková

Praha Sobě kvůli informacím o Pospíšilovi vyzve Pekarovou Adamovou k rozpuštění pražské buňky TOP 09

Praha Sobě se obrátí na předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou s výzvou, aby kvůli informacím médií o roli náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09) v korupční kauze Dozimetr rozpustila pražskou buňku strany. Vedení uskupení se chce také v pondělí sejít se zástupci koaličních Pirátů a STAN a jednat s nimi o podpoře Pospíšilova odvolání z funkce. V případě neúspěchu podpoří svolání mimořádného zastupitelstva navrhované hnutím ANO. Informovali o tom zástupci Prahy Sobě. Pospíšil jakékoliv pochybení odmítá.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 19:28|

Muchova Slovanská epopej najde na 25 let místo v paláci Savarin. Praha podepsala dohodu

Slovanská epopej Alfonse Muchy bude umístěna v paláci Savarin blízko Václavského náměstí v Praze. Dohodu o tom podepsali zástupci hlavního města, Nadace Mucha a společnosti Crestyl. Ta pro cyklus dvaceti pláten vybuduje v Savarinu příslušné prostory. Expozice bude koncipována jako cesta životem Alfonse Muchy. Návrh dohody byl 31. ledna schválen pražskými radními.
11. 2. 2022|

Podchody pod Hlávkovým mostem u stanice Vltavská se proměňují ve sportoviště

V podchodech pod Hlávkovým mostem v Praze 7 vzniká veřejně přístupné zastřešené sportoviště. Lidé jej budou moci využívat celoročně a přístupné bude zdarma. Nyní se prostory nedaleko metra Vltavská upravují, sportoviště by mělo být veřejnosti k dispozici asi do měsíce. Podchody zůstanou pro pěší nadále průchozí, řekli v úterý radní hlavního města a místostarostka Prahy 7 Hana Třeštíková (Praha Sobě), starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě) a náměstek primátora Adam Schreinherr (Praha Sobě).
2. 11. 2021|

Praha se chce zbavit nálepky večírkové destinace. Nová kampaň akcentuje kulturu a historii

Zahraniční turisty bude do Prahy lákat nová on-line kampaň. Magistrát ji společně se svou firmou Prague City Tourism (PCT) spustí od úterý 12. října a potrvá do konce letošního roku. Cílem je nalákat turisty vydávající se za kulturou či památkami, kampaň se vyhne nočnímu životu a turistům mířícím za levným alkoholem. Náklady jsou čtyřicet milionů korun, řekla radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). Turistický ruch patří mezi pandemií covidu-19 nejpostiženější odvětví.
11. 10. 2021|

Vyhořelý kostel svatého Michala pomůžou obnovit 3D snímky. Zdarma je nabídl americký fotograf

Za první týden darovali lidé přes půl milionu korun na obnovu pravoslavného chrámu svatého Michala na pražském Petříně. Sbírku vyhlásilo vedení hlavního města. Dřevěnou stavbu z druhé poloviny sedmnáctého století před čtrnácti dny zničil požár. Pro repliku vyhořelé památky budou mít odborníci k dispozici detailní 3D snímky. Zadarmo je nabídl americký fotograf Jeffrey Martin.
13. 11. 2020|

Za požárem kostela svatého Michala v Praze byla lidská chyba

Za požárem kostela svatého Michala v zahradě Kinských v Praze byla nejspíš lidská chyba. Podle dosavadních poznatků vyšetřovatelů by středeční požár mohl souviset s pohybem lidí bez domova. Technickou závadu vyšetřovatelé vyloučili, řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Škoda, kterou požár způsobil, zatím není známá. Praha na opravu vyhlásila veřejnou sbírku.
29. 10. 2020|

Požár zničil dřevěný kostel sv. Michala v zahradě Kinských. Praha zahájí sbírku na obnovu památky

Požár zasáhl odpoledne dřevěný pravoslavný kostel sv. Michala v zahradě Kinských v Praze. Hasiči vyhlásili 2. stupeň poplachu. Oheň postihl celou stavbu, objekt byl podle hasičů prakticky zcela zničen. Nikdo nebyl zraněn. Památkově chráněný objekt ze 17. století byl do parku převezen za první československé republiky. Na obnovu poničeného kostela vyhlásí magistrát ve čtvrtek veřejnou sbírku.
28. 10. 2020Aktualizováno28. 10. 2020, 19:45|

Začíná desátý ročník Prague Pride. Letos bez průvodu a částečně on-line

Jubilejní desátý ročník festivalu Prague Pride začíná v pondělí v hlavním městě. Týdenní přehlídka nabídne více než stovku akcí s tematikou života sexuálních menšin (LGBT). Část z nich se kvůli koronaviru uskuteční on-line. Zájemci mohou dění sledovat každý den živě od 16 do 21 hodin na webu festivalu. Tradiční sobotní karnevalový průvod nahradí plavba lodí po Vltavě.
3. 8. 2020|

Praha má dokázat, že se Slovanskou epopejí zachází poctivě. Návrat obrazů letos očekává Moravský Krumlov

Spor o Slovanskou epopej stále není u konce. Hlavní město musí podle rozhodnutí soudu dokázat, že dílo malíře Alfonse Muchy vlastní v dobré víře a zachází s ním poctivě. Bez ohledu na to pražští zastupitelé loni na podzim schválili záměr, že by se epopej měla dočasně vrátit do Moravského Krumlova. Zámek projde úpravami za třicet milionů korun, aby se v jeho prostorách mohla díla už letos v létě vystavovat. Zůstat by tam měla příštích pět let.
8. 1. 2020|

Tetování, kariéra, bydlení a nástrahy života. Manželské etudy přebírá generace 21. století

V České televizi startuje pokračování úspěšné dokumentární série s názvem Manželské etudy: Nová generace. Režie se ujala dcera Heleny Třeštíkové Hana, která časosběrnou metodou odkrývá podobu partnerského soužití v 21. století. Série přibližuje podoby vztahů mladých v dramaticky se měnící době. Pět párů monitorovala autorka po sedm let jejich manželství.
19. 11. 2019|

Historická Praha je v ohrožení, varuje UNESCO. Z nečinnosti viní stát i radnici

Historické centrum Prahy by mohlo být zařazeno mezi památky v ohrožení. Seznam památek, kterým hrozí akutní nebezpečí zániku, spravuje UNESCO. Komisařům vadí plánované výškové stavby i chystaný nový stavební zákon, který nepočítá se závaznými stanovisky památkářů. Z nedostatečné péče o historické dědictví viní UNESCO český stát i Prahu. Radnice nepovažuje za reálné riziko vyřazení ze seznamu a celkově považuje zprávu za pozitivní.
24. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 19:27|

Slovanská epopej se vrátí do Moravského Krumlova. Schválili to pražští zastupitelé

Návratu Slovanské epopeje do Moravského Krumlova již nestojí nic v cestě. Záměr městské rady schválilo pražské zastupitelstvo. Hlasování předcházela tříhodinová diskuse, nakonec zapůjčení souboru pláten od Alfonse Muchy na krumlovský zámek prošlo 36 hlasy z 58 přítomných.
17. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 21:18|

Konec obřích plyšáků a vlezlých bublin. V úterý už v Praze padaly první pokuty

V Praze od úterního rána platí vyhláška o pouličním umění, podle které v centru města nesmějí vystupovat lidé v kostýmech pand, krtků a dalších zvířecích maskotů. Omezení se týká třeba i bublinářů a na její dodržování dohlížejí strážníci.
15. 10. 2019|

Slovanská epopej tam a zase zpět. Praha asi obrazy na pět let pošle do Moravského Krumlova

Pražská rada schválila zapůjčení Slovanské epopeje do Moravského Krumlova. Pokud záměr úspěšně projde zastupitelstvem, budou plátna Alfonse Muchy na krumlovském zámku k vidění nejméně pět let. V Moravském Krumlově byla Slovanská epopej umístěna dlouhá desetiletí, až v roce 2010 rozhodlo tehdejší vedení Prahy, která je vlastníkem série dvaceti obrazů, o jejich převezení do metropole.
7. 10. 2019Aktualizováno7. 10. 2019, 13:22|

Aby Praha nevypadala jako Moskva nebo Paříž. Město platí filmařům za to, že zůstane Prahou

Praha platí filmařům za to, že je ve snímcích prezentována jako Praha. Město na to založilo fond, z něhož financuje snímky, které mají zajištěnou širší distribuci v zahraničí a kde Praha hraje samu sebe. Město tím chce přitáhnout další turisty i filmaře a prezentovat se v zahraničí.
29. 9. 2019|

Praha nechce v centru obří pandy ani jiné maskoty. Vyhláška o buskingu je má zakázat

Pražský magistrát chce zakázat obří zvířecí maskoty v centru metropole. Atrakce se dnes řídí pravidly o pouličním umění, takzvaném buskingu, podle úřadu ale o umělecká vystoupení nejde. Připravil proto novelu vyhlášky, která busking reguluje. Teď ji dostanou k připomínkám městské části a platit by mohla od podzimu.
15. 5. 2019|

„To nejde zabít jen tak.“ Trailer předznamenává Manželské etudy nové generace

Štěstí, techno, hypotéka, nevěra. Sedm let života mohou s Mirkou a Kubou od 21. března sdílet i diváci v kinech, do jejich příběhu nechává nahlédnout už nyní první trailer. Hana Třeštíková časosběrným počinem Manželské etudy: Nová generace navazuje na dlouholetý dokumentární projekt své matky, režisérky Heleny Třeštíkové. Celkem sledovala pět manželských párů, všechny představí na podzim dokumentární cyklus na obrazovkách České televize.
25. 2. 2019|

Manželským etudám dorostla Nová generace. Ukáže i to, jak uspět

Manželské etudy přeskočily do nové generace. Dnešní manželé žijí v éře blahobytu a nekonečných možností, často si z nich ale neumějí vybrat. Příběhy pěti mladých dvojic zaznamenala Hana Třeštíková, dcera průkopnice časosběrné metody Heleny Třeštíkové. A tak se podtitul Nová generace nevztahuje jen ke sledovaným párům. V březnu vstoupí Manželské etudy do kin, celý cyklus uvede Česká televize na podzim.
17. 2. 2019|

Muchův vnuk podporuje dočasný návrat Slovanské epopeje do Moravského Krumlova

Vnuk malíře Alfonse Muchy John, který se soudí o vlastnictví Slovanské epopeje, se chce s Prahou domluvit na podmínkách ukončení sporu. Požádal proto o odložení soudního jednání o vlastnictví díla, které se mělo konat 20. února. Oceňuje také vstřícný krok hlavního města Prahy, které souhlasí s dočasným umístěním díla v Moravském Krumlově.
13. 2. 2019|

Krása měst mizí pod nánosem reklamy. Praha to chce změnit, Znojmo už to zvládlo

Pražští radní si jako jeden ze svých cílů vytkli boj s vizuálním smogem. Přemíra reklamy a dopravních značek v ulicích degraduje podle architektů a urbanistů veřejné prostranství. Ukázkovým příkladem je centrum Prahy a na radnici Prahy 1 v tom politici z „velké radnice“ našli spojence. Podobný problém řeší i v dalších městech. Nejdál jsou například ve Znojmě nebo v Brně, kde obchodníkům nabízí Manuál dobré praxe reklamy a označování provozoven.
12. 2. 2019|

Průzkum pro metro D, byty pro chudé a miliarda korun do škol. Cíle pražské koalice na šest měsíců

Vedení Prahy chce do půl roku zahájit geologický průzkum metra D, vytipovat pozemky pro stavbu nových bytů nebo přidat miliardu korun na platy zaměstnanců škol. Půlroční plán představili zástupci Pirátů, uskupení Praha sobě (PS) a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Vedení města chce také zpracovat návrh koncepce bytové politiky, dokončit diagnostiku Libeňského a Hlávkova mostu, vyčlenit byty pro seniory a rodiny s dětmi nebo řešit budoucnost nemocnic Na Bulovce a Na Františku. Prahu také čeká jednání se státem i starosty dotčených městských částí o možné výstavbě vládní čtvrti v Letňanech. V příštím týdnu radní schválí rozdělení rozpočtové rezervy určené na investice.
4. 2. 2019Aktualizováno4. 2. 2019, 18:45|

Manželské etudy prožívá i nová generace. Před kamerou i za ní

Manželské etudy – časosběrný projekt, v němž dokumentaristka Helena Třeštíková od osmdesátých let sledovala několik partnerských párů a jejich osudy – pokračují dalšími příběhy. Od 21. března vstupuje do kin další část série s podtitulem Nová generace. Na úspěšný formát své matky navázala režisérka Hana Třeštíková a sledovala partnerské vztahy své generace. V celovečerním filmu diváky seznamuje s Mirkou a Kubou.
24. 1. 2019|