TÉMA

Turistická trasa

V Moravském krasu se mění turistická trasa u Jáchymky. Hnízdí tam sokol a potřebuje klid

Ochránci přírody museli kvůli hnízdění sokola stěhovavého změnit turistickou trasu v Moravském krasu. Pár sokolů se totiž nově uhnízdil na jeskyni Jáchymka, zatímco v minulosti se zdržoval na Býčí skále. Samice teď potřebuje klid, aby hnízdo předčasně neopustila, a mláďata se tak mohla na konci dubna vylíhnout a v polovině června vylétnout z hnízda.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 14:26|

KRNAP uzavře některé trasy kvůli ochraně citlivých druhů živočichů, hlavně tetřívka

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od 15. března dočasně uzavře jedenáct turistických cest. Opatření, které souvisí s vyhlášením osmi klidových území a s ochranou citlivých druhů živočichů, potrvá do 31. května. V terénu budou uvedené úseky zřetelně označeny cedulí s textem: „Zákaz vstupu z důvodu ochrany přírody od 15. 3. do 31. 5.“ Správa KRNAP k tomuto opatření přistupuje už čtvrtým rokem.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:32|

„Jsme silnější než všechny politické strany dohromady.“ Turisté opravují a udržují tisíce kilometrů tras Českem

V Česku je přes 44 tisíc kilometrů turistických tras a jen o něco méně cyklotras. Jejich obnova a rozšíření stály jen loni skoro 17 milionů korun. Peníze jdou z dotací, o práce se ale stará hlavně Klub českých turistů (KČT). Ten slaví 135 let od svého založení a chystá novinku. Dva tisíce kilometrů tras, po kterých se dá chodit na přírodním povrchu a nejezdí tam auta ani kola. Získají označení Pěšky pro zdraví.
10. 6. 2023|

V Českém Švýcarsku se už stromy nekácí. Kvůli bezpečnosti se však upravily turistické trasy

Husté lesy mezi pískovcovými skalami v Českém Švýcarsku jsou minulostí, kůrovci tam podlehla už většina smrků.  Ačkoliv se dříve mrtvé stromy kácely, teď je lesníci nechávají v přírodě, kvůli čemuž ale správci národního parku museli uzavřít několik turistických tras. Suché stromy by totiž mohly být pro návštěvníky nebezpečné.
18. 6. 2021|

Sněhová mapa republiky letos stále drží. Jde o světově výjimečné místo

„Dokud neroztaje sníh na takzvané mapě republiky, léto na horách nezačne“, říkávalo se kdysi v Krkonoších.
30. 5. 2020|

Turisté kvůli kůrovci bloudí přírodou. S vykácenými stromy mizí turistické značky

Kůrovec prodražuje Klubu českých turistů (KČT) jarní obnovu turistických i cyklistických značek. Kvůli holosečím stromů napadených škůdcem totiž značkaři leckde nemohou značky jednoduše namalovat a musí používat kolíky a plechové značky. Ty jsou ale mnohem dražší. Problém se týká silně poškozeného Moravskoslezského a Olomouckého kraje, ale i Vysočiny.
21. 3. 2019|

Před 130 lety byla v Česku namalovaná první turistická značka. Síť značených tras měří přes 40 tisíc kilometrů

Klub českých turistů (KČT) letos slaví dvě výročí. Před sto třiceti lety vyšlo první číslo časopisu Turista a především předchůdci současných značkařů nakreslili první turistickou značku. První trasa vedla z Karlštejna do Berouna. Síť turistických stezek v současné době měří už 43 tisíc kilometrů.
17. 1. 2019|