TÉMA

Klasická hudba

Hudebním ředitelem Královské opery v Londýně bude Čech. Zařadí více tuzemských skladatelů

Česká vážná hudba slaví na Britských ostrovech nebývalé úspěchy. Je součástí programu několika tamních oper. Zanedlouho navíc do vedení dvou nejprestižnějších hudebních institucí usednou čeští dirigenti, kteří se netají tím, že pro britské publikum chystají ještě víc domácí vážné hudby.
13. 4. 2024|

Spojení s orchestrem je záhadné, míní dirigent Popelka. Postaví se do čela vídeňských symfoniků

Dříve hrál na kontrabas v prestižních orchestrech zejména v Německu. Dnes je Petr Popelka žádaný dirigent, který od roku 2025 nastoupí jako šéfdirigent k vídeňským symfonikům. Nyní vede Symfonický orchestr Českého rozhlasu, v této sezoně se zároveň loučil v předchozím angažmá v Oslu. Popelka byl hostem pořadu Události, komentáře.
22. 7. 2023|

Multifunkční hala v Brně bude „extrémně předražená“, míní Hollan. Nic neztratíme, reagoval Aberl

Brno si půjčí na novou multifunkční halu 2,2 miliardy korun. Úvěr bude město splácet 25 let a na úrocích zaplatí přes 1,5 miliardy. Podle opozice jde o rizikový krok. Přínos „je neadekvátní obřím miliardám, které se na tento projekt věnují“, uvedl v pátečním pořadu Události, komentáře brněnský zastupitel Matěj Hollan (Žít Brno). Naopak radní pro sport a informační technologie Tomáš Aberl (TOP 09) řekl, že projekt je pro Brno zásadní.
25. 6. 2023|

Sopranistka Kateřina Kněžíková získala prestižní cenu BBC Music Magazine Awards

Česká sopranistka Kateřina Kněžíková získala v Londýně prestižní cenu BBC Music Magazine Awards, která se udílí za klasickou hudbu. Se svým albem Phidylé vyhrála v kategorii „Vocal“. Ocenění je druhou nejvýznamnější hudební britskou cenou v oblasti vážné hudby po „Oscarech klasické hudby“, které udílí měsíčník Gramophone. „Skvělé album Phidylé dává vyniknout úchvatnému tónu jejího hlasu ve skladbách doprovázených orchestrem,“ napsal o Kněžíkové časopis BBC Music Magazine.
29. 4. 2022|

Letošní Pražské jaro se zaměří na soudobou hudbu. Nabídne vídeňské Klangsforum a inspiraci elektronickým ambientem

Sedmasedmdesátý ročník festivalu klasické hudby Pražské jaro představí nový hudební projekt pod názvem Prague Offspring, který se věnuje soudobé hudbě. Díla českých skladatelů zahraje ansábl Klangsforum Vídeň, který patří ke specialistům na současnou klasickou hudbu a stane se rezidenčním souborem projektu. S klavírním koncertem, který je inspirovaný ambientní elektronikou, vystoupí i skladatel Michal Rataj, oznámil ředitel festivalu Roman Bělor. Pražské jaro se letos bude konat od 12. května do 3. června.
22. 3. 2022|

30 let zpět: Světový dirigent Sir Charles Mackerras se stal čestným občanem Prahy

Pražský primátor přijal na Staroměstské radnici Sira Charlese Mackerrase, který se za svůj vztah k české hudbě a k Praze stal čestným občanem hlavního města. Předního světového dirigenta čekala následující den premiéra Mozartovy opery Don Giovanni.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
30. 11. 2021|

Hráli muziku jak žiletky, tak museli do podzemí. Před 40 lety zazněl první koncert Psích vojáků

Jedinečná muzika na hraně žánrů, které dominuje burácení piana a sugestivní hlas Filipa Topola. To jsou Psí vojáci, jedna z nejvýraznějších kapel, které vzešly z undergroundu, známá písněmi jako Žiletky, Chce se mi spát nebo Marilyn Monroe. Svůj první koncert odehráli právě před čtyřiceti lety, 3. listopadu 1979 na Pražských jazzových dnech. Mladí kluci vzbudili zájem publika i Státní bezpečnosti. Na první výslech musel Topol dřív, než dostal občanský průkaz.
3. 11. 2019|

Smyčec by neměl dusit zvuk nástroje. Na smyčcaře Koštejna se obrací i z České filharmonie

Housle nebo violoncella ožívají díky smyčcům a Tomáš Koštejn se stará o to, aby hudebníci měli v rukách kvalitní kusy. Zabývá se jejich opravami i výrobou. Vyučil se sice jako mechanik důlních strojů a velkostrojů, ale ke klasické hudbě má blízko, protože je i vystudovaný kontrabasista.
13. 1. 2019|