TÉMA

Pustevny

Řezbáři dokončují na Pustevnách v rámci festivalu ledové sochy. Letošní téma je biblické

Řezbáři a sochaři dokončují svá ledová díla, která budou k vidění na festivalu ledových soch. Letošní téma je Noemova archa. Návštěvníci tak uvidí kromě samotné biblické archy i páry nejrůznějších zvířecích druhů, které oživí jejich barevná nasvícení. Na festival bylo potřeba zajistit přes čtyřicet tun ledu.
13. 1. 2024|

Nová stavba Brána Pusteven nabídne turistům zázemí i výhledy

Na Pustevnách se otevřelo turistům nové informační centrum s vyhlídkou, parkovištěm a zázemím. Stavba nazvaná Brána Pusteven by měla zvýšit pohodlí návštěvníků.
12. 1. 2024|

30 let zpět: Pustevny v rukou podnikatelů

Pustevny v Beskydech, oblíbený cíl zahraničních i československých turistů, vzbuzovaly neméně velký zájem mezi podnikateli. Do nových vlastnických a ekonomických vztahů postupně přecházely nejen místní chaty, ale také ojedinělý komplex historických objektů postavených ve slohu takzvané lidové secese s valašskými prvky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 1. 2022|

Raketoplán, mimozemšťané nebo znamení zvěrokruhu. Pustevny opět zdobí sochy z ledu

Návštěvníci Pusteven v Beskydech mohou od soboty opět vidět desítky ledových soch. Letošními tématy jsou vesmír a znamení zvěrokruhu. Už od rána na jedno z nejnavštěvovanějších míst Beskyd mířily stovky lidí a před vstupem do speciálních stanů se sochami si návštěvníci museli vystát dlouhé fronty. Sochy budou vystaveny do doby, než roztají, podle pořadatele by to mohlo být aspoň měsíc.
15. 1. 2022|

Pustevny zdražily parkování na dvě stě korun za den, turisté mají využívat autobus

Na vrcholu beskydských Pusteven se od pátku parkuje za dvě stě korun na den. Obec Prostřední Bečva chce zdražením o pětadvacet procent přimět víc turistů, aby nahoru jezdili autobusy. Třeba už během tohoto víkendu, kdy na Pustevnách začíná výstava ledových soch.
14. 1. 2022|

Policisté odložili vyšetřování požáru kostela v zahradě Kinských. Viníka neodhalili

Policie neodhalila viníka požáru, který loni zničil dřevěný pravoslavný kostel svatého Michala v pražské zahradě Kinských. Případ proto odložila. Pokud by se ale objevily nové informace, mohou policisté vyšetřování znovu otevřít.
7. 7. 2021|

Libušín dostal „muzejního Oscara“ za obnovu. Dřevo jsme káceli po úplňku, popisuje ředitel

Muzejním počinem roku 2020 byla vyhlášena obnova národní kulturní památky po požáru. Na místě chaty od architekta Dušana Jurkoviče, která lehla popelem, vyrostla přesná replika z roku 1925. Cenu Gloria Musaealis převzal Jindřich Ondruš, ředitel Národního muzea v přírodě, pod nějž Libušín spadá. Rekonstrukce památkové stavby na Pustevnách tak, aby stejně jako sto let předtím sloužila výletníkům, byla podle něj jediná možnost. „Už v pět hodin ráno po požáru jsme si řekli: Safra, musíme do toho jít,“ uvedl v rozhovoru pro Studio 6.
18. 6. 2021|

Krajský soud potvrdil osvobození kominíka v případu požáru Libušína

Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě pravomocně zprostila obžaloby Pavla Pryszcze z Karvinska, který byl obviněn ze způsobení požáru chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech. Potvrdila loňský rozsudek Okresního soudu ve Vsetíně, který muže osvobodil. Muž měl podle obžaloby způsobit požár národní kulturní památky tím, že v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozilo až osm let vězení.
3. 2. 2021|

Policie otevřela příjezdy do Bedřichova. Ráno byly zavřené kvůli náporu běžkařů

Policie v neděli krátce před půl osmou opět uzavřela příjezdové cesty do Bedřichova na Jablonecku kvůli náporu běžkařů. Okolo 10:00 provoz obnovila v obou směrech, tedy od Jablonce nad Nisou i od Liberce. Hlídky zůstávají ale na místě kvůli dohledu, potvrdil regionální policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Starosta obce Petr Holub (SLK) uvedl, že parkovací kapacity jsou v neděli dostačující. Policie v neděli také reguluje provoz ve směru k horskému středisku Pustevny v Beskydech.
10. 1. 2021Aktualizováno10. 1. 2021, 17:32|

Policie otevřela příjezd k Bedřichovu zavřený kvůli běžkařům. Horská střediska v sobotu čelila náporu

Policie v sobotu na několik hodin uzavřela všechny příjezdové silnice do Bedřichova na Jablonecku po náporu běžkařů. Kvůli jejich autům byly komunikace nepropustné. Na místě řídili provoz dopravní policisté. Silnice se opět otevřela okolo 16:00 s apelem na řidiče, aby respektovali dopravní značení a omezení, informoval regionální mluvčí policie Vojtěch Robovský. Zavřená dále ale zůstává do neděle kvůli dopravnímu kolapsu silnice na Pustevny v Beskydech. A i další zimní areály čelily během soboty náporu turistů.
9. 1. 2021Aktualizováno9. 1. 2021, 19:15|

Oblíbené lokality jsou zavalené turisty, ale také odpadky. Nepomohl ani nouzový stav

Oblíbené přírodní památky plné plastových lahví, obalů od jídla i použitého toaletního papíru. Zejména chráněné krajinné oblasti zápolí s náporem turistů a s velkým množstvím odpadu, který po sobě lidé v přírodě nechávají. ČT to potvrdili správci a provozovatelé sedmi turisticky vytížených lokalit. Například správce beskydských Pusteven odhaduje, že za listopad sebral skoro pětkrát více odpadu než minulý rok. V obci Mšeno na Kokořínsku zase podle tamního starosty evidují stoprocentní nárůst plastu v komunálním odpadu. Problém je největší hlavně v příměstských lesích.
27. 11. 2020|

Prší a hladiny stoupají, dvě říčky ve Slezsku dosáhly třetího stupně

Po vydatných deštích se rozvodnily řeky v Moravskoslezském kraji. Polančice v Polance dosáhla třetího stupně povodňové aktivity, tedy stavu ohrožení, kolem půl desáté večer ale kulminovala. Později v noci stoupla na nejvšší stupeň také Krasovka na Bruntálsku. Povodně hrozí i na dalších místech Česka, hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval před vydatnými dešti. Extrémní nebezpečí povodní hrozí od úterního večera na Chrudimsku a Pardubicku, od středy pak i v obcích s rozšířenou působností Moravská Třebová a Mohelnice.
13. 10. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 23:35|

Libušín přivítá po obnově první návštěvníky, restaurace otevře až na podzim

Obnova Libušína na Pustevnách v Beskydech je po šesti letech u konce. Veřejnosti se objekt otevře ve čtvrtek. Chata postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče sloužila jako jídelna, v březnu roku 2014 vyhořela. Muzeum se poté rozhodlo pro rekonstrukci objektu, který byl v roce 1995 prohlášen národní kulturní památkou. Celkové náklady na obnovu Libušína přesáhly sto sedmnáct milionů korun.
28. 7. 2020|

Požár Libušína zůstane bez trestu. Soud zprostil obžaloby muže, který měl zajistit opravu komínů

Okresní soud ve Vsetíně zprostil obžaloby Pavla Pryszcze za požár Libušína na Pustevnách. Hrozilo mu původně dva až osm let vězení za ohrožení z nedbalosti, které se měl dopustit při opravě komínů. Práci zadal dvěma zaměstnancům, kteří nebyli odborně způsobilí. Podle soudu není vyloučená ani možnost úmyslného zapálení památky, i když se ji nepodařilo prokázat.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 11:41|

Rekonstrukce Libušína skončila. Muzeum hledá nájemce

Rekonstrukce chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech je u konce. Veřejnosti by se měla otevřít ve druhé polovině července. Libušín, společně se sousedním hotelem Maměnka, spravuje Národní muzeum v přírodě, které teď hledá nájemce obou objektů.
12. 5. 2020|

Rekonstrukce Libušína míří do finále. Malíři a truhláři dokončují interiéry

Rekonstrukce chaty Libušín na Pustevnách pokračuje. Nezastavila ji ani opatření kvůli koronaviru. V budově pracují malíři a truhláři, kteří dokončují obnovu interiéru. Hotovo by mělo být do konce dubna, pak bude následovat kolaudace. Slavnostní otevření je naplánováno na 1. července 2020.
24. 3. 2020|

Lanovka na Pustevny slaví osmdesát let

Jeden ze symbolů Beskyd. Původní lanovka z roku 1940 byla první sedačkovou lanovkou na světě. V 50. letech 20. století byla nahrazena novější dráhou, ta současná pochází z 80. let 20. století. Pustevny každoročně navštíví na 500 000 lidí.
3. 3. 2020|

Lanovka na Pustevny slaví osmdesát let. K jubileu dostane kabinky pro deset lidí

Provozovatel lanové dráhy z Ráztoky na Pustevny v Beskydech chystá její výměnu, sedačkovou lanovku nahradí kabinková. Náklady na modernizaci se odhadují na zhruba 150 milionů korun, firma už má vydaná stavební i územní povolení, nyní řeší financování.  Nejstarší sedačková lanovka v Česku funguje už osmdesát let. V roce 1956 prošla kompletní rekonstrukcí, zcela nová a delší lanová dráha začala na Pustevny jezdit v roce 1987.
2. 3. 2020|

Libušín otevře v pestrých barvách. Roubenou chatu dokončují dělníci

Obnova vyhořelé chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech finišuje, zvenčí je objekt téměř hotový, řada prací je dokončená i v interiéru. Veřejnosti by se Libušín mohl otevřít letošní rok před letní návštěvnickou sezonou. Chata postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče vyhořela v březnu 2014. Muzeum poté rozhodlo o obnově objektu.
10. 1. 2020|

Jurkovičovy dřevěné skvosty zdobí Pustevny už 120 let. Libušín i Maměnku si lidé prohlédnou příští rok

Dvě dominanty beskydského vrcholu Pustevny, Libušín a Maměnka, slaví 120 let od svého otevření. Zdobné dřevěné stavby architekta Dušana Jurkoviče se momentálně vrací do své původní podoby. V případě Libušína je to však o něco složitější, protože se musí postavit celý znovu. Dříve hojně navštěvovanou útulnu totiž před pěti lety kompetně zničil požár.
7. 8. 2019|

Libušín a Maměnka, dvě krásky pod Radhoštěm. Pustevny slaví 120 let

Když se členové Pohorské jednoty poprvé sešli na Radhošti, nikdo z nich netušil, že se o 120 let později budou po Pustevnách toulat tisíce turistů. Dne 6. srpna 1899 byly dvě chaty zvané útulny, Libušín a Maměnka, slavnostně otevřeny a začala se psát nová historie. Začátkem března 2014 však cenný dřevěný skvost s malbami od Mikoláše Alše zachvátil oheň. Rekonstrukce by měla být dokončena na podzim letošního roku.
6. 8. 2019|

Turistů v Česku přibývá, letos by jich mohlo být přes 22 milionů. Ne všechna místa to vítají

Turistická sezona právě vrcholí. Agentura CzechTourism věří, že se počet turistů, kteří navštíví Česko a stráví tu minimálně jednu noc, přehoupne vůbec poprvé přes 22 milionů. Nejvíc lidí přijíždí tradičně z Německa, zájem o české památky ale roste mezi obyvateli Číny. Jejich počty se rok od roku zvyšují o desítky procent a už nyní čínští turisté svým počtem přeskočili ty z Ruska nebo Spojených států.
28. 7. 2019|

Státní zástupce znovu obžaloval muže, který opravoval komín vyhořelého Libušína

Za požár chaty Libušín na beskydských Pustevnách půjde znovu před soud muž z Karvinska. Podezřelý je ze zanedbání opravy komínových těles, hrozí mu až osm let vězení. Státní zástupce Jiří Sachr ČT potvrdil, že na muže podal obžalobu. Poprvé to udělal už před dvěma lety, vsetínský soud tehdy věc ale policii vrátil k došetření.
14. 6. 2019|

Vyšetřování požáru Libušína skončilo. K soudu by měl jít opravář komínu Jurkovičovy chaty

Vsetínská policie ukončila vyšetřování požáru chaty Libušín architekta Dušana Jurkoviče na Pustevnách. Opětovná obžaloba by měla padnout za několik dnů. Trestní odpovědnost za požár policie i státní zastupitelství připisují muži z Karvinska, který údajně v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osmileté vězení.
12. 6. 2019Aktualizováno12. 6. 2019, 14:55|