TÉMA

Kouř

„Supermlha“ způsobila hromadnou autonehodu u New Orleans, zemřelo při ní sedm lidí

Při hromadné nehodě poblíž amerického města New Orleans zemřelo během pondělí nejméně sedm lidí, více než dvě desítky zraněných přitom ošetřili v nemocnicích. Důvodem řetězové havárie, v níž uvázlo přes 150 aut včetně kamionů, byla hustá mlha v kombinaci s kouřem z požárů v okolních mokřadech.
24. 10. 2023|

Hasičům se podařilo lokalizovat požár v centru Otrokovic, plameny se už nešíří

Hasiči po zhruba čtyřech hodinách lokalizovali požár průmyslového objektu v Otrokovicích na Zlínsku. Zasahují tam od rána, vyhlásili zvláštní stupeň požárního poplachu, tedy ten nejvyšší, odpoledne jej snížili na třetí. Plameny se už dále nešíří. Na místě zasahovalo 38 jednotek hasičů, několik jednotek už bylo odvoláno. Hasiči ale budou na místě i přes noc. Jeden hasič se při zásahu zranil. Škoda bude podle prvotních odhadů v desítkách milionů korun. Příčina zatím není známá.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 21:45|

Kouř z lesních požárů v Kanadě zahalil část USA. Hořící oblast přesáhla rozlohou Česko

Pro až 80 milionů Američanů od hranic s Kanadou po východní pobřeží a jižně až na úroveň Kentucky ve středu platilo varování před špatnou kvalitou ovzduší. Města zavírají veřejné pláže, ruší koncerty a vyzývají lidi k pobytu uvnitř. Nad území USA se po třech týdnech opět vrátil kouř z hořících kanadských lesů, které trpí nejhorší sezonou lesních požárů od počátku vedení záznamů. Z téměř pěti set aktuálních požárů jich hasiči nemají pod kontrolou více než polovinu.
28. 6. 2023|

Z Veletržního paláce stoupal kouř, hasiči našli jeho zdroj ve vzduchotechnice

Ze střechy budovy Veletržního paláce v pražských Holešovicích stoupal kouř, na místě zasahovali hasiči. Zjistili, že šlo o kouř ze vzduchotechniky. Budova je sídlem Národní galerie.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 23:07|

Znečišťuje koksovna ostravský vzduch? Závěry studie si město i firma vykládají rozdílně

Město Ostrava má k dispozici závěry ze studie, která měla posoudit vliv koksovny v Přívoze na životní prostředí ve městě. Ukázalo se, že v případě znečištění benzo(a)pyrenem dělá příspěvek koksovny asi třetinu povoleného ročního limitu. Zástupci podniku a města ale závěry studie interpretují různě. Podle společnosti je vliv minimální, podle magistrátu naopak značný. Studie uvádí, že situace je nejhorší v těsné blízkosti koksovny.
22. 9. 2022|

Déšť zkropí České Švýcarsko v pátek večer a v sobotu. Bude však slabší, říká meteoroložka ČT

Do Českého Švýcarska dorazí déšť v pátek odpoledne a sobotu, podle meteoroložky ČT Aleny Zárybnické však bude slabší, než ukazovaly modely ze středy. Srážky mohou pomoci nejen hasičům při likvidaci ohnisek požáru, ale také s pročištěním ovzduší. Kvůli nižším teplotám v oblasti se totiž prachové částice rozptylují pomaleji. Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou bouřky hrozit i v dalších krajích, někde může spadnout až 40 milimetrů srážek.
28. 7. 2022Aktualizováno28. 7. 2022, 21:57|

Konec erupce sopky na La Palmě je v nedohlednu. „Jsme jí vydáni na pospas,“ uznal premiér

Konec činnosti sopky na kanárském ostrově La Palma je zatím v nedohlednu, řekl premiér Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres. Sopka chrlí lávu skoro měsíc a jen v neděli na ostrově zaznamenali 42 seizmických otřesů, z nichž největší měl sílu 4,3 stupně. Zrušeno bylo 22 z 38 naplánovaných leteckých spojů.
17. 10. 2021|

Na Mezinárodní vesmírné stanici vyhlásili požární poplach. V ruském modulu byl v noci cítit kouř

Požární poplach zazněl ve čtvrtek časně ráno v ruské části Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), uvedly tiskové agentury s odvoláním na komunikaci kosmonautů s pozemním střediskem. Kosmonauté hlásili kouř a zápach hořícího plastu v ruském modulu Zvezda.
9. 9. 2021|

Lidé si v Havířově připomněli 60. výročí neštěstí v Dole Dukla, při kterém zemřelo 108 lidí

Desítky lidí si ve středu v Havířově připomněly 60. výročí nejtragičtějšího poválečného důlního neštěstí v Česku, při kterém v Dole Dukla zahynulo 108 horníků. Pamětníci události, příbuzní zemřelých, bývalí horníci, zástupci města i těžební společnosti OKD se sešli u památníku se jmény všech obětí na hřbitově v Šumbarku. Pietní akt poté pokračoval ve smuteční síni.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 15:58|

30 let zpět: Výbuch plynu v centru Brna

Hasiči v centru Brna zasahovali u požáru Komerční banky. Museli při tom evakuovat lidi z budovy pomocí žebříků. Oheň ani výbuch plynu však žádnou škodu nenapáchaly. Jaký byl důvod, ukazuje reportáž.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
23. 6. 2021|

Inferno v tříkilometrovém tunelu v Kaprunu. Před dvaceti lety nepřežilo požár lanovky 155 lidí

„To neštěstí je součástí naší historie. Nedá se prostě zapomenout – bude se po generace dál předávat,“ vrací se současný starosta Kaprunu Manfred Gaßner k dvacet let staré tragédii. O tehdejší listopadové sobotě vyjela téměř plná kabina pozemní lanovky ke sjezdovkám na svazích hory Kitzsteinhorn. Trasa dráhy protínala horu tunelem, v kterém vagon zachvátil požár. Naprostá většina pasažérů se udusila nebo uhořela. Za největší katastrofu v poválečných dějinách Rakouska nebyl nikdo potrestán.
11. 11. 2020|

Bezpečnostní pravidla pro panelové domy se liší. Důležitá je volná úniková cesta nebo správné vstupní dveře

Bezpečnostní pravidla, o kterých se hovoří v souvislosti s požárem v Bohumíně, jsou pro různé panelové domy odlišná. Rozhodující je doba, kdy byla budova postavena. Předpisy totiž nikdy neplatí zpětně a přísnější opatření se zavádějí případně až po rekonstrukci. Obecně je důležité sledovat v souvislosti s bezpečností domu čtyři oblasti – zda má příjezdovou cestu a prostor pro hasiče, správné vstupní dveře, volnou únikovou cestu a funkčnost technologií a vybavení.
10. 8. 2020|

Mokrý ručník přes ústa a držet se při zemi, radí hasiči, jak reagovat na požár v domě

Požár ve Vejprtech, při kterém v neděli zemřelo osm lidí, vyvolal otázky nad zabezpečením. A také, jak reagovat v případě požáru. To hasiči pravidelně cvičí i s personálem nebo klienty zdravotnických zařízení. Podle nich je každý případ ojedinělý. Zásadní je jednat rychle, ale zároveň rozvážně.
20. 1. 2020|

V tunelu u Ejpovic hořel vlak, hasiči evakuovali cestující. Nikdo se vážně nezranil

Vlaky mohou od časného rána znovu projíždět Ejpovickým tunelem, v němž v úterý večer hořel rychlík. Hasiči evakuovali z vlaku 38 lidí, z toho tři se nadýchali kouře. Nikdo se vážně nezranil. Provoz na trati spojující Plzeň s Prahou byl zastaven, cestující mohli využít náhradní autobusovou dopravu, některé vlaky jezdily odklonem. Omezení v nejdelším tunelu v Česku skončilo zhruba tři hodiny po půlnoci.
14. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 13:16|

OBRAZEM: Sydney zmizelo v nebezpečném kouři. Lidé chodí v maskách, dým spustil poplach

Australské Sydney zahalil dosud nejhustší oblak kouře od začátku lesních požárů. Ty zuří poblíž velkoměsta už několik týdnů v řadě. Znečištění vzduchu až jedenáctkrát překračuje hodnoty, které jsou považovány za bezpečné, uvádí BBC. Kvůli snížené viditelnosti úřady přerušily provoz lodí ve městě a letadla na mezinárodním letišti nabírají zpoždění.
10. 12. 2019|

Australské Sydney se zahalilo do kouře. Vítr a horko dál živí požáry

Australské Sydney od úterý dusí kouř z nedalekých požárů. Dým tam přes noc přinesl silný vítr. Lidé na sociálních sítích mluví o mlhavé obloze a zápachu i uvnitř budov. V některých částech největšího australského města jsou hodnoty znečištění vzduchu osmkrát nad limitem.
19. 11. 2019|