TÉMA

Tomáš Koláčný

Lužánky jsou pro Brno symbolem, míní Koláčný. Demolice je nutná, upozornil Aberl

Zchátralý fotbalový stadion Za Lužánkami v Brně půjde k zemi. Důvodem je špatný stav tribun, a proto musí dojít k demolici, vysvětlil v Událostech, komentářích brněnský radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09). Město plánuje výstavbu nového stadionu v areálu výstaviště. Zastupitel Tomáš Koláčný (Piráti) si myslí, že by Brno mělo s demolicí počkat, protože stadion je nejen symbol, ale také proto, že pro město bude financování projektů spojených s výstavbou nového stadionu náročné.
24. 10. 2023|

Brněnské zastupitelstvo odsouhlasilo smlouvu o úvěru na multifunkční halu. Opozice je ke stavbě kritická

Brněnští koaliční zastupitelé v úterý čtyřiceti hlasy schválili smlouvu městské společnosti Arena Brno s Českou spořitelnou na čerpání úvěru 2,2 miliardy korun pro stavbu multifunkční haly v areálu výstaviště. Za výstavbu haly město zaplatí celkově 5,76 miliardy. Podle radního Petra Kratochvíla (ODS) je v této částce miliardová rezerva, řekl to po jednání novinářům. Úvěr bude město splácet 25 let do roku 2050 s úrokem 4,87 procenta, na úrocích tak zaplatí 1,7 miliardy korun.
20. 6. 2023|

Včely jsou v Brně populární. Město pořídilo včelstva a domečky pro hmyz

Brno nechalo po městě rozmístit více než deset včelstev a čtyřicet domečků pro čmeláky. Cílem je zvýšit mezi lidmi ve městě povědomí o včelaření a přínosu včel a zároveň pomoci těm, kteří by se chtěli začít věnovat včelaření.
16. 4. 2022|

Brno má model koncertního sálu za dva miliony. Město na něm ověří akustiku budoucí haly

Na výstaviště v Brně dorazil ve čtvrtek zmenšený akustický model Janáčkova kulturního centra za dva miliony korun. Oproti plánovanému koncertnímu sálu je v poměru 1:10, řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Podle jejího náměstka Tomáše Koláčného (Piráti) město na modelu ověří akustiku vypočítanou pro skutečnou stavbu. Sál bude stát dvě miliardy korun a nabídne 1200 míst pro posluchače. Výběrové řízení na zhotovitele by mělo začít koncem letošního roku.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 16:54|

Brněnské teplárny na Špitálce se zčásti promění na chytrou čtvrť

Zásobit obyvatele Brna teplem je čím dál snazší. Jejich spotřeba totiž výrazně klesá a s tím se snižuje i využití provozů Tepláren Brno. Třeba část toho nejstaršího na Špitálce plánuje vedení města přestavět na chytrou čtvrť. Počítá se i s využitím odstavené chladicí věže.
15. 1. 2021|

Stovky jihomoravských budov nejsou památkou, a víc než třicet let ani nebyly

Česko přišlo o více než dva tisíce kulturních památek. Většina těchto objektů se nachází v Jihomoravském kraji. Jejich nedostatečná památková ochrana vyplývá z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, kam doputoval spor města Brna s ministerstvem kultury kvůli poliklinice Zahradníkova.
14. 1. 2021|

Uber se rozjel po Brně. Po třech letech vrátilo službu na silnice narovnání podmínek s taxikáři

Do Brna se vrací přepravní služba Uber. Řidiče si lidé můžou objednávat od čtvrtečního dopoledne. Roky přitom provoz služby zakazovalo předběžné opatření vydané krajským soudem. Legální návrat moderního přepravce umožnila novela silničního zákona, která platí od července.
30. 7. 2020|

Ze zahrady do zahrady. Turniket propojil vily Tugendhat a Löw-Beer

Zahrady brněnských vil Tugendhat a Löw-Beer se po letech znovu propojily. Návštěvníci mezi nimi můžou od pátku procházet přes turniket. Úprav se dočkaly také cesty, přibylo i nové osvětlení. Práce vyšly celkem na tři miliony korun.
5. 6. 2020|

Brňané přejmenovali Dallas na Moravu. O názvu lodi rozhodla anketa

Renovovaná historická loď, která se vrátila v úterý z loděnice v Hlavečníku na Pardubicku do Brna, ponese jméno Morava. Od roku 1955 už tak bude mít třetí jméno. Rozhodli o tom brněnští radní na základě hlasování obyvatel města. Do ankety se zapojilo 3530 lidí.
3. 6. 2020|

Po jedenácti letech smír. Brno urovná spory s firmou Kliminvest a prodá jí Jaselské kasárny

Brno uzavře dohodu o narovnání se společností Kliminvest, se kterou dlouhodobě vede spory a soudí se kvůli pozemkům v bývalých Jaselských kasárnách. Schválili to zastupitelé. Součástí je prodej pozemků firmě za více než 220 milionů korun a dohoda, že společnost bude s městem spolupracovat na tom, co v místě vznikne.
21. 4. 2020|

Pražská Baba a brněnský Nový dům. Funkcionalistické vilové kolonie jsou Evropským dědictvím

České vilové kolonie získaly označení Evropské dědictví. Osada Baba v Praze a brněnská kolonie Nový dům spolu s dalšími vilovými komplexy v Evropě vznikly po první světové válce a jsou ukázkou funkcionalistické architektury. Návrh tří desítek pražských a šestnácti brněnských vil byl součástí mezinárodního projektu, do kterého se zapojili světoví architekti.
11. 4. 2020|

Ani Moskva, ani Dallas. Brněnští politici vyhlašují nové hlasování o jménu výletní lodi

Z pojmenování opravené lodě brněnského dopravního podniku, která má letos vyplout po mnoha letech na Brněnskou přehradu, se stalo politikum. Vedení města rozhodlo, že neponese původní název Moskva z roku 1955, který si Brňané vybrali v anketě. Byl podle nich poplatný době. Navrhují proto pojmenování Bratislava nebo Morava, o předem vybraných možnostech lidé budou opět hlasovat v anketě.
13. 2. 2020|

Legendární trutnovský festival má rozdunět opuštěné sportoviště u brněnského Anthroposu

Z festivalu Trutnoff se stane Brno On. Po tříleté odmlce by se měla věhlasná akce přesunout ze severu republiky na jih. Organizátoři v úterý jednali s vedením Brna o detailech. Festival by se měl konat v opuštěném sportovním areálu nedaleko Anthroposu.
28. 1. 2020|

Podpora rodin onkologicky nemocných dětí i sázení stromů. Brňané vybrali, kde se uplatní participativní rozpočet

Čtrnáct projektů za celkem 35 milionů korun letos v Brně uspělo v rámci participativního rozpočtu. Nejvíc hlasů dali Brňané projektu na podporu rodin onkologicky nemocných dětí, na druhém místě skončil projekt na výsadbu stromů ve městě, na třetím krytá sportovní hala v Řečkovicích.
3. 12. 2019|

Rozhlédnout se do dáli. Brno postaví rozhlednu na Holedné, řekli si o ni občané

Rozhledna vysoká 35 metrů vyroste v Brně na kopci Holedná. Projekt vzešel z participativního rozpočtu, kam podávají návrhy sami Brňané a lidé o nich potom hlasují. Protože ale náklady na zbudování rozhledny přesáhly nejvyšší možnou částku, město se rozhodlo zaplatit ji zvlášť. Na její stavbu dá Lesům města Brna osm milionů korun.
28. 11. 2019|

Brno potřetí rozděluje peníze z participativního rozpočtu. Lidé nejčastěji chtějí cyklostezky a hřiště

Pětatřicet milionů korun letos rozdělí Brno mezi nejúspěšnější projekty participativního rozpočtu. Lidé návrhy na to, co by chtěli ve svém okolí nechat vybudovat, posílali už potřetí, vlastní hlasování začne v pátek. Nejčastěji Brňané navrhují vybudovat nové cyklostezky, cesty, chodníky, hřiště nebo sportoviště.
29. 10. 2019|

Brno zamýšlí dát za podíl v Technologickém parku půl miliardy. Chce mít využití areálu pod kontrolou

Brněnští zastupitelé schválili záměr nákupu poloviny akcií firmy Technologický park, která poskytuje kancelářské prostory inovativním společnostem a výzkumným institucím v areálu na severu Brna. Cena je přes půl miliardy korun. Pokud akcie Brno získá, bude výlučným vlastníkem.
1. 10. 2019|

Smlouva na 90 let končí blamáží. Brno prý přišlo na nájmu Kleinova paláce o čtvrt miliardy

Nájemci Kleinova paláce na brněnském náměstí Svobody město vypoví smlouvu. V roce 1994 si objekt na 90 let pronajala společnost Credit Lyonnais Bank Praha, dnes CL Equipment and Real Estate Leasing. Místo placení nájmu měla společnost vkládat prostředky do opravy tehdy zchátralé budovy. Podle brněnského magistrátu měla rekonstrukce stát o 250 milionů více, než nájemce skutečně zaplatil.
24. 7. 2019|

Podnikatel Procházka opět bojuje s Brnem. Na parkovištích u Bobycentra vybírá poplatek za vjezd

Na parkovací místa před brněnskou Hokejovou halou mládeže už řidiči nemůžou zadarmo. Bezpečnostní agentura tam vybírá poplatek za vjezd. Vlastnictví parkoviště si nárokuje podnikatel Libor Procházka, se kterým se minulé vedení magistrátu snažilo vyjednat směnu za jiné nemovitosti. To současné chce, aby o tom, komu prostranství patří, rozhodl soud.
4. 1. 2019|