TÉMA

Galapágy

Růžoví leguáni se začali znovu rozmnožovat. Ohrožení plazi žijí na jediném místě planety

Vědci objevili na souostroví Galapágy poprvé právě vylíhnutá mláďata a nedospělou populaci velmi vzácného leguána růžového, uvedla agentura Reuters. Ohrožený druh byl objeven teprve před několika lety a na ostrovech nacházejících se téměř tisíc kilometrů západně od pevninské Jižní Ameriky žije jejich jediná kolonie na světě.
28. 12. 2022|

Na galapážském ostrově se po téměř dvou stech letech opět množí vzácní leguáni

Na galapážském ostrově Santiago se znovu po téměř dvou stech letech začali množit vzácní leguáni. Oznámilo to v pondělí vedení tamního národního parku. Jde o leguány galapážské, které na tento ekvádorský ostrov v Tichomoří před třemi lety vypustili ochránci přírody ve snaze obnovit tamní ekosystém. Informoval o tom server televize Deutsche Welle.
3. 8. 2022|

Ekvádor výrazně rozšířil přírodní rezervaci kolem Galapág, měla by pomoci kladivounům či želvám

Ekvádor vytvořil novou mořskou rezervaci kolem souostroví Galapágy. Chce tak rozšířit ochranu ohrožených druhů stěhovavých živočichů. Nově vyhlášené chráněné území představuje zhruba třetinu celé mořské rezervace kolem souostroví, která patří k největším na světě.
15. 1. 2022|

Vědci bojují za záchranu podmořské „superdálnice“ nedaleko Galapág. Ohrožují ji čínští rybáři

Hluboko v Tichém oceánu se rozprostírá podmořská „superdálnice“ – 700 kilometrů dlouhý úsek mezi mořskými rezervacemi ekvádorských Galapág a kostarického Kokosového ostrova. Oblast je zásadní pro žraloky, želvy a další mořské živočichy, ohrožují ji ale rybářská plavidla, napsal server CNN.
19. 7. 2021|

Darwinův oblouk u Galapág se zhroutil. Může za to eroze, tvrdí ekvádorská vláda

Slavný skalní útvar Darwinův oblouk u Galapág se zřítil do Tichého oceánu. Důvodem podle ekvádorského ministerstva životního prostředí byla přirozená eroze, napsal v úterý server BBC. Agentura AFP podotkla, že na snímcích zveřejněných úřady je vidět, jak z původního obloukovitého tvaru zbyly jen dva sloupovité útvary.
19. 5. 2021|

Čínští rybáři krouží kolem Galapág. Ekvádor je odhodlán tamní rezervaci hájit

Vzácné přírodní bohatství na místě, které poskytlo inspiraci k objevu evoluce, je v ohrožení. Ekvádor s napětím sleduje více než dvě stě padesát hlavně čínských rybářských lodí, které se pohybují blízko Galapág. V mořské rezervaci a na ostrovech žije řada jedinečných druhů živočichů. Už před třemi lety tu úřady zadržely čínské plavidlo s třemi sty tunami ilegálně vylovených ryb.
30. 7. 2020|

Želví samec Diego pomohl zachránit svůj druh. Zplodil stovky potomků, teď se vrací do volné přírody

V tichomořském souostroví Galapágy bude do volné přírody vypuštěn samec želvy sloní, jehož libido pomohlo zachránit vlastní druh před vyhynutím. S odvoláním na správu Galapážského národního parku o tom informoval server BBC.
14. 1. 2020|

Nevymřela. Biologové objevili želvu, která měla už před stoletím vyhynout

V posledních letech se stále objevují zprávy o tom, který živočišný druh vyhynul. Jen výjimečně se objeví příběh s opačnou zápletkou. Na Galapágách se tento měsíc podařilo objevit želvu, o které se vědci domnívali, že už před 112 lety vyhynula. Přesto se jedna skrývala v odlehlé části ostrova mezi lávovými poli. A vědci doufají, že by nemusela být poslední svého druhu.
3. 3. 2019|

Biologové na Galapágách vrátili draky do sopek. Vzácní leguáni mají šanci na záchranu

Ochránci přírody vypustili do volné přírody na galapážském ostrově Santiago 1400 vzácných leguánů. Do tamního ekosystému se tento ještěr vrátil ze sousedního ostrova téměř dvě století poté, co tam vyhynul. S odvoláním na ekvádorské úřady o tom informoval britský list The Guardian.
9. 1. 2019|