TÉMA

Porodnictví

30 let zpět: Problematické užívání antikoncepce

Československo před 30 lety trápilo špatné užívání hormonální antikoncepce, situace byla druhá nejhorší v Evropě. Hlavními problémy byla nedostatečná informovanost a předsudky, které měly jak ženy, tak samotní lékaři. Další nevyřešenou otázkou byla cena a případné bezplatné poskytování pilulek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 7. 2022|

V českých věznicích nově vzniknou oddělení pro těhotné a matky novorozenců

České věznice budou nově zřizovat oddělení pro těhotné a matky dětí v kojeneckém věku. Soudy totiž od října budou moci u závažných zločinů poslat za mříže těhotné ženy a nechat je tam s novorozencem i po porodu. Povinnost zřídit prostory k těmto účelům věznicím ukládá nová vyhláška, která je reakcí na případ vražedkyně Petry Janákové.
25. 6. 2020|
Události komentáře

Včasný porod je důležitý pro zdraví i společnost, míní lékař. Nejsou pro něj podmínky, říká socioložka

Ženy by měly poprvé rodit mnohem dříve, než je v současnosti v Česku běžné, nejlépe kolem 24 let, vzkázal porodník Antonín Pařízek a jeho slova podpořil i premiér Andrej Babiš (ANO). Dřívější porod je vhodný z medicínského i společenského hlediska, konstatoval v Událostech, komentářích vedoucí perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno Petr Janků. Socioložka Marcela Linková ale upozorňuje, že české ženy nemají pro včasný porod vhodné podmínky. Problematický je pro ně napříkad návrat do práce. V Česku podle ní nejsou podmínky pro svobodnou volbu, kolik dětí bude člověk mít.
29. 5. 2020|

Dostavba porodnice U Apolináře bude stát dvě miliardy korun

Dostavba pražské porodnice U Apolináře Všeobecné fakultní nemocnice bude stát dvě miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví ji plánuje zaregistrovat mezi plánované investice. Nemocnice tak bude podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) pokračovat v její přípravě, uvedl to na tiskové konferenci.
21. 5. 2020|

Studie: Škodlivé částice z ovzduší se mohou přes placentu dostat přímo k lidskému plodu

Ještě nenarozené děti jsou přímo vystavené částicím ze znečištěného ovzduší. Poukázal na to nový výzkum, který publikoval časopis Nature Communications. Vědci během něj našli částice černého uhlíku v plodové části placenty. Zjištění by mohlo pomoct vysvětlit, proč je pobyt na špatném vzduchu spojený se zvýšeným nebezpečím potratů, předčasných porodů nebo nízkou porodní váhou.
19. 9. 2019|

V Motole se narodilo dítě z transplantované dělohy, je první v České republice

V motolské nemocnici v Praze v srpnu porodila žena s transplantovanou dělohou. Její dítě je tak prvním, které se v Česku z transplantované dělohy narodilo. Oznámili to zástupci nemocnice. Sedmadvacetiletá žena podstoupila zákrok v roce 2017, chlapec se jí narodil ve čtvrtek 29. srpna císařským řezem.
17. 9. 2019Aktualizováno17. 9. 2019, 09:42|
Doporučujeme

Nová procedura má oddálit nástup menopauzy až o 20 let. Několik žen už zákrok podstoupilo

Nová lékařská procedura má za cíl posunout dobu, kdy nastává menopauza, a to i o dvacet let. Finančně náročný zákrok zatím nabízí firma ve Velké Británii. Podle lékařů by proceduru mohly využívat v budoucnu tisíce žen, které se potýkají s osteoporózou, srdečními chorobami a dalšími problémy spojenými s menopauzou. Někteří ale varují, že není jasné, jestli je postup úplně bezpečný.
5. 8. 2019Aktualizováno10. 8. 2019, 12:13|

Ženy by si měly vybrat, jak chtějí rodit, tvrdí zastánci domácích porodů. Bezpečnější je to v porodnici, oponují lékaři

Porodnictví v Česku prochází v posledních letech velkými změnami. Ministerstvo zdravotnictví povolilo, že na porod nemusí dohlížet lékař, ale třeba jen asistentka, kterou si žena sama vybere. Zastánci takzvaných porodních domů nebo domácích porodů ale po rezortu chtějí ještě větší svobodu. Porodníci i úřady to odmítají jako velké riziko. Loni Středočeský kraj uložil historicky první pokutu porodní asistentce za účast na domácím porodu a před pár dny se o tomto tématu diskutovalo v Porodnici U Apolináře.
17. 3. 2019|

V porodnici jako doma. Bulovka otevírá Centrum porodní asistence

V Nemocnici Na Bulovce se otevírá Centrum porodní asistence, fakticky jde o takzvaný porodní dům, umístěný však v areálu nemocnice. První nastávající matky by měly začít do předporodní poradny chodit v pátek, rodit budou ještě na klasických sálech. Speciální prostory se otevřou na podzim. Matky budou rodit bez lékařů pod vedením porodních asistentek. V případě komplikací ale bude pomoc nedaleko.
5. 2. 2019|

Ostravská nemocnice otevřela nový Pavilon péče o matku a dítě

Ve Fakultní nemocnici Ostrava se ve čtvrtek otevřel nový Pavilon péče o matku a dítě za zhruba 330 milionů korun. Je propojený s Gynekologicko-porodnickou klinikou a díky jeho dostavbě bude možné zvýšit roční kapacitu porodů na 2700 až 3000. Zároveň tak získala Ostrava jedno z nejmodernějších perinatologických center v zemi, řekl přednosta kliniky Ondřej Šimetka, podle kterého se péče výrazně promění.
10. 1. 2019|