TÉMA

Hymna

„Této zemi bude chybět.“ S Karlem Schwarzenbergem se ve svatovítské katedrále rozloučila šlechta, diplomaté i politici

Se státními poctami se uskutečnilo poslední rozloučení s bývalým ministrem zahraničí, politikem a příslušníkem jednoho z nejstarších evropských šlechtických rodů. Zádušní mše za Karla Schwarzenberga se konala v Chrámu svatého Víta na Pražském hradě. Ceremoniálu se účastnili pozvaní hosté z řad evropské šlechty, diplomatů a politiky. Prezident Petr Pavel ve své smuteční řeči uvedl, že ve Schwarzenbergovi odchází velká osobnost moderních dějin, která bude Česku chybět.
9. 12. 2023Aktualizováno9. 12. 2023, 21:43|

Hongkongský soud rozhodne o vymazání písně, jež údajně ohrožuje čínskou bezpečnost

Soud v Hongkongu bude v pátek rozhodovat o zákazu protestní písně. Vláda usiluje o úplné vymazání chorálu Sláva Hongkongu z internetu a zákaz reprodukce. Podle ní vyvolává dojem, že je hymnou a Hongkong nezávislým státem, čímž ohrožuje státní bezpečnost Číny.
26. 7. 2023|

„God Save the King“ a další inovace. Co smrt panovnice změní v britské každodennosti?

Po úmrtí královny Alžběty II., která své zemi vládla rekordních sedmdesát let, se bude muset ve Velké Británii hodně věcí změnit – od bankovek až po státní hymnu. Některé se uskuteční ihned, jiné potrvají roky. Smrt panovnice představuje pro Brity tíživý, ale i převratný moment. Podle ostrovních médií dosáhnou náklady na pohřeb a následnou korunovaci odhadem šesti miliard liber. Bude to však jen zlomek peněz, které bude muset země vynaložit na další inovace.
9. 9. 2022|

Demonstranti vyrazili do českých ulic. Nesouhlasí s ruskou invazí na Ukrajinu

Na pražském Václavském náměstí se v podvečer sešli lidé, aby protestovali proti ruské invazi na Ukrajinu. V hlavním městě se demonstrovalo také u ruské ambasády v Korunovační ulici. Na podporu Ukrajiny se lidé scházejí i na dalších místech v Česku – například v Ostravě, Olomouci či Brně.
24. 2. 2022Aktualizováno24. 2. 2022, 20:56|

V Hongkongu stíhají exposlance, kteří v parlamentu protestovali páchnoucí tekutinou

Hongkongská policie zadržela tři bývalé opoziční poslance, kteří v květnu a červnu letošního roku přerušili jednání parlamentu hozením láhve s páchnoucí tekutinou. Někdejší poslanci Ted Hui, Ray Chan a Eddie Chu potvrdili zatčení na svých facebookových stránkách. Policie uvedla, že trojice byla obviněna z použití škodlivých látek s cílem provokovat, ublížit a způsobit duševní újmu jiným osobám. Všichni tři exposlanci byli později propuštěni na kauci.
18. 11. 2020|

Dva týdny do hokejového šampionátu. Slovensko neví, jestli pustí na mistrovství hymny ani jaké budou mít Slováci dresy

V pátek 10. května začne na Slovensku mistrovství světa v ledním hokeji. Přípravy ale komplikuje novela zákona o státních symbolech. Pokud by začala platit, musel by slovenský národní tým na poslední chvíli změnit podobu dresů. Do normy se navíc dostal paragraf omezující hraní hymny cizích států.
29. 4. 2019|

Slovensko zakázalo hrát cizí hymny. Maďarské menšině se to nelíbí, chce zákon opravit

Slovenský parlament změnou zákona o státních symbolech až na výjimky zakázal hraní hymny cizích států. Opatření, které při hlasování ještě minulý týden podpořili i poslanci vládní strany Most-Híd, jež hájí také práva početné maďarské menšiny na Slovensku, vyvolalo v těchto dnech v zemi kritiku.
5. 4. 2019|

Za komolení čínské hymny až tři roky vězení. Hongkong zvažuje přijetí kontroverzního zákona

Poslanci hongkongského parlamentu začali projednávat zákon, podle něhož by hrozilo až tříleté vězení lidem, kteří zneváží čínskou státní hymnu. Informovala o tom agentura AP, podle níž návrh zákona vyvolává obavy z dalšího omezování svobod a sílícího vlivu Pekingu v bývalé britské kolonii, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu.
23. 1. 2019Aktualizováno23. 1. 2019, 18:24|