TÉMA

Všetaty

Tři středočeské obce mohou přijít o většinu spojů, pokud nepřistoupí na krajský systém úhrad. Kladno se soudí

Všetaty, Byšice a Tišice dostaly od Středočeského kraje ultimátum, aby se rozhodly, zda přistoupí na takzvané standardy dopravní obslužnosti. Ty hejtmanství zavedlo před dvěma lety a dohodu na nich s krajem uzavřelo 95 procent obcí v regionu. Kromě těchto tří obcí s krajem smlouvu neuzavřelo ani město Kladno, které se teď s hejmanstvím soudí.
15. 8. 2023|

Bouřky o víkendu komplikovaly dopravu. Na severu Čech se objevila supercela

Bouřky v sobotu a v neděli zasáhly Česko a komplikovaly dopravu na železnici. Na několika místech stromy po bouřce popadaly na koleje nebo na trolejové vedení. Středočeští hasiči v neděli odpoledne a večer nejčastěji zasahovali na Mělnicku. Většinou odstraňovali spadlé stromy nebo čerpali vodu z budov. Na Mělnicku se podle meteorologů objevila i takzvaná supercela a padaly tam kroupy o velikosti tří až čtyř centimetrů. S ohledem na deštivé počasí také už není v žádném kraji riziko vzniku a šíření požárů. Informuje o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 22:25|

Před 52 lety se Palach pokusil vyburcovat Čechoslováky. Jeho čin si připomněli představitelé Senátu

Obhajoba svobody a snaha vyvést národ z nesvobody byl podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) bezprecedentní čin studenta Jana Palacha, který se před 52 lety upálil na Václavském náměstí v Praze. Počátkem roku 1969 tak učinil v pokusu o vyburcování lidí z letargie, do níž společnost upadala po srpnové okupaci země vojsky Varšavské smlouvy. V den 52. výročí jeho činu Vystrčil s dalšími třemi senátory položil květiny a svíčky v místě, kde událost připomíná dřevěný kříž v chodníku pod Národním muzeem.
16. 1. 2021|

Před 30 lety se vrátily ostatky Jana Palacha na Olšanské hřbitovy. Původní hrob zničili komunisté

V rámci svátku zemřelých si lidé připomínají také odkaz Jana Palacha. Minulou neděli uplynulo přesně 30 let od navrácení jeho ostatků na Olšanské hřbitovy. Původní hrob zničili komunisté – vadilo jim, že se stal poutním místem. Obnovený byl až po sametové revoluci.
1. 11. 2020|

Národní cenu za architekturu získala hala v Modřicích. Je přátelská k sousedům, ocenila porota

Vítězem Národní ceny za architekturu se stala městská hala v Modřicích. „Čistě komunikuje s veřejností a je přátelský k jeho sousedům. Je velmi elegantní a velmi střízlivý. Nekřičí do veřejného prostoru, ale zve lidi dovnitř, je tam místo pro každého,“ ocenila soubor staveb předsedkyně poroty, nizozemská architektka Fokke Moerelová. Kromě Grand Prix Architektů upozornily ceny, organizované Obcí architektů, také na nejlepší rodinný dům, interiér či nově na šetrnou stavbu. Přehled vyznamenaných projektů nabízí následující fotogalerie. Za celoživotní přínos byl oceněn Jiří Lasovský.
8. 10. 2020|

Utajený pomník Jana Palacha v centru Prahy bude po desítkách let dokončen

Před 51 lety se na protest proti začínající normalizaci upálil Jan Palach. Tichou vzpomínkou a svíčkami si oběť dvacetiletého studenta připomněli lidé po celé zemi. V Praze na Václavském náměstí položili květiny premiéři skupiny V4 i běžní občané. Do roka poblíž místa Palachova činu vznikne památník, jehož myšlenka vznikla už před půl stoletím. Tajemství nese více než třicetimetrový pylon u budovy bývalého Federálního shromáždění.
16. 1. 2020|

Hrana zla a schody vedoucí nikam. Památník Jana Palacha připomíná osud upáleného studenta

Národní muzeum ve středu otevřelo ve Všetatech na Mělnicku Palachův památník. Připomíná osud Jana Palacha, jenž se v roce 1969 upálil na protest proti sovětské okupaci. Expozice vznikla v jeho rodném domě, ve vedlejší nové budově si pak návštěvníci mohou připomenout multimediální formou Palachův život i 60. léta v Československu. V památníku se bude promítat i dokument o Palachovi, který přímo pro tento účel připravila dokumentaristka Olga Sommerová.
9. 10. 2019Aktualizováno9. 10. 2019, 15:22|

Otevření památníku Jana Palacha se odkládá na 9. říjen

Otevření památníku Jana Palacha ve Všetatech se opět odkládá. Národní muzeum ho definitivně otevře až ve středu 9. října 2019. České televizi to potvrdila mluvčí muzea Lenka Boučková. Podle ní byl devátý říjnový den zvolen kvůli časovým možnostem hostů. Památník měl být původně otevřen už 21. srpna, pak se termín posunul na poslední zářijový víkend.
27. 9. 2019|

Sedm statečných. Národními kulturními památkami se mají stát místa spojená s bojem za svobodu

Svoboda není zadarmo, připomínají objekty a místa, které by se měly letos stát národními kulturními památkami. Ministerstvo kultury se při výběru soustředí na určité téma. Po loňských sakrálních stavbách tak letos vybíralo pod vlivem blížícího se výročí sametové revoluce. Podle informací Lidových novin navrhlo sedm míst spojených s bojem Čechů za svobodu a demokracii, blíže je představuje následující fotogalerie. Návrh ještě musí projednat vláda.
18. 9. 2019|

Palachovo muzeum ve Všetatech se otevře až na podzim. Na výročí okupace ještě nebude připravené

Památník Jana Palacha ve Všetatech nebude dokončený na výročí invaze pěti armád Varšavské smlouvy. Právě na 21. srpna bylo plánované slavnostní otevření rodného domu Jana Palacha. Podle mluvčí Národního muzea Šárky Bukvajové se památník veřejnosti otevře až v druhé polovině září. Zdržení je způsobeno stavebními pracemi.
17. 8. 2019|

Zvony, kniha i nová pamětní deska. Lidé si připomínali Palachovu smrt jako výzvu k aktivitě

Přesně před padesáti lety zemřel Jan Palach. V nemocnici po třech dnech podlehl následkům popálení. Jeho památku připomíná po celém Česku řada akcí. Nejvýraznější vzpomínku uspořádali ve Všetatech. V Mělníku vydali knihu a v Olomouci se rozezněly zvony. Na Palachovu výzvu k aktivitě vzpomínali i krajané v Londýně.
19. 1. 2019Aktualizováno19. 1. 2019, 18:34|

Místo střechy plachta. Dům Palachových se mění v památník, otevře se ale až v srpnu

Ve dnech, kdy si Česko připomíná 50 let od oběti Jana Palacha, je všetatský dům, kde s rodinou žil, obehnán lešeními a místo střechy ho zakrývá plachta. Má v něm vzniknout Palachův památník, k lednovému výročí se však rekonstrukce nestihne. Otevře se proto 21. srpna.
17. 1. 2019|

Palachovým přátelům stačila zpráva, že se upálil student, jmenovat nebylo třeba

Normální, živé dítě, vášnivý diskutér a také člověk, který se chtěl stát významnou osobností. Tak charakterizují Jana Palacha jeho bývalí spolužáci a přátelé z dětství a mládí. Když se ve čtvrtek odpoledne v lednu 1969 zapálil na Václavském náměstí, bylo jeho přátelům hned jasné, kdo to byl. „To byste ho museli znát,“ podotkl ve speciálním vysílání ČT24 k oběti Jana Palacha jeho kamarád z dětství Stanislav Hamr.
16. 1. 2019|

Vzpomínání na Palacha komunisty dráždilo i po dvaceti letech. Týden ho brutálně potlačovali

Třetí lednový týden roku 1989 otřásl komunistickým režimem v Československu. Násilné potlačení pietní akce, která měla připomenout 20. výročí úmrtí Jana Palacha, totiž vyústilo v sérii protirežimních demonstrací. Zapojily se do nich tisíce lidí, a protože trvaly sedm dní, dostaly označení Palachův týden. Síla protestů překvapila nejen vládnoucí komunisty, ale i opozici. Události předznamenaly pád režimu v listopadu 1989.
14. 1. 2019|