TÉMA

Pomluva

Trump musí zaplatit skoro dvě miliardy korun zneužité novinářce za pomluvu

Bývalý americký prezident Donald Trump musí zaplatit dalších 83,3 milionu dolarů (asi 1,9 miliardy korun) novinářce Jean Carrollové jako odškodnění za poškození její pověsti. Trump novinářku pomlouval, že je lhářka poté, co jej Carrollová obvinila, že ji sexuálně zneužil. O rozhodnutí poroty informovaly tiskové agentury. Trump v reakci na verdikt přislíbil, že se odvolá.
26. 1. 2024Aktualizováno27. 1. 2024, 00:05|

Kriminalizovat se podle Ústavního soudu mají jen závažné pomluvy a policisté musí snést kritiku

Ústavní soud (ÚS) se zastal ženy odsouzené za pomluvu policistky. V nálezu uvedl, že kriminalizovat se mají jen nejzávažnější pomluvy, navíc policisté jako úřední osoby musejí snést vyšší míru kritiky. Ženino provinění spočívalo v tom, že si stěžovala na chování policistky, která vyšetřovala její drobnou dopravní nehodu. Podle obecného soudu žena vědomě uvedla nepravdivé skutečnosti a policistku poškodila a dostala podmíněný trest.
17. 1. 2024|

Havlová další miliony ve sporu o nepravdivý článek o milenci nedostane, Nejvyšší soud zamítl její dovolání

Herečka Dagmar Havlová nemá nárok na vyšší odškodnění ve sporu s vydavatelským domem Bauer Media, rozhodl Nejvyšší soud. České televizi to sdělil mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Vrchní soud jí už v minulosti přiznal 1,2 milionu jako odškodnění za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy umíral její manžel, bývalý prezident Václav Havel. Havlová se prostřednictvím dovolání domáhala dalších 2,8 milionu. Tomu Nejvyšší soud nevyhověl.
20. 2. 2023|

Trump vypovídal v případu pomluvy novinářky, která tvrdí, že ji znásilnil

Americký exprezident Donald Trump vypovídal pod přísahou v případu pomluvy bývalé novinářky Jean Carrollové. Ta tvrdí, že ji Trump znásilnil v kabince v obchodě s oblečením nedaleko svého mrakodrapu v New Yorku v 90. letech. Podle Trumpa jde o „hoax a lež“. Jde o další z řady soudních procesů, v nichž Trump figuruje.
20. 10. 2022|

Trump žaluje CNN, chce odškodnění skoro půl miliardy dolarů. Stanice ho prý pomlouvá

Bývalý americký prezident Donald Trump podal na zpravodajskou stranici CNN žalobu pro pomluvu. Jako odškodnění žádá 475 milionů dolarů (11,8 miliardy korun), informovala agentura Reuters.
4. 10. 2022|

Porota v USA uznala žalobu Deppa na Heardovou, částečně i protistížnost herečky

Porota v soudním sporu mezi Johnnym Deppem a Amber Heardovou ve středu uznala herečku vinnou z pomluvy jejího bývalého manžela a zároveň částečně uznala její protistížnost týkající se vyjádření Deppova právníka. Porotci uložili Heardové za výroky o domácím násilí zaplatit odškodné v celkové výši 15 milionů dolarů (skoro 350 milionů korun), zatímco Depp má vyplatit dva miliony.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 23:19|

Nejvyšší soud označil Babišovy výroky o zaplacených demonstrantech za nepodložené

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) svými nepodloženými výroky o zaplacených demonstrantech zasáhl do práv Jany Filipové, jedné z účastnic protestů proti vládě v roce 2018. Tvrdí to Nejvyšší soud ve svém novém rozhodnutí. Babiš v reakci odmítl, že by ženě do práv zasáhl.
23. 2. 2022Aktualizováno23. 2. 2022, 18:23|

Policie obvinila autora výroků o nepřímém zabíjení pacientů s covidem z šíření poplašné zprávy

Policie obvinila z šíření poplašné zprávy a pomluvy muže, který na videu obvinil lékaře plzeňské nemocnice, že nepřímo zabíjejí pacienty, když jim nechtějí podávat léky ivermektin a isoprinosin. České televizi to potvrdila mluvčí plzeňské policie Veronika Hokrová. Za šíření poplašné zprávy v době nouzového stavu by obviněnému v případě obžaloby hrozilo až osm let vězení. Nahrávka měla na internetu během dvou dnů téměř padesát tisíc zhlédnutí.
24. 8. 2021|

Polští historici se mají omluvit za tvrzení o kolaboraci za holocaustu. Podle soudu se dopustili pomluvy

Dva prominentní polští historici se mají podle varšavského soudu omluvit za výrok ve své studii, v níž se zabývají chováním některých Poláků k Židům během druhé světové války. Historiky zažalovala žena, která tvrdí, že badatelé pomluvili jejího strýce, jenž podle studie kolaboroval s nacisty. Rozsudek v tomto občanskoprávním sporu zatím není pravomocný. Polští akademici a židovské organizace varují, že proces může ohrozit svobodu bádání v zemi.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 22:02|

Rusko přijímá nový zákon. Bude díky němu moci zablokovat americké internetové giganty

Ruští poslanci schválili ve třetím, závěrečném čtení zákon, který ruskému cenzurnímu úřadu Roskomnadzor dává právo částečně či úplně blokovat internetové platformy a portály, pokud se na ruském území dopouštějí cenzury či „diskriminace ruských médií“. Pod tento zákon spadají populární server YouTube či sociální sítě Facebook a Twitter, které se podle názoru zákonodárců nejčastěji dopouštějí ústrků vůči ruským médiím, upozornil list Kommersant.
23. 12. 2020Aktualizováno23. 12. 2020, 16:55|

Soud uložil Ondráčkovi omluvu za nařčení Horáčka ze spolupráce s StB

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček se má omluvit za výroky o někdejším prezidentském kandidátovi Michalu Horáčkovi, kterého v roce 2017 nařkl ze spolupráce s bývalou komunistickou Státní bezpečností (StB). V pátek o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1, o rozsudku informoval server iDNES.cz. Verdikt není pravomocný a Ondráček se proti němu může odvolat.
18. 12. 2020|

Pomluva už nebude trestným činem, navrhují poslanci ČSSD

Podle novely trestního zákoníku by už pomluva neměla být trestným činem. Návrhem poslanců ČSSD se budou poslanci zabývat na lednové schůzi. Podle předkladatelů chrání oběti pomluv dostatečně občanský zákoník.
14. 1. 2019|