TÉMA

Mezinárodní letiště

Rusové zabíjeli v Záporoží, na západě Ukrajiny zničili sklad ropy. V Domodědovu u Moskvy hořelo

Rusové ve středu pozdě večer ostřelovali Záporoží, kde zasáhli obytnou oblast. Zabili nejméně tři lidi, dalších devět zranili. Zničili také sklad ropy na západě Ukrajiny v Rivnenské oblasti. V Domodědovu nedaleko Moskvy propukl v noci na čtvrtek požár, podle úřadů hořel autoservis. Příspěvky na sociálních sítích podle agentury Reuters a ruskojazyčného serveru BBC hovoří o tom, že před vypuknutím požáru byly slyšet exploze. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin uvedl, že ruské síly sestřelily dva drony, které letěly směrem na hlavní město.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 14:39|

Nový majitel Aera Vodochody neplánuje vybudovat mezinárodní letiště

Nový majitel výrobce letecké techniky Aero Vodochody nepočítá s vybudováním mezinárodního civilního letiště pro osobní ani nákladní přepravu. Letiště bude sloužit hlavně pro firemní potřeby. Na dotaz to v pondělí uvedl mluvčí Aera Vodochody Tobiáš Tvrdík. Vytvořit ve Vodochodech mezinárodní letiště, které by mohlo konkurovat Ruzyni, plánoval předchozí majitel Aera, investiční skupina Penta.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 13:42|

Taliban vypálil rakety na mezinárodní letiště v Kandaháru, poškodil přistávací plochu

Povstalecké hnutí Taliban v noci na neděli vypálilo nejméně tři rakety na mezinárodní letiště v Kandaháru na jihu Afghánistánu, které poškodily tamní přistávací plochu. Odpovědnost hnutí za akci potvrdil mluvčí povstalecké skupiny Zabiulláh Mudžáhid. Podle něj bylo cílem zamezit afghánské armádě v dalších leteckých útocích vůči pozicím Talibanu. V okolí města už několik dní bojují vládní vojska a povstalci. Spojené státy také zahájily evakuaci Afghánců, kteří v uplynulých dvaceti letech pracovali ve své vlasti pro americkou armádu a diplomacii.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 20:54|

Tání ledu způsobilo na dráze trhliny. Grónsko musí budovat nová letiště

Změny klimatu donutily grónskou vládu k rozhodnutí vybudovat nové hlavní mezinárodní letiště. To stávající do pěti let přestane odbavovat civilní lety. Pod startovací a přistávací dráhou totiž stále výrazněji taje věčně zmrzlá půda.
21. 11. 2019|

Letiště v Hongkongu už druhým dnem paralyzují protesty. Trump varuje před Čínou

Hongkongské mezinárodní letiště kvůli protestům opět ruší lety. Po pondělní odstávce se provoz částečně obnovil, terminály ale znovu zaplnili protivládní aktivisté. V úterý večer mezi nimi a policisty vypukly potyčky. Americký prezident Donald Trump s odvoláním na tajné služby uvedl, že Čína přesouvá vojsko k hranicím Hongkongu.
13. 8. 2019Aktualizováno13. 8. 2019, 20:59|

Nové izraelské letiště v Ejlatu chrání vysoký plot. V případě vyostření konfliktu může nahradit Tel Aviv

U izraelského letoviska Ejlat bylo otevřeno nové mezinárodní letiště. Nese jména Ilana a Asafa Ramonových a v Negevské poušti má především povzbudit místní turistický ruch. Mělo by ale být přínosem také pro sousední Jordánsko a Egypt. Přesto ho od sousedů odděluje vysoký plot. V dobách zostření blízkovýchodního konfliktu může sloužit jako náhradní letiště za telavivské letiště Bena Guriona, napsala agentura Reuters.
21. 1. 2019|