TÉMA

Jáchym Topol

Doporučujeme

Pokud se chce AI na našich textech učit, ať nekrade, žádají literáti. Rozsudek může mít celosvětový dopad

On-line databáze Books3 shromažďuje téměř dvě stě tisíc knih, včetně děl českých autorů, které využívají společnosti jako Meta, Microsoft nebo Bloomberg k výcviku umělé inteligence. Ovšem bez vědomí spisovatelů. Část literátů se kvůli porušování autorských práv rozhodla podat žalobu. Pokud soud využívání databáze pro trénink AI omezí nebo zakáže, mohl by rozsudek mít průlomový dopad na nastavení pravidel v této oblasti.
24. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 17:47|

„Pohádkový příběh bohéma s rozzářenýma očima“. Havel podle Topola stále inspiruje v zahraničí

Dílo Václava Havla rezonuje i tam, kde boj o svobodu probíhá v té nejtvrdší formě, řekl o prvním českém prezidentu v Událostech, komentářích programový ředitel Knihovny Václava Havla Jáchym Topol. Až pohádkový příběh muže, který se stal z vězně prezidentem, podle něj stále inspiruje lidi nejen v zahraničí.
7. 10. 2023|

Citlivý člověk vidí krásné věci hned vedle strachu a smrti, oceňuje režisér filmu podle Topola

„Když jsem tu knihu dočetl, cítil jsem žízeň po životě,“ říká o románu Citlivý člověk režisér Tomáš Klein. Topolovu pro adaptaci náročnou knihu převedl na plátno jako svůj režijní celovečerní debut. Temně groteskní drama mělo premiéru v hlavní soutěži karlovarského festivalu.
4. 7. 2023|

Jáchym Topol představil v Oxfordu překlad Citlivého člověka

Jáchym Topol patří mezi nejpřekládanější české spisovatele současnosti. Na půdě Oxfordské univerzity nyní osobně představil anglický překlad svého zatím posledního románu Citlivý člověk. Rozšířil tak nepříliš početnou řadu překladů současné české literatury dostupných čtenářům ve Velké Británii.
15. 2. 2023|

Reportéři ČT: Demokratickým intelektuálům z Ruska v Česku končí vízum. Doma jim hrozí nebezpečí

Po napadení Ukrajiny Ruskem utekly do Česka stovky Rusů, kteří nesouhlasí s režimem tamního prezidenta Vladimira Putina. Dostali jednorázové tříměsíční vízum, jeho platnost jim ale brzy vyprší. Je to i případ dvou manželských párů z Moskvy. Na Česko mají dlouhodobé vazby, podílejí se na výzkumech o totalitních režimech nebo překládají českou literaturu. Do Ruska se vrátit nemohou. Za jejich postoje by jim hrozilo pronásledování. Pro Reportéry ČT o tom natáčel David Vondráček.
24. 5. 2022|

Zasvěcení do dospělosti na bláznivé pouti. Točí se film podle Topolova Citlivého člověka

Začátkem dubna v okolí moravskoslezského Krnova padla první klapka na natáčení nového českého filmu Citlivý člověk, který je volnou adaptací oceňovaného románu spisovatele Jáchyma Topola. Pro režiséra a spoluscenáristu Tomáše Kleina je tento snímek jeho celovečerním debutem. Koproducentem je Česká televize.
5. 4. 2022|

Písňové texty Jáchyma Topola shrnuje kniha. „Extatičtí slovní hadi,“ charakterizuje je editor

Prozaik Jáchym Topol psal v průběhu let také písňové texty nejen pro „své“ Psí vojáky, ale i třeba Moniku Načevu a Davida Kollera. A také některé jeho básně se dočkaly zhudebnění. Všechny tyto verše shrnuje soubor s názvem Udržuj svou ledničku plnou.
18. 10. 2021|

Je to záznam rozervané duše, říká o objevených zápiscích Filipa Topola jeho bratr Jáchym

Knihovna Václava Havla vydává soubor textů Filipa Topola o hudebníkově temném alternativním egu Kiliánu Nedorim. Topol mu již věnoval legendární dvacetiminutovou skladbu, texty o Nedorim ale většinou nebyly dosud publikovány. První část knihy Kilián Nedory tvoří novela Jámy a vítr, druhou pak konvolut črt, písňových textů, básní a próz.
13. 11. 2020|

Odvolací soud výrazně zpřísnil trest ruskému historikovi Dmitrijevovi

Odvolací soud v ruském městě Petrozavodsku výrazně zpřísnil trest vězení historikovi Juriji Dmitrijevovi, známému díky odhalování zločinů z éry komunistického diktátora Josifa Stalina. Dmitrijev byl v první instanci odsouzen za sexuální násilí ke 3,5 roku odnětí svobody, nyní mu byl trest zvýšen na 13 let za mřížemi. Kritici považují proces za vykonstruovaný, zaměřený na diskreditaci historika a znehodnocení jeho díla.
29. 9. 2020Aktualizováno29. 9. 2020, 19:17|

Hráli muziku jak žiletky, tak museli do podzemí. Před 40 lety zazněl první koncert Psích vojáků

Jedinečná muzika na hraně žánrů, které dominuje burácení piana a sugestivní hlas Filipa Topola. To jsou Psí vojáci, jedna z nejvýraznějších kapel, které vzešly z undergroundu, známá písněmi jako Žiletky, Chce se mi spát nebo Marilyn Monroe. Svůj první koncert odehráli právě před čtyřiceti lety, 3. listopadu 1979 na Pražských jazzových dnech. Mladí kluci vzbudili zájem publika i Státní bezpečnosti. Na první výslech musel Topol dřív, než dostal občanský průkaz.
3. 11. 2019|

Recenze: Jáchym Topol v Národním divadle. Mnoho slov, mnoho obrazů, ale daleko nedolehnou

Knize Jáchyma Topola z roku 2001 Noční práce, která roztáčí představivost i asociace na plné obrátky, se nyní rozhodli vtisknout jevištní podobu v pražském Národním divadle pod pozměněným názvem Kouzelná země. Jak to dopadlo?
21. 2. 2019|

Okupace očima malého dítěte. Národní divadlo poprvé hraje Jáchyma Topola

Hrozba v podobě agresivního Ruska, nestálost české povahy nebo bolestný svět dospělých očima dítěte. Takové jsou tematické linky jedné z nejočekávanějších premiér této divadelní sezony. Vychází z knihy Jáchyma Topola Noční práce a pod názvem Kouzelná země ji v režii Jana Mikuláška uvedlo pražské Národní divadlo.
17. 2. 2019|
Události komentáře

Jáchym Topol o Rudých Khmerech: Věřili, že lepší svět připraví tím, že zničí ten starý

Fanatická komunistická sekta kambodžských Rudých Khmerů věřila, že lepší svět připraví tím, že zničí ten starý. V rozhovoru s Danielou Písařovicovou to uvedl spisovatel a novinář Jáchym Topol, který se v minulosti zabýval osudy Vietnamců, jež proti Khmerům bojovali. Právě vietnamská invaze do Kambodži na začátku roku 1979 bestiální totalitní teror před čtyřiceti lety ukončila.
8. 1. 2019|