TÉMA

Předseda vlády

Expremiér Nečas a jeho manželka dostali v kauze poslaneckých trafik podmíněné tresty
Podmíněné a peněžité tresty udělil soud bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS), jeho manželce Janě Nečasové a někdejšímu náměstkovi ministra zemědělství Romanu Bočkovi. Všechny uznal vinnými v kauze takzvaných poslaneckých trafik. Nečas i advokáti dalších obžalovaných v závěrečných řečech apelovali na soud, aby je zprostil obžaloby, tvrdili, že jsou nevinní. Verdikt – zatím nepravomocný – ale odpovídá spíše tomu, co navrhl státní zástupce Rostislav Bajger.
13. 6. 2023Aktualizováno13. 6. 2023, 18:57|
Soud potvrdil expremiéru Nečasovi trest za lživou výpověď ve prospěch manželky
Bývalý předseda vlády Petr Nečas (ODS) dvakrát křivě svědčil u soudu ve prospěch své manželky Jany (dříve Nagyové). Shodl se na tom odvolací soudní senát, který Nečasovi potvrdil roční podmíněný trest a peněžitý trest ve výši sto tisíc korun. Nečas se tak stal prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze. Lživě vypovídal v případu zneužití Vojenského zpravodajství, který v roce 2013 přispěl k pádu jeho vlády. Nečas trvá na tom, že hovořil pravdu.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 13:02|
Zeman nemůže jmenování Hladíka blokovat, pokud nemá vážný důvod, míní ústavní právník
Prezident republiky nemůže blokovat jmenování členů vlády, domnívá se ústavní právník Jan Wintr, podle kterého Miloš Zeman má jmenovat Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí. Postup současného prezidenta označil za nesprávný. Wintr byl hostem Interview ČT24, kde také zhodnotil Zemanovo působení v úřadu.
5. 1. 2023|
Chci, abychom byli pohromadě i navzdory rozdílům, řekl Fiala k slavnostní večeři českých premiérů
Premiér Petr Fiala (ODS) se v podvečer v pražské Kramářově vile setkal se svými devíti předchůdci ve funkci předsedy vlády. Pozval je na slavnostní večeři u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky. Chci a pokládám za vhodné, abychom v takovýchto slavnostních chvílích byli všichni pohromadě, řekl Fiala na tiskové konferenci po obědě s hlavou státu. Po večeři se současní i bývalí političtí představitelé sešli na koncertě v pražském Rudolfinu, který připravil úřad vlády ve spolupráci s Českou filharmonií.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 22:19|
30 let zpět: Demonstrace horníků na Staroměstském náměstí
Okolo pěti tisíc horníků demonstrovalo na Staroměstském náměstí za vytvoření podmínek nezbytných pro transformaci odvětví a dořešení ekonomických a sociálních problémů. V prohlášení, které členové krizového štábu předali vládě, mimo jiné stálo: „Zkušenosti posledních let zcela zřetelně ukázaly, že z dosavadních slibů bylo splněno zcela nebo částečně jen to, co jsme si vynutili urgencemi, demonstracemi či stávkovými pohotovostmi.“ Takovéto jednání ovšem odmítl jak ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, tak i premiér Václav Klaus.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 11. 2022|Archiv ČT
Novým britským premiérem bude Rishi Sunak
Britská Konzervativní strana v pondělí potvrdila Rishiho Sunaka jako svého nového lídra, zároveň se stane novým premiérem Spojeného království. Král Karel III. jej do funkce jmenuje v úterý dopoledne poté, co přijme rezignaci odcházející šéfky vlády Liz Trussové, uvedla stanice BBC. Sunak by podle ní měl také vystoupit s projevem před sídlem premiéra v Downing Street.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 18:25|vkl
Střelec z bratislavského gaybaru původně cílil na premiéra Hegera, tvrdí šéf policie
Střelec, který minulý týden u bratislavského gaybaru Tepláreň zabil dva lidi, původně podle šéfa slovenské policie Štefana Hamrana plánoval zaútočit na premiéra Eduarda Hegera. Když mu záměr útoku na ministerského předsedu nevyšel, vybral si jiný vyhlédnutý cíl, a to byla Tepláreň, řekl v úterý Hamran v diskusní relaci televize Joj.
18. 10. 2022|
Ještě letos zprovozníme 25 kilometrů nových dálnic, řekl Fiala po jednání s Kupkou
Předseda vlády Petr Fiala (ODS) zahájil na ministerstvu dopravy sérii bilančních rozhovorů. S šéfem resortu Martinem Kupkou (ODS) diskutoval zejména o zlepšení infrastruktury v Česku, o dostavbě klíčových komunikací a situaci v železniční dopravě. Stát podle něj letos otevře téměř pětadvacet kilometrů nových dálnic a v příštím roce dokončí dalších 40 kilometrů.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 11:53|
Priority českého předsednictví jsou stejné jako roku 2009, tvrdí Topolánek
Česká republika by se měla podle bývalého premiéra Mirka Topolánka během předsednictví v Radě Evropské unie zaměřit na energetiku. Zejména energetická bezpečnost je podle něj, stejně jako během prvního předsednictví v roce 2009, stále absolutně dominantním tématem. Nynější předseda výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky Topolánek byl hostem pořadu Interview ČT24.
17. 6. 2022|
Papež podpořil ukrajinský lid, řekl po audienci Fiala. Františka pozval do Česka
Velkou podporu ukrajinskému lidu a jeho nynějšímu zápasu vyjádřil papež František při přijetí českého premiéra Petra Fialy (ODS). Šéf české vlády to řekl ve Vatikánu poté, co opustil Apoštolský palác, kde s hlavou katolické církve strávil přibližně hodinu. Audience byla pro předsedu vlády podle jeho vlastního vyjádření „obrovská čest“. Papeže Fiala pozval k návštěvě České republiky. Ačkoliv je podle něj na reakci Vatikánu ještě brzy, premiér věří, že František přijede, pokud mu to dovolí zdravotní stav a bude k tomu mít příležitost. Podle Vatikánu rozhovory ukázaly dobrý stav vzájemných vztahů i vůli je dále zlepšit.
9. 6. 2022Aktualizováno9. 6. 2022, 12:27|
Ukrajinci bojují i za nás, zásah NATO by vedl ke světové válce, myslí si premiér Fiala
Hostem úterního speciálu Událostí, komentářů České televize byl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Hodnotil vývoj bojů na Ukrajině i související problémy v Evropě. „Naději mi dává spousta věcí. Třeba to, že reakce je nyní jasná a jednoznačná,“ řekl premiér na úvod rozhovoru.
1. 3. 2022Aktualizováno1. 3. 2022, 23:13|
30 let zpět: „My, lid České republiky, a my, lid Slovenské republiky“
„Česká republika a Slovenská republika, které spolu dobrovolně tvoří společný stát, Českou a Slovenskou Federativní republiku, respektují navzájem svou svrchovanost a svrchovanost společného státu.“ Na těchto principech byl postaven návrh smlouvy o státoprávním uspořádání společného státu. Smlouvu připravila společná komise České národní rady a Slovenské národní rady na jednání v Milovech. Návrhem smlouvy se měly nejprve zabývat politické strany a posléze ČNR a SNR. V případě jejího schválení mělo dojít k jejímu projednání Federálním shromážděním.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
9. 2. 2022|Archiv ČT
Se změnou Ústavy by mělo být Česko podle Pekarové Adamové opatrné. Havlíček by při nerespektování nálezu ÚS zřejmě podpořil žalobu na prezidenta
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v Otázkách Václava Moravce kritizovala postup prezidenta Miloše Zemana, který do funkce ministra zahraničí nechce jmenovat Jana Lipavského (Piráti). Uvedla však, že při případné změně Ústavy by se mělo postupovat obezřetně. Ministr dopravy a průmyslu a obchodu v demisi Karel Havlíček (ANO) neví, zda by Zeman Lipavského jmenoval, pokud by Ústavní soud (ÚS) v kompetenční žalobě vyhověl designovanému premiérovi Petru Fialovi (ODS). V takovém případě by ale zřejmě hlasoval pro ústavní žalobu na prezidenta. Profesor právní filozofie a sociologie a ředitel Centra pro právo a společnost z univerzity v Cardiffu Jiří Přibáň řekl, že Zeman je pro Česko varováním.
12. 12. 2021|
Ve sporu o jmenování Lipavského ústavní právníci převážně nesouhlasí s postojem prezidenta
Prezident republiky Miloš Zeman odmítl jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) uvažuje, že se obrátí na Ústavní soud, aby jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně nových členů vlády. Ústavní právníci mají na oprávněnost postupu prezidenta různé názory, byť v jejich vyjádřeních pro ČT či agenturu ČTK převažuje postoj, že k tomu oprávněn není.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 23:16|
Nemůžeme mít pocit, že jedeme na Titaniku a všechno je v pořádku, říká exprezident Václav Klaus
Česko opět stojí na klíčové křižovatce, na které začíná jít o všechno. Na akci, která připomněla výročí vzniku Československa, to v Míčovně na Pražském hradě řekl bývalý prezident Václav Klaus. Hrozbu vidí například v omezeních spojených s koronavirovu pandemií. Podle něj spolu s ní společnost přijala mylné vidění světa. Za chybný vnímá i vývoj Evropské unie. Domnívá se, že přešla od integrace k unifikaci. Řekl to ve svátečním Interview ČT24.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 20:11|
Je po volbách – a co bude dál? Do třiceti dní se sejde sněmovna, s vládou je na tahu prezident
Voliči rozhodli o novém složení Poslanecké sněmovny a v následujících dnech a týdnech Česko čeká nová dělba moci. Nejpozději do třiceti dní se sejde nová dolní komora, která také zvolí své orgány, prezident republiky pak vybere politika, kterého pověří jednáním o sestavení vlády. Většinu po volbách sice mají dosud opoziční koalice, první, kdo míří za Zemanem, je ale dosavadní premiér Andrej Babiš.
9. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 04:34|
Děkan pražských práv: Povolební vyjednávání by měla být rychlá, novou vládu můžeme potřebovat
Hledání vládní většiny v nové Poslanecké sněmovně, která vzejde z víkendových voleb, by podle děkana pražských práv Jana Kuklíka mělo s ohledem na pandemická rizika probíhat rychleji než v předchozích letech. Prohlásil to v Interview ČT24 a upozornil i na nezbytnou úlohu prezidenta, jenž je v těchto dnech ovšem zdravotně indisponovaný.
8. 10. 2021|
Babiš se Kalouskovi nemusí omlouvat za výroky ve sněmovně, rozhodl nepravomocně soud
Premiér Andrej Babiš (ANO) se nemusí omlouvat bývalému poslanci Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výroky, které o něm pronesl v Poslanecké sněmovně. Ve středu o tom rozhodl soud, podle nějž by případnou odpovědnost za premiérova slova beztak nesl stát, nikoliv Babiš osobně. Verdikt není pravomocný. Premiér o svém politickém rivalovi prohlásil, že rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 12:52|
Václav Klaus slaví osmdesáté narozeniny
Václav Klaus slaví osmdesáté narozeniny. Bývalý český prezident patří do čela skupiny lidí, kteří nesou největší zodpovědnost za polistopadový vývoj země. Po listopadu 1989 se po více než třiadvacet let pohyboval ve vrcholných politických funkcích. Stál u zrodu Občanské demokratické strany a jedenáct let byl jejím předsedou. Kulaté narozeniny oslavil v pátek na Pražském hradě. Vydává čtyři nové publikace.
19. 6. 2021|bja
Česko navštíví nový slovenský premiér, setká se i s prezidentem Zemanem
Českou republiku příští týden navštíví nový slovenský premiér Eduard Heger. Mimo jiné se setká s prezidentem Milošem Zemanem. Podle informací od prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka se schůzka uskuteční ve čtvrtek na zámku v Lánech.
11. 4. 2021|
Žádný spojenec Hitlera, ale oběť monstrprocesu. Rodina se snaží rehabilitovat generála Syrového
Legionář, bývalý předseda vlády a ministr národní obrany, ale podle stále platného rozsudku také zrádce – to vše je generál Jan Syrový. Jeho rodina se nyní pokouší to poslední změnit. Praprasynovec Syrového nyní žádá o obnovení procesu z roku 1947, který odsoudil jeho příbuzného za válečnou zradu. Proces byl už tehdy podle něj zmanipulovaný, což dokazuje mimo jiné i to, že se na něm podílel Josef Urválek – prokurátor, který má na svědomí mimo jiné monstrprocesy s Miladou Horákovou nebo Rudolfem Slánským.
31. 3. 2021|Aneta Černá
Ústavní soud by měl vyslechnout Babiše kvůli termínu voleb, žádá skupina senátorů
Skupina senátorů, která u Ústavního soudu zpochybnila vyhlášený termín sněmovních voleb, žádá o přednostní projednání návrhu a výslech předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Návrhem, který soud ve středu zpřístupnil na svém webu, se jako soudce zpravodaj bude zabývat Vojtěch Šimíček, který patří k expertům na volební problematiku. V době působení u Nejvyššího správního soudu předsedal volebnímu senátu.
13. 1. 2021|
Zeman vrátil bez podpisu daňový balíček do sněmovny, platit bude od začátku ledna
Prezident Miloš Zeman v pondělí vrátil daňový balíček bez podpisu předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO). Hlava státu už dříve oznámila, že zákon nevetuje, ale ani nepodepíše a umožní tak, aby začal platit. Stane se tak od začátku ledna, ministerstvo vnitra už podle svého mluvčího Ondřeje Krátošky dostalo z Poslanecké sněmovny příkaz k jeho vyhlášení. Publikován bude 31. prosince, potvrdil také Vondráček.
29. 12. 2020Aktualizováno29. 12. 2020, 22:41|
Facebook smazal Matovičovy příspěvky s karikaturami. Neozdrojoval autora, píše Denník N
Sociální síť Facebook odstranila několik příspěvků předsedy slovenské vlády Igora Matoviče, ve kterých sdílel karikatury bez uvedení zdroje či jejich autora. V úterý to napsal slovenský list Denník N, jenž zmíněné kresby Martina Šútovce otiskl.
10. 11. 2020|