TÉMA

Skopje

Přítomnost Lavrova na jednání OBSE vyvolala rozpory a napětí

Ve znamení ostrých diplomatických sporů proběhlo ve Skopje zasedání ministrů zahraničí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Mnozí ministři kritizovali ruskou invazi na Ukrajinu. Jednání se na rozdíl od minulého roku zúčastníl i ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov. Ten mezi jiným uvedl, že tato organizace je na pokraji kolapsu.
30. 11. 2023|

Stoltenberg zakončil cestu po Balkáně. Varoval před neklidem v Bosně i ruským vlivem v regionu

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při středečním setkání s lídry balkánských členů Aliance ve Skopje vyzval k překonání konfliktů na západním Balkáně. Žádná ze zemí podle něj nečelí bezprostřední vojenské hrozbě, znepokojení však vyvolává nárůst napětí v Kosovu, rozvrat v Bosně a Hercegovině či nárůst ruského vlivu v regionu. Stoltenberg to prohlásil závěrem svého čtyřdenního turné po Balkánu.
22. 11. 2023|

Evropská unie zahajuje přístupová jednání s Albánií a Severní Makedonií

Evropská unie oficiálně zahajuje přístupové rozhovory s Albánií a Severní Makedonií. Po jednání s premiéry obou zemí a předsedou české vlády Petrem Fialou (ODS) to oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž začnou obě strany ještě v úterý pracovat na adaptaci balkánských států na unijní pravidla.
19. 7. 2022Aktualizováno19. 7. 2022, 15:34|

Severní Makedonie schválila kompromis s Bulharskem, může zahájit přístupové rozhovory s EU

Parlament Severní Makedonie schválil kompromisní dohodu, která má překlenout spor s Bulharskem blokujícím start přístupových rozhovorů s Evropskou unií. Zahájit je může také Albánie, na kterou se bulharské veto rovněž vztahovalo. Podle předsedy Evropské rady Charlese Michela by jednání měla začít již příští týden, zřejmě se tak stane v Česku.
16. 7. 2022Aktualizováno16. 7. 2022, 16:47|

Severní Makedonie vyhostila dalších šest ruských diplomatů. Moskva poslala domů diplomaty EU

Severní Makedonie se rozhodla vyhostit dalších šest ruských diplomatů kvůli jejich nevhodné činnosti. Podle agentury Makfax o tom byl v pátek při předvolání na ministerstvo zahraničí informován ruský velvyslanec Sergej Bazdnikin. Moskva záhy dala najevo, že odpoví stejným způsobem. V krátké době je to druhé vykázání ruských diplomatů ze Severní Makedonie. Moskva v pátek oznámila vyhoštění 18 členů zastoupení Evropské unie v Rusku.
15. 4. 2022Aktualizováno15. 4. 2022, 21:17|

Rusko viní NATO z nebezpečného manévru u Ukrajiny. Do té kvůli vrtulníku tepe Bělorusko

Při leteckém incidentu nad Černým mořem se podařilo zabránit katastrofě, řekla v neděli mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Stroj ruských aerolinek Aeroflot musel podle ní změnit kurz, aby se vyhnul průzkumnému letounu Severoatlantické aliance. NATO ani Spojené státy na obvinění bezprostředně nereagovaly, uvedla agentura AFP. Kvůli údajnému narušení vzdušného prostoru Ukrajinou předvolalo tamního vojenského atašé běloruské ministerstvo obrany, oznámil resort.
5. 12. 2021|

V Severní Makedonii hořela nemocnice pro pacienty s covidem. Zemřelo čtrnáct lidí

Čtrnáct lidských životů si vyžádal požár, který v noci na čtvrtek vypukl v nemocnici pro pacienty s covidem-19 v převážně albánském městě Tetovo v Severní Makedonii. Uvedlo to podle místních médií ministerstvo zdravotnictví, podle kterého v nemocnici bylo celkem 26 pacientů, z nichž dvanáct vyvázlo se zraněním.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 11:53|

„S námi můžete počítat.“ Kulhánek se svým rakouským a slovinským kolegou podpořil vstup Albánie do EU

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) spolu se šéfy diplomacie Rakouska a Slovinska nevidí důvod oddalovat rozhovory o vstupu Albánie a Severní Makedonie do Evropské unie. Trojice se takto vyjádřila po příjezdu do Albánie, druhé zastávky společné cesty věnované tématu rozšiřování EU o balkánské státy.
23. 5. 2021|

Severní Makedonie do Evropské unie patří, uvedl ministr Kulhánek na návštěvě Skopje

Ministři zahraničí Česka, Rakouska a Slovinska při návštěvě Severní Makedonie podpořili tuto balkánskou zemi v její snaze stát se členem Evropské unie. „Evropská integrace není bez šesti západobalkánských zemí úplná,“ řekl po jednání ve Skopje šéf rakouské diplomacie Alexander Schallenberg. Kulhánek zase na Twitteru uvedl, že Severní Makedonie do EU patří.
22. 5. 2021Aktualizováno22. 5. 2021, 15:44|

Česko a Slovensko zablokovaly klíčový dokument k rozšiřování Evropské unie

Česká republika a Slovensko zablokovaly důležitý dokument týkající se dalšího rozšiřování Evropské unie. Důvodem je bulharské veto zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií. Informovala o tom agentura DPA, jejíž zprávu následně potvrdil slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok.
18. 12. 2020|

Tirana a Skopje o krok blíž EU. Členské země se shodly na zahájení rozhovorů

Státy Evropské unie se shodly na zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Po videokonferenci unijních ministrů pro evropské záležitosti o tom informovalo chorvatské předsednictví EU. Rozhodnutí, jehož přijetí loni v říjnu znemožnil nesouhlas několika států v čele s Francií, musí unijní vlády potvrdit písemně.
24. 3. 2020Aktualizováno24. 3. 2020, 17:51|

Řecký ministr obrany rezignoval a oznámil odchod své strany z vlády. Kvůli dohodě s Makedonií

Řecký ministr obrany Panos Kammenos oznámil rezignaci a odchod své strany Nezávislí Řekové z vládní koalice. Učinil tak na protest proti dohodě, která má ukončit letitý spor o název státu sousední Makedonie. Informovala o tom agentura Reuters. Jaké bude mít rezignace důsledky pro fungování vládní koalice i schvalování dohody se sousední Makedonií, dosud není jasné.
13. 1. 2019Aktualizováno13. 1. 2019, 16:25|