TÉMA

Valašské muzeum v přírodě

V Příkazích na Olomoucku nově stojí historická roubená stodola, řemeslníci ji přesunuli ze Skaličky u Hranic

Veřejnost může nově v areálu Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích na Olomoucku navštívit téměř pět set let starou stodolu, která je jedním z nejstarších roubených objektů v Česku. Po náročné rekonstrukci byla do Příkaz převezena ze Skaličky u Hranic. O přesunu stodoly se rozhodlo už před dvěma lety, jedním z důvodů byla i záchrana památky. Celá akce vyšla na 4,4 milionu korun.
26. 5. 2022|

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm zůstane zatím zavřený, hrad Helfštýn naopak bránu otevřel

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku v úterý návštěvníkům své venkovní prostory nakonec neotevřelo. Neumožňují to podle jeho ředitele trvající mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví. Po více než půlroční pauze mohli lidé naopak poprvé navštívit zříceninu hradu Helfštýn na Přerovsku.
27. 4. 2021|

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm znovu přivítá návštěvníky, zatím jen ve venkovní části

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku otevře v úterý 27. dubna návštěvníkům své venkovní prostory. Lidé si budou moci projít všechny tři areály, Dřevěné městečko, Valašskou dědinu i Mlýnskou dolinu. Nebudou si však moci prohlédnout interiéry objektů.
23. 4. 2021|

Areál Kolibiska v Rožnově pod Radhoštěm představí život valašských horalů a pastevců

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm buduje nový areál nazvaný Kolibiska. Ten představí mimořádnou rekonstrukci života valašských horalů, pastevců i provozovatelů turistických chat.
15. 4. 2021|

Poslední rozloučení s Danou Zátopkovou. Po dvaceti letech je opět s manželem Emilem na Valašském Slavíně

V Rožnově pod Radhoštěm se lidé rozloučili s Danou Zátopkovou při příležitosti uložení její urny na Valašský Slavín vedle manžela Emila Zátopka. Česká atletická legenda zemřela letos v březnu ve věku 97 let. Na jaře kvůli pandemii koronaviru bylo v pražských Strašnicích jen decentní rozloučení bez přítomnosti veřejnosti.
18. 9. 2020|

Jurkovičovy dřevěné skvosty zdobí Pustevny už 120 let. Libušín i Maměnku si lidé prohlédnou příští rok

Dvě dominanty beskydského vrcholu Pustevny, Libušín a Maměnka, slaví 120 let od svého otevření. Zdobné dřevěné stavby architekta Dušana Jurkoviče se momentálně vrací do své původní podoby. V případě Libušína je to však o něco složitější, protože se musí postavit celý znovu. Dříve hojně navštěvovanou útulnu totiž před pěti lety kompetně zničil požár.
7. 8. 2019|

Muzea v přírodě čekají opravy. Péče se dočkají střechy, fasády i studně

Národní muzeum v přírodě letos chystá opravy ve skanzenech na Moravě i v Čechách. Zaměří se na samotné historické domy, ale i na prohlídkové trasy nebo ochranu proti škůdcům. Muzeum vzniklo v loňském prosinci sloučením Valašského muzea v přírodě se Souborem staveb lidové architektury Příkazy, Souborem lidové architektury Zubrnice a Souborem lidových staveb Vysočina. Opravy vyjdou na 8,5 milionu korun.
25. 7. 2019|

Pět let od požáru Libušína finišují řemeslníci na Pustevnách s novou stavbou

Přesně pět let uplynulo od požáru, který zničil historickou chatu Libušín na beskydských Pustevnách. Na místě spáleniště už stojí nová stavba. Úplně hotovo ještě není, ale víc než stomilionová obnova památky má skončit ještě letos.
3. 3. 2019|

Brněnskou zoo navštívilo nejvíc lidí za posledních dvacet let. Hlavním tahákem byla lvíčata

Rekordní počet lidí loni přišel do brněnské zoologické zahrady. Více než 330 tisíc návštěvníků přilákala hlavně mláďata, ale také hezké počasí. Úspěchy hlásí i jiná místa, například Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, kam loni přišlo přes 350 tisíc návštěvníků.
11. 1. 2019|