TÉMA

Bogotá

Jeden den z deseti bez vody. Devítimilionová Bogota vysychá a zavádí omezení

Už desátý nejteplejší měsíc v řadě naměřila meteorologická služba Evropské unie Copernicus. V březnu ukazovaly teploměry v průměru o 0,73 stupně Celsia víc než průměr mezi lety 1991 a 2020. Globální dopady jsou citelné například v kolumbijské Bogotě, kde dokonce vyhlásili přídělový systém na pitnou vodu.
10. 4. 2024|

Belgická ministryně zahraničí čelí výzvám k rezignaci. Udělila víza ruským a íránským delegacím

Belgická ministryně zahraničí Hadja Lahbibová čelí výzvám k rezignaci. Kritici jí vyčítají udělení víz ruským a íránským delegacím, aby se mohly zúčastnit sjezdu starostů v Bruselu. Incident se stal minulý týden. Na obě země se přitom vztahují mezinárodní sankce, včetně odvetných opatření za ruskou invazi na Ukrajinu, připomněla agentura Reuters. Lahbibová dříve pracovala jako novinářka pro stanici RTBF, během tohoto působení pracovně navštívila v červenci 2021 okupovaný Krym na vízum vydané Ruskem.
19. 6. 2023|

Ztracené děti v Kolumbii zachránila dívčina znalost džungle od babičky

Čtveřice domorodých dětí, které po pádu letadla přežily 40 dnů v kolumbijské džungli, nabírá od soboty síly ve vojenské nemocnici v Bogotě. Mladší sourozenci bez úhony přežili hlavně díky péči třináctileté Lesly, která se umění přežít v džungli naučila od své babičky, napsala agentura AFP.
11. 6. 2023|

V severní Kolumbii vypukly nepokoje. Drogový kartel se mstí za vydání šéfa do USA

Severní Kolumbie zažívá nepokoje. Členové drogového kartelu Klan ze zálivu se v oblasti mstí za to, že úřady vydaly jejich lídra do Spojených států, kde mu hrozí doživotní trest vězení. Bogota do regionu vyslala další dva tisíce vojáků, aby dostaly situaci pod kontrolu. Klan ze zálivu patří k nejmocnějším zločineckým skupinám, ovládá asi třetinu trhu s kokainem pašovaným do zahraničí.
9. 5. 2022|

Zemřel bubeník americké rockové skupiny Foo Fighters Taylor Hawkins

Ve věku 50 let zemřel dlouholetý bubeník americké rockové skupiny Foo Fighters Taylor Hawkins. Skupina to oznámila na svém Twitteru. Podrobnosti o příčině úmrtí však neposkytla. Podle časopisu Semana byl Hawkins nalezen mrtvý v hotelu v kolumbijské Bogotě. Skupina tam měla vystoupit na hudebním festivalu, píše agentura DPA.
26. 3. 2022|

Kolumbie vydá zadrženého drogového bosse do USA

Kolumbie vydá Spojeným státům drogového bosse Daira Antonia Úsugu, jehož policisté zadrželi o víkendu. Padesátiletý muž známý také pod přezdívkou Otoniel byl nejhledanějším narkobaronem v zemi, Bogotá za něj nabízela v přepočtu přes 17,5 milionu korun, Washington dokonce přes 110 milionů korun.
25. 10. 2021|

Bývalí kolumbijští povstalci chtějí po vládě záruky bezpečnosti. Tvrdí, že se chtějí začlenit do společnosti

Do kolumbijské metropole v neděli dorazilo na dva tisíce bývalých povstalců z dnes už zaniklé organizace Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Požadují, aby jim vláda zajistila bezpečnost a více pomáhala s jejich začleněním do společnosti, informoval server místního týdeníku Semana. Demonstraci nazvanou Pouť za život a mír uspořádala parlamentní strana Revoluční alternativní síla Kolumbie (má taktéž zkratku FARC) založená bývalými povstalci v roce 2017.
2. 11. 2020|

Lidé ze Slovenska budou moci na jeden den vycestovat. V Británii testují lék, který užívá Trump

V Británii začali testovat lék, který proti covidu-19 preventivně bere americký prezident Donald Trump. Výsledek by mohl být na konci tohoto roku. Podle nové studie se Spojené státy mohly vyhnout až 84 procentům úmrtí, kdyby na epidemii zareagovaly dříve. Obyvatelé Slovenska mohou od čtvrtka vycestovat na jeden den do vybraných zemí včetně Česka, aniž by při návratu museli nastoupit do karantény nebo předložit potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus.
21. 5. 2020Aktualizováno21. 5. 2020, 18:42|

Hranice schengenského prostoru se podle Macrona uzavřou v úterý v poledne

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se v úterý v poledne na 30 dní uzavře vnější hranice schengenského prostoru. S návrhem po jednání špiček EU s lídry zemí skupiny G7 přišla v pondělí odpoledne předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Macron v televizním projevu oznámil také omezení pohybu lidí ve Francii a zdůraznil, že „jsme ve válce“. Koronavirem nejhůře postiženou evropskou zemí zůstává Itálie. Za posledních 24 hodin eviduje více než tři sta mrtvých, podle šéfa civilní obrany ale tempo nárůstu nově nakažených klesá.
16. 3. 2020|
Doporučujeme

Vědci objevili zkameněliny želv velkých jako osobní auto. Lovily i kajmany

Před třinácti až sedmi miliony lety se vodami dnešní Jižní Ameriky proháněla jedna z největších želv, která kdy žila. Sladkovodní plaz, jehož zkamenělé pozůstatky nalezli vědci v Kolumbii a ve Venezuele, dosahoval rozměrů osobního auta, píše agentura Reuters. První fosílie těchto obřích želv paleontologové objevili už v 70. letech minulého století, nový nález však dopomůže k lepšímu porozumění tomu, jak tato zvířata žila.
13. 2. 2020Aktualizováno16. 2. 2020, 15:04|

Kolumbijci se bouří proti vládě, policie je rozhání slzným plynem. Tři lidé zemřeli

Kolumbijská policie použila v hlavním městě Bogotě slzný plyn proti demonstrantům, kteří už několik dní vystupují proti tamní vládě. Protesty začaly ve čtvrtek, zemřeli při nich tři lidé. V noci z pátku na sobotu místního času platil v Bogotě zákaz vycházení, po jeho vypršení ale vyšli demonstranti znovu do ulic.
24. 11. 2019|

Boyacá znamenalo zlom v dějinách Latinské Ameriky. Bolívar tam porazil španělské kolonizátory

Přesně před dvěma sty lety, 7. srpna 1819, udělali latinskoameričtí povstalci rozhodující krok k nezávislosti na Španělsku. V bitvě u kolumbijského Boyacá tehdy jejich vojska pod vedením Simona Bolívara porazila koloniální armádu. Vítězství obrátilo vývoj ve prospěch povstalců a otevřelo cestu k osvobození jihoamerických zemí od španělské nadvlády.
7. 8. 2019|

Na policejní akademii v Bogotě útočil člen povstalecké ELN. Zemřely dvě desítky lidí

Čtvrteční útok na policejní akademii v kolumbijské metropoli Bogotě, při němž zemřelo 20 mladých kadetů a 68 lidí bylo zraněno, spáchal člen povstalecké organizace Vojsko národního osvobození (ELN). Muž, který najel do budovy akademie s autem plným výbušnin, při útoku také zemřel. Oznámil to kolumbijský ministr obrany Guillermo Botero. Uvedl také, že všechny oběti byli studenti akademie ve věku od 17 do 22 let.
18. 1. 2019Aktualizováno18. 1. 2019, 15:34|